Ontspannen voor het sollicitatiegesprek

Spanning voor een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedere sollicitant heeft er in meer of minder mate last van. Het geeft aan dat je de baan graag wilt hebben en het houdt je alert. Maar sommige sollicitanten zijn bij voorbaat al zenuwachtig, ervaren het sollicitatiegesprek als een examen en halen zich allerlei redenen in hun hoofd waarom het toch niet gaat lukken. Ze zijn niet meer in staat tijdens het gesprek te laten zien wat ze daadwerkelijk in hun mars hebben.

Spanning hoort erbij

Realiseer je dat werkgevers het vaak niet erg vinden als je gespannen bent. Ze zien het als een aanwijzing dat de baan belangrijk voor je is. Het getuigt juist van desinteresse of arrogantie wanneer je niet gespannen bent en er daardoor wat nonchalant bij zit.

Bovendien helpt spanning om goed te presteren. De adrenaline die hierdoor vrijkomt, zorgt ervoor dat je concentratie verscherpt, waardoor je goed kunt luisteren en scherp kunt antwoorden.


Een sollicitant was erg gespannen voor zijn sollicitatiegesprek en trok zich nog gauw even terug in het toilet om ontspanningsoefeningen te doen. Daarbij stak hij ook een staafje wierook aan, waardoor het brandalarm af ging.  Met een rood hoofd en allesbehalve ontspannen begon hij aan zijn sollicitatiegesprek ...


Tips om te ontspannen

  • Accepteer dat je wat gespannen bent. Het niet accepteren maakt het vaak alleen maar erger.
  • Ook al gaat het om de baan van je leven, relativeer het sollicitatiegesprek. Het is geen examen. 
  • Denk aan een prettige ervaring, bijvoorbeeld je vakantie.
  • Drink niet teveel. Doordat je gespannen bent, verslappen de spieren in je blaas, waardoor je sneller naar de wc moet. 
    Drink zeker geen koffie of thee voor en tijdens het sollicitatiegesprek. Je mond wordt er (nog) droger van. Drink liever een glas water, want met een droge mond kun je vaak slecht uit je woorden komen. Zeker als je al de neiging hebt binnensmonds te  praten. Daarnaast voorkom je veel gestuntel met suiker- en melkcupjes.
  • Ontspan je armen en benen door een paar keer diep in- en uit te ademen.
  • Soms kunnen ademhalings- of ontspanningsoefeningen helpen. Zorg ervoor dat niemand je ziet wanneer je je oefeningen doet. Het ziet er natuurlijk wel een beetje vreemd uit als je met je armen en benen staat te zwaaien.

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek Ontspannen voor het sollicitatiegesprek