Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Omgaan met werkdruk Stressoren herkennen

Stressoren herkennen

Wat nu precies stress veroorzaakt is bij iedereen anders. Toch zijn er een aantal zaken die algemeen als stresserend worden beschouwd. Stressoren noemen we dat. Je kunt ze herkennen in je werk, je privéleven en in jezelf. Dat ´herkennen´ is belangrijk. Als je er vroeg bij bent, kun je beter omgaan met stress door er iets aan te doen. 

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is dat je zelf je verantwoordelijkheid moet nemen. Zijn er zaken in je werk die niet lekker zitten, neem zelf het initiatief. Bespreek een te grote werkdruk op een constructieve manier met je baas, stap desnoods naar de ondernemingsraad en/of de bedrijfsarts. Privézaken bespreek je natuurlijk met je partner, vrienden en familie. Wacht niet af tot anderen zien dat jij het te druk hebt of het niet meer aankan. Lukt het niet om zaken veranderd te krijgen als je dat zelf nodig vindt, durf dan je eigen keuzes te maken. Wil je er wel op deze manier mee doorgaan, of kun je beter iets anders gaan doen? Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je (geestelijke) gezondheid, die is te belangrijk om aan anderen over te laten!

Wat zijn stressoren op je werk?

Bij stress op het werk spelen verschillende zaken een rol: de inhoud van je werk, de arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen.

 1. De inhoud van je werk

Om te bepalen of de inhoud van je werk in orde is, kun je denken aan de volgende dingen:

2. Je arbeidsomstandigheden

Te veel lichamelijke belasting, slecht licht, een muffige lucht door onvoldoende ventilatie, veel lawaai, steeds dezelfde beweging maken: het maakt de mens niet gelukkiger.

Lichamelijke klachten liggen op de loer. Je rug, RSI... om maar eens wat voorbeelden te noemen. Bovendien vraagt het veel concentratie en energie om – ondanks deze hindernissen – je werk goed uit te voeren. Dat maakt het erg belastend. Ondervind je problemen op dit gebied, kaart het aan bij je baas, de bedrijfsarts of de ondernemingsraad. Rondom de arbeidsomstandigheden is veel wettelijk geregeld: je hebt recht op een gezonde werkplek.

3. Je arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden zijn de afspraken die je gemaakt hebt over je werk. Dit zijn bijvoorbeeld je salaris, budget voor opleidingen en je vakantiedagen. Ook afspraken over je loopbaanmogelijkheden en de aard van je contract (tijdelijk/vast) horen hierbij.

4. De arbeidsverhoudingen

Onder de arbeidsverhoudingen vallen de relaties met je collega´s, je leidinggevende en de directie van het bedrijf.

Irma Wijsman, trainer/coach en drijvende kracht achter de Zaak Wijsman: "Het is voor iedereen belangrijk regelmatig even pas op de plaats te maken. Neem aan het eind van de vakantie een moment voor jezelf en bekijk vanuit rust hoe de vlag erbij staat. Heb ik het naar mijn zin, is het niet te zwaar, huppel ik nog wel eens? Kortom: zit ik nog wel op de goede plek of moet ik maatregelen nemen?"

Privé- en persoonlijke stressoren

Stressoren zijn er natuurlijk niet alleen op het werk. Ook in je privéleven of in je persoonlijke omstandigheden kunnen belastende gebeurtenissen, omstandigheden of eigenschappen een behoorlijk beroep doen op je draagkracht.

Stressoren privé

Is er in jouw leven bijvoorbeeld sprake van:

Stressoren persoonlijk

Is er bij jou sprake van:

Als je een aantal van de bovengenoemde oorzaken herkent, houd er dan rekening mee dat dit een behoorlijk beroep doet op je draagvermogen. Zoek waar mogelijk hulp (eventueel professioneel). Zorg dat je in balans blijft. Is het nu de tijd om een nieuwe baan te nemen of extra verantwoordelijkheid te pakken? Of wacht je liever nog even tot je weer in rustiger vaarwater bent beland?

Aanbevolen websites

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/werkdruk/stressoren-herkennen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger