Sterke afsluiting van je sollicitatiebrief

Het doel van de afsluiting van je sollicitatiebrief of motivatiebrief is door de werkgever te worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Een goede afsluiting aan het einde van je brief bestaat uit 3 elementen:

  1. herhaal dat je enthousiast bent voor de functie;
  2. maak zelfverzekerd duidelijk wat je wilt: een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek;
  3. sluit af met een professionele groet.

Zo geef je de lezer een enthousiaste en positieve indruk: je wilt de volgende stap zetten in het sollicitatieproces.

Tot slot vermeld je de bijlagen die je meestuurt.

De tips en voorbeelden die we hier geven, gelden evenzeer voor een sollicitatie per mail en een online sollicitatie.

Carrièretijger sluit sollicitatiebrief af met een originele slotzin

1. Herhaal dat je enthousiast bent

Laat ook in de slotalinea blijken dat je enthousiast bent voor de functie. Op die manier kun je je onderscheiden van andere kandidaten die hun brief beëindigen met een saaie standaardformulering.

Voorbeelden van enthousiasme

  • In een kennismakingsgesprek wil ik graag mijn gedrevenheid en enthousiasme voor de functie aan u toelichten.
  • Uw organisatie spreekt mij zeer aan vanwege het internationale karakter. Door mijn taalkennis en vriendelijke, correcte en representatieve voorkomen ben ik van mening dat ik de juiste telefoniste/receptioniste ben voor <Bedrijf>.

Verwerk een van je soft skills in de afsluiting

Een originele manier om je brief pakkend af te sluiten is een van je soft skills of algemene competenties te noemen in de laatste alinea. Kies een vaardigheid die echt een kernkwaliteit van jou is en die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Daarmee geef je jouw toegevoegde waarde voor de organisatie aan en geef je de lezer een reden om enthousiast te zijn over jou als kandidaat. Bereid je erop voor dat je in het interview vragen over deze competentie krijgt en dat je een voorbeeld uit je werkervaring kunt geven met de STAR-methode.

Voorbeelden:

  • Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn organisatietalent een waardevolle aanvulling zal zijn op het team en ik zie ernaar uit om mijn vaardigheden en enthousiasme verder te bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.
  • Met mijn proactieve houding kan ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan het team van <Bedrijf> en ik zie ernaar uit om mijn vaardigheden en enthousiasme verder te bespreken in een oriënterend gesprek.

Afsluiting die relevant is voor de functie waarop je solliciteert

Om te laten blijken dat je enthousiast solliciteert, kun je in de afsluitende alinea van je sollicitatiebrief verwijzen naar de functie waarop je solliciteert. Daarmee vermijd je algemene standaardzinnen en schrijf je een originele slotalinea, die de lezer nieuwsgierig maakt en prikkelt om jou uit te nodigen.

Je kunt bijvoorbeeld besluiten met:

  • Ik ben ervan overtuigd dat ik een creatieve en innovatieve bijdrage kan leveren aan uw marketingteam. Graag licht ik dit verder toe in een kennismakingsgesprek.
  • Ik heb verschillende ideeën om de kwaliteit van de softwareontwikkeling te verbeteren. Ik vertel u daar graag meer over in een persoonlijk gesprek.

2. Maak duidelijk wat je wilt: uitnodiging voor het sollicitatiegesprek

Netjes geklede carrièretijgerin toont een voorbeeld van een sollicitatiebrief.De afsluiting van je sollicitatiebrief is de laatste stap van de AIDA-methode, waarmee je jezelf verkoopt in een sollicitatiebrief: dus aanzetten tot actie (in verkoopbriefjargon: the call to action). In een goede afronding maak je zelfverzekerd duidelijk wat je wilt: een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, kennismakingsgesprek of oriënterend gesprek, waarin je je sollicitatie verder kunt toelichten.

Voorbeelden voor een krachtige slotzin

Goede voorbeelden van sterke afsluitende zinnen zijn:
  • Ik vertel u graag meer over mijn motivatie en cv in een kennismakingsgesprek.
  • Uiteraard licht ik mijn sollicitatiebrief graag toe in een persoonlijk gesprek.
  • Ik hoop dat deze sollicitatie u aanleiding zal geven mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.
  • Ik zie uw uitnodiging voor een sollicitatiegesprek met belangstelling tegemoet.
  • Ik kijk ernaar uit om mijn motivatie en kwaliteiten verder toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek.

Deze slotzinnen zijn enthousiast en ter zake: je wilt verder naar het sollicitatiegesprek.

Voorbeeld voor een pakkende slotzin

In deze slotzinnen spat het enthousiasme ervan af:

  • Ik zie uw uitnodiging voor een gesprek met veel plezier tegemoet en kijk uit naar de kans om mijn enthousiasme voor deze functie verder toe te lichten.
  • Ik hoop echt dat deze sollicitatie u aanleiding zal geven mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek licht ik heel graag mijn gedrevenheid en enthousiasme voor de functie toe.

Voorbeeld van een afsluiting op basis van gelijkwaardigheid

Als je je wat minder onderdanig wilt opstellen, dan vraag je niet om een uitnodiging, maar stel je voor kennis te maken in een persoonlijk gesprek:

  • Deze brief zal zeker niet alle vragen beantwoorden. Zullen we daarom eens nader kennismaken in een gesprek om te bezien of er een echte klik is? Ik kijk daar met met warme belangstelling naar uit.

