Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek Gesprek oefenen

Gesprek oefenen

Een sollicitatiegesprek is voor velen geen dagelijkse bezigheid en daarom is het niet zo vreemd als je er tegenop ziet. Om je mentaal goed voor te bereiden, is het nuttig vooraf het sollicitatiegesprek te oefenen.

Oefenen met een bekende

Oefen met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Probeer een zo echt mogelijk gesprek na te bootsen. Lastige vragen horen hier dus ook bij. Je kunt het gesprek met een camera opnemen zodat je niet alleen de inhoud van het gesprek kunt analyseren, maar ook je lichaamstaal.

Probeer in het gesprek: 

Evalueer gezamenlijk het gesprek en bespreek wat goed ging en wat je zou kunnen verbeteren:

Marloes: "Ik was enorm zenuwachtig voor mijn eerste echte sollicitatiegesprek. Ik was twee maanden afgestudeerd en driftig op zoek naar mijn eerste baan. Ik zag huizenhoog op tegen het gesprek. Op aanraden van vrienden heb ik een sollicitatietraining bij een professioneel trainingsbureau gevolgd. Twee dagdelen hebben we in een groepje van zes personen met elkaar geoefend in het voeren van een sollicitatiegesprekken. In het begin was het best eng, want je kent elkaar niet. Toch was het ijs snel gebroken want je zit allemaal met dezelfde vragen, frustraties en angsten. Ik heb veel geleerd van de feedback van mijn trainer en medecursisten. Dat bleek wel tijdens mijn eerste echte sollicitatiegesprek: ik merkte dat ik minder zenuwachtig was en mezelf bleef tijdens het gesprek. Uiteindelijk heb ik de baan gekregen." 

Als je dat prettig vindt, kun je het gesprek daarna nog eens oefenen.

Sollicitatietraining

Je kunt ook een sollicitatietraining volgen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Veel trainingsbureaus bieden praktijkgerichte cursussen aan, die je voorbereiden op het voeren van sollicitatiegesprekken. In een kleine groep van maximaal 6 tot 8 deelnemers werk je aan je leerdoelen, die je voorafgaand aan de training samen met je docent hebt opgesteld.

Aan de hand van verschillende opdrachten en rollenspelen, die je individueel, met een medecursist of met de hele groep uitvoert, oefen je de theorie in de praktijk. Een vast onderdeel is het voeren van een sollicitatiegesprek met – bijvoorbeeld - een medecursist.

Meestal wordt het gesprek opgenomen op video. Na afloop evalueer je aan de hand van de video het gesprek en krijg je feedback van de trainer en de andere deelnemers op wat je deed of juist niet deed. Door de video krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en het effect daarvan op anderen. Ook al kan het soms behoorlijk confronterend zijn, je leert er wel veel van.

Aanbevolen website

 Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/voorbereiding/oefenen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger