Sollicitatiegesprek oefenen

Een sollicitatiegesprek is voor velen geen dagelijkse bezigheid en daarom is het niet zo vreemd als je er tegenop ziet. Om je mentaal goed voor te bereiden, is het nuttig vooraf het sollicitatiegesprek te oefenen.

Oefenen met een bekende

Oefen met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Probeer een zo echt mogelijk gesprek na te bootsen. Lastige vragen horen hier dus ook bij. Je kunt het gesprek met een camera opnemen zodat je niet alleen de inhoud van het gesprek kunt analyseren, maar ook je lichaamstaal.

Probeer in het gesprek: 

 • Jezelf te verkopen door je sterke kanten te accentueren en je zwakke kanten wat af te zwakken. 
 • Op je houding te letten. Zit je rechtop? Friemel je niet aan je haar?
 • Kort en bondig te formuleren. Zorg ervoor dat de ondervrager je niet hoeft terug te fluiten. Dit gebeurt als je te diep op een bepaald onderwerp ingaat of te lang over iets uitwijdt. Antwoord echter niet alleen met 'ja' of 'nee'.
 • Vragen concreet te beantwoorden aan de hand van relevante informatie en (praktijk-) voorbeelden. Hiervoor kun je de STAR-methode gebruiken.
 • Zelf vragen te stellen.
 • Zo veel mogelijk jezelf te zijn. Wring je niet in allerlei bochten en gedraag je niet geforceerd.

Evalueer gezamenlijk het gesprek en bespreek wat goed ging en wat je zou kunnen verbeteren:

Marloes: "Ik was enorm zenuwachtig voor mijn eerste echte sollicitatiegesprek. Ik was twee maanden afgestudeerd en driftig op zoek naar mijn eerste baan. Ik zag huizenhoog op tegen het gesprek. Op aanraden van vrienden heb ik een sollicitatietraining bij een professioneel trainingsbureau gevolgd. Twee dagdelen hebben we in een groepje van zes personen met elkaar geoefend in het voeren van een sollicitatiegesprekken. In het begin was het best eng, want je kent elkaar niet. Toch was het ijs snel gebroken want je zit allemaal met dezelfde vragen, frustraties en angsten. Ik heb veel geleerd van de feedback van mijn trainer en medecursisten. Dat bleek wel tijdens mijn eerste echte sollicitatiegesprek: ik merkte dat ik minder zenuwachtig was en mezelf bleef tijdens het gesprek. Uiteindelijk heb ik de baan gekregen." 

 • Hoe was je presentatie?
 • Gaf je duidelijke en concrete antwoorden?
 • Kwamen je kwaliteiten en vaardigheden goed uit de verf?
 • Nam je voldoende initiatief tijdens het gesprek?
 • Liet je tijdens het gesprek merken dat je het een en ander over de organisatie en de branche weet?

Als je dat prettig vindt, kun je het gesprek daarna nog eens oefenen.

Sollicitatietraining

Je kunt ook een sollicitatietraining volgen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Veel trainingsbureaus bieden praktijkgerichte cursussen aan, die je voorbereiden op het voeren van sollicitatiegesprekken. In een kleine groep van maximaal 6 tot 8 deelnemers werk je aan je leerdoelen, die je voorafgaand aan de training samen met je docent hebt opgesteld.

Aan de hand van verschillende opdrachten en rollenspelen, die je individueel, met een medecursist of met de hele groep uitvoert, oefen je de theorie in de praktijk. Een vast onderdeel is het voeren van een sollicitatiegesprek met – bijvoorbeeld - een medecursist.

Meestal wordt het gesprek opgenomen op video. Na afloop evalueer je aan de hand van de video het gesprek en krijg je feedback van de trainer en de andere deelnemers op wat je deed of juist niet deed. Door de video krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en het effect daarvan op anderen. Ook al kan het soms behoorlijk confronterend zijn, je leert er wel veel van.

Aanbevolen website

 • Sollicitatievragen moeiteloos beantwoorden
  Met deze online cursus kun je je voorbereiden op meer dan 300 veelgestelde sollicitatievragen. Je leert antwoord geven volgens de STAR-methode (Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat). Je leert omgaan met valkuilen, vage vragen en onbehoorlijke vragen. Je krijgt vele voorbeeldantwoorden en tips.

 Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière maken Solliciteren Sollicitatiegesprek Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek Sollicitatiegesprek oefenen