Voorbeeld van een originele slotzin

Wil je wat meer gedurfd afsluiten, dan kun je als laatste zin bijvoorbeeld kiezen voor:
  • Dit was slechts een greep uit mijn ervaringen. Meer informatie kunt u vinden in bijgaand curriculum vitae. Wilt u een beter beeld krijgen van mij en mijn motivatie voor de functie van informatiemedewerker bij uw instelling? Ik bespreek het graag met u in een oriënterend gesprek.
  • Vol van ideeën voor de invulling van de functie van <functie> zie ik uit naar een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. Ik hoor graag van u!
  • Kunnen mijn kwaliteiten, enthousiasme en doorzettingsvermogen uw team versterken? Ik kijk hoopvol uit naar een uitnodiging om u ervan te overtuigen.
  • Ik ben ervan overtuigd dat ik de perfecte kandidaat ben voor deze functie, en ik ben bereid om in deze rol te excelleren. Laten we samenwerken om <Werkgever> naar nieuwe hoogtes te tillen. Ik zou graag mijn passie en enthousiasme voor deze functie verder bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.

3. Sluit af met een professionele groet

Professioneel geklede carrièretijgerin in mantelpakjeEen sollicitatiebrief is een zakelijke brief, dus je sluit af met een professionele groet. De meest gebruikte afsluitende groeten zijn:

  • 'Hoogachtend' wordt vaak gebruikt, is neutraal en altijd passend onder een zakelijke brief. Zeker als je solliciteert op een hogere functie bij een werkgever met een formele cultuur, moet je deze groet kiezen.
  • 'Met vriendelijke groet' is wat informeler van toon. Bij veel sollicitatiebrieven is dit een prima keuze.

Maar kies vooral de groet waar je je comfortabel bij voelt. Zolang je een van deze gebruikelijke slotgroeten kiest, zal geen selecteur er aandacht aan besteden. Elke zakelijke brief wordt zo afgesloten, het is niet interessant.

Gebruik geen lollige of zeer informele groet als "groetjes," zeker niet als je sollicitatiebrief begon met de aanhef 'Geachte heer/mevrouw,'. De stijl van aanhef en groet moeten overeenkomen.

Voorbeelden van complete afsluitingen van je sollicitatiebrief

We geven hier 2 voorbeelden van een complete afsluiting van je sollicitatiebrief die aan alle regels en richtlijnen voldoet. Meer voorbeelden van goede en originele afsluitingen kun je vinden in onze voorbeelden van een sollicitatiebrief.

Vlotte afsluiting van je brief

Een voorbeeld van een directe afsluiting met een duidelijke call to action:

Ik ben zeer enthousiast voor deze functie. Graag zou ik worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek om mijn geschiktheid en motivatie verder toe te lichten.


Hoogachtend,

    <handtekening>

Helga Jansen


Bijlage: curriculum vitae

Actieve afsluiting

Ik hoop dat deze sollicitatie u aanleiding zal geven mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek licht ik graag mijn gedrevenheid en enthousiasme voor de functie aan u toe.


Met vriendelijke groet,

    <handtekening>

Ingrid Peters


Bijlage: curriculum vitae

Verwijzen naar je cv?

Veel sollicitatiebriefschrijvers hebben de gewoonte om hun brief af te sluiten met een verwijzing naar hun cv. Ze schrijven bijvoorbeeld zinnen als:

Voor een overzicht van mijn kennis en ervaring verwijs ik u naar bijgaand cv.

Ik verwijs u graag naar mijn cv voor meer informatie over mijn werkervaring.

Voor aanvullende informatie verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae.

Dit soort zinnen vinden wij niet zo sterk. Ze dragen niet bij aan het doel (een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek krijgen) en ze zeggen iets wat de lezer al weet. Gebruik de slotzinnen om je enthousiasme over te brengen, niet om de lezer te vervelen.

De gebruikelijke manier om naar je cv te verwijzen is tot besluit onder de ondertekening van de brief:

Bijlage: curriculum vitae

De lezer weet echt wel wat dat is en wat hij daarin kan vinden.

Vragen om een reactie?

Sommige sollicitanten eindigen hun sollicitatiebrief of motivatiebrief met een zin als:

Ik kijk uit naar uw reactie.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Deze slotzinnen vinden wij niet zo sterk. Het klinkt alsof de schrijver niet goed weet wat hij wil en wat de volgende stap is in de sollicitatieprocedure. Deze afsluiters maken een onzekere indruk.

Vraag liever zelfverzekerd om een persoonlijk gesprek of kennismakingsgesprek. Als je dat wilt doen met de formulering "Ik kijk uit naar...", gebruik dan bijvoorbeeld een van deze slotzinnen:

Ik kijk uit naar een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.

Ik zie uit naar onze kennismaking in een persoonlijk gesprek.

Ik kijk ernaar uit met u kennis te maken in een persoonlijk gesprek.

Ik zie ernaar uit u te ontmoeten en persoonlijk kennis te maken.

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Sterke afsluiting van je sollicitatiebrief