Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Media ICT Webredacteur

Webredacteur

Als webredacteur ben je soms letterlijk een spin in het web. Internet is je lust en je leven. Omdat er inmiddels miljarden webpagina's zijn en dit aantal nog steeds toeneemt, kom je het beroep van webredacteur steeds vaker tegen.

Aan content (inhoud - in dit geval: tekst) op het web worden andere eisen gesteld dan aan de teksten in een krant of tijdschrift. Je werkt met een real time medium: met één druk op de knop zijn jouw nieuwe webpagina's overal ter wereld te raadplegen. Daarnaast heb je bij webpagina's te maken met dynamiek (bewegende beelden, geluid) en met interactiviteit. Als webredacteur ben je dus thuis in de multimediawereld. Andere benamingen zijn webmaster of contentmanager.

Wat doet een webredacteur?

Als webredacteur houd je je bezig met websites en webcontent: de inhoud van websites in de vorm van koppen, teksten, formulieren, lijsten en banners. Je onderhoudt bijvoorbeeld de website van jouw werkgever, maar je kunt ook als freelance webredacteur meerdere websites onderhouden. Je kunt verschillende hoofdtaken hebben. Dat kunnen alle taken zijn die een gewone redacteur ook heeft. Daarnaast heb je vaak ook technische taken maar je functie is vooral gericht op de inhoudelijke kant van websites: het schrijven van teksten. Je hoofdtaken zijn:

Rollen

Waar werk je als webredacteur?

Bij veel grootschalige websites verandert de informatie met grote regelmaat, soms van seconde tot seconde. Zo'n site heeft een aantal webredacteuren nodig om de redactie van de content in goede banen te leiden.

Websites worden ook door grote bedrijven, instellingen en organisaties ingezet om met klanten te communiceren. Ze dienen dan als reclame-, voorlichtings- en servicekanaal.

Ook zijn er veel websites die een commercieel doel hebben en waar tienduizenden bezoekers per dag komen om actuele informatie of gegevens op te halen. Denk aan advertentiesites zoals Funda (huizenverkoop), Autotrack (auto's) of Nu.nl (nieuwssite). Bij de ene site is meer sprake van tekstredactie, bij een andere site ben je vooral bezig als informatiebeheerder.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Nauwkeurigheid, je werkt met informatie die op de juiste plek van een website geplaatst moet worden en waarbij de inhoud vaak moet worden afgestemd met al aanwezige gegevens. Wanneer je veel met tekst werkt, moet je een goede taalbeheersing hebben, maar ook goed en nauwgezet de teksten van anderen kunnen beoordelen, controleren en verbeteren.

Als je in sollicitaties aan wil tonen dat je geschikt bent, zorg ervoor dat je naast je opleiding en werkervaring,  de gevraagde eigenschappen en vaardigheden in je sollicitatiebrief en -gesprek goed naar voren laat komen.  

Hoe word je webredacteur?

Steeds meer opleidingen op communicatiegebied besteden ook aandacht aan internetcommunicatie, webdesign en webmanagement. Onderstaande hbo-opleidingen geven internetcommunicatie een vooraanstaande plaats in het programma:

Gevaarlijk beroep

Je hebt vast wel eens gehoord van RSI. Bijna alle webredacteuren hebben hier wel in enige mate last van. Als je deze functie gaat uitoefenen, moet je zelf voorkomen dat je pijn krijgt aan nek, schouders of armen. Denk aan regelmatig pauzeren, een goede werkhouding en leren omgaan met werkdruk.

Welke beroepen lijken er op?

Aanbevolen websites

Auteur: Erik Bouwer

https://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/ict/webredacteur Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger