Sollicitatiespeeddate

Soms krijgen werkgevers op één vacature wel enkele honderden reacties. Veel sollicitanten vallen tijdens de briefselectie af, maar wanneer de vijver goed gevuld is, is de kans groot dat er een flink aantal kandidaten voldoet aan het gestelde functieprofiel. Met iedereen een sollicitatiegesprek voeren is tijdrovend en dus kostbaar. Daarom houden steeds meer bedrijven voorrondes, zogenaamde 'speeddates'. 

Speeddates zijn dus geen vervanging van het aloude sollicitatiegesprek, maar een aanvulling op de traditionele manier van werven en selecteren. Niet alleen werkgevers maken gebruik van deze wervingsmethode, ook intermediairs als het Werkplein en uitzendbureaus, organiseren regelmatig speeddates om werkzoekenden en bedrijven uit de omgeving met elkaar in contact te brengen.

Hoe werkt het?

In een of meerdere gespreksronden - die in duur variëren van vijf tot vijftien minuten - probeert een werkgever op een informele manier jou beter te leren kennen en te achterhalen of er een ‘klik’ is. Na deze speeddates rollen er meestal een paar kandidaten uit die worden uitgenodigd voor een tweede, verdiepend gesprek.

Voorbeeld

'Nieuwbegin' solliciteert naar de functie van secretaresse in de gezondheidszorg en wordt uitgenodigd voor een speeddate met drie gespreksrondes. In het forum schrijft ze:

Er zullen een drietal gesprekken plaatsvinden die maximaal tien minuten per gesprek zullen duren:

  1. Het eerste gesprek is met de personeelsadviseur van de sector. Hij zal iets vertellen over de organisatie en de procedure. Hier heb ik tevens de gelegenheid om een toelichting te geven op mijn cv.
  2. Het tweede gesprek is met de manager. Hij hoort graag in een korte presentatie waarom ik bij xxxx zou willen werken en waarom ik degene ben die het meest geschikt is voor de functie.
  3. Het derde gesprek is met de collega van het secretariaat van de Raad van Bestuur die ik met regelmaat zal tegenkomen. Zij wil graag weten wie ik ben en welke kwaliteiten ze van mij als collega kan verwachten.

Voor- en nadelen

Voor een recruiter heeft speeddaten als voordeel dat hij in korte tijd een beeld van jou kan vormen. Een sollicitatiebrief en cv geven immers een indruk van iemand, maar het plaatje wordt pas echt compleet als je de persoon in kwestie in levenden lijve ontmoet. Ook voor jou als sollicitant heeft speeddaten voordelen: in korte tijd maak je kennis met een aantal mensen van een bedrijf en kun je op jouw beurt bepalen of je bij het bedrijf en de functie past.

Tegelijkertijd zit in dat kort en krachtige ook een groot nadeel, want niet elke sollicitant zal in dit principe passen. Ben je bijvoorbeeld het type dat eerst de kat uit de boom kijkt en zichzelf pas laat zien als je je helemaal op je gemak voelt, dan kun je het wel eens afleggen tegen kandidaten die geen moeite hebben om zichzelf in een paar minuten te verkopen.

Elevator pitch

Hoe zorg je er nu voor dat je jezelf tijdens een speeddate van je beste kant laat zien? Om te beginnen gelden voor de speeddate dezelfde do’s en don’ts als voor een gewoon sollicitatiegesprek. Maar omdat de tijd bij een speeddate schaars is en je snel to-the-point moet komen, zul je van tevoren goed moeten nadenken over wat je in die maximaal vijfenveertig minuten precies over jezelf wilt vertellen. Een handig hulpmiddel hierbij is de elevator pitch, een verkooppraatje-in-de-lift. Dit heet zo, omdat je in de tijd van een kort liftritje jezelf moet kunnen presenteren als de ideale oplossing voor het probleem van je gesprekspartner.

Een goede elevator pitch:

  • heeft een prikkelende opening
  • duurt maximaal 40 seconden (circa 100 woorden)
  • wordt met passie gebracht
  • eindigt met een vraag of nodigt de ander uit (door

Het is belangrijk dat je elevator pitch overeenkomt met het beeld dat je van jezelf wilt geven en niet tegenstrijdig is met gegevens die in je cv of sollicitatiebrief staan. Het is een manier om jezelf te verkopen – een marketinginstrument – maar het moet wel een realistisch beeld van jezelf geven.

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Sollicitatiespeeddate