Voorbeeld van een open sollicitatiebrief

Het schrijven van een sollicitatiebrief voor een open sollicitatie is een verhaal apart. Je reageert niet op een bepaalde vacature en richt je misschien niet op een specifieke functie.

Het hoofddoel van de sollicitatiebrief is te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat geldt evenzeer voor een open of spontane sollicitatiebrief.

Netjes geklede carrièretijgerin toont een voorbeeld van een open sollicitatiebriefWanneer word je uitgenodigd voor een gesprek?

 • Als er bij deze werkgever vraag is naar personeel.
 • Als je blijkens je cv geschikt bent voor één of meer functies bij de werkgever.
 • Als uit je sollicitatiebrief blijkt dat je goed gemotiveerd bent om juist bij deze werkgever te werken.
 • Als uit je sollicitatie blijkt dat je een opleiding, werkervaring of competenties hebt die de werkgever interessant vindt.

Bij een open sollicitatie word je niet getoetst aan een vacature, maar wordt meer in algemene zin beoordeeld of je aan dit beeld voldoet. Zo ja, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daarna kan een bepaalde functie in beeld komen en kun je worden uitgenodigd voor een selectiegesprek. Laat blijken dat je de verschillende soorten sollicitatiegesprekken kent en vraag om een uitnodiging voor een oriënterend gesprek of kennismakingsgesprek, niet voor een sollicitatiegesprek.

Voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief aan een ziekenhuis

Verpleegkundige tijger (rechts)We geven hier een modelvoorbeeld van een open sollicitatiebrief. Dit exemplaar betreft een fictieve sollicitant Vicky met werkervaring als stewardess, die een carrièreswitch wil maken en wil gaan werken bij een groot ziekenhuis, het eveneens fictieve Florence Nightingale ziekenhuis in Amsterdam. Ze ziet op de website geen passende vacatures en wil de mogelijkheden in een oriënterend gesprek bespreken.


Florence Nightingale Ziekenhuis
Afdeling HRM
t.a.v. mevrouw J. Jansen
Slotgracht 13
1011 PN Amsterdam

Betreft: open sollicitatie

Geachte mevrouw Jansen,

Na vele jaren te hebben gewerkt als stewardess bij een luchtvaartmaatschappij, heb ik besloten om verder te gaan in een andere richting. In deze fase van mijn leven ben ik toe aan een regelmatig leven, zonder jetlags en het voortdurend inpakken van koffers.

Als stewardess heb ik geleerd om de meest diverse mensen respectvol te bejegenen. Wanneer een passagier tijdens de vlucht last heeft van vliegangst, verward gedrag vertoont of zelfs agressief wordt, dan reageer ik daarop met vriendelijke belangstelling. Zo weet ik mensen te kalmeren en de rust aan boord te herstellen.

In een intensief traject met een loopbaanadviseur heb ik ontdekt dat mensen helpen en op hun gemak stellen een van mijn diepste drijfveren is. Tegelijk kan ik goed overweg met de dynamiek van het komen en gaan van zeer diverse mensen, jong en oud, vitaal en kwetsbaar, met verschillende talen en culturen. Zodoende kwam ik uit op de zorgsector en uit een loopbaantest rolde een groot ziekenhuis als beste werkomgeving.

Ik ben regelmatig als bezoeker in het Nightingale ziekenhuis geweest, in de tijd dat een familielid daar werd verpleegd. Het viel me daarbij op dat ik op de gangen mensen vaak Engels hoorde praten. Ik las op uw website dat uw ziekenhuis zich in het bijzonder richt op de vele internationale gasten in Amsterdam en dat er daarom veel Engels, Duits en Frans wordt gesproken. Doordat ik als stewardess veel heb gewerkt op regionale vluchten naar Groot-Britannië, Duitsland en Frankrijk,  beheers ik deze talen zeer goed.

Ik heb geen medische kennis of ervaring, maar als stewardess heb ik mij in het bijzonder bezig gehouden met de begeleiding van patiënten op de vlucht, die bijvoorbeeld voor een specialistische medische behandeling een internationale reis maakten. De omgang met en zorg voor patiënten is mij dus niet vreemd.

Ik zou mij bijvoorbeeld willen bezighouden met het ontvangen van patiënten en bezoekers en hen niet-medische begeleiding en verzorging bieden als steward. Ik zou me graag verder ontwikkelen tot verzorgende in uw ziekenhuis en ben volop bereid daartoe een opleiding te volgen of een leerling-functie te bekleden.

Graag zou ik in een kennismakingsgesprek bespreken welke mogelijkheden er voor mij zijn om in het Florence Nightingale Ziekenhuis te werken. Ik hoop dat deze motivatiebrief voor u aanleiding is om mij daarvoor uit te nodigen.

Met vriendelijke groet,

Vicky Achternaam


Bijlage: curriculum vitae

Bespreking van deze brief

Gezonde carrièretijgerDe open sollicitatiebrief van Vicky is om de volgende redenen exemplarisch:

 • Ze beschrijft werkervaring die relevant is in de ziekenhuiswereld: omgaan met diverse mensen, ook in emotionele toestand.
 • Ze vertelt over haar intrinsieke motivatie voor het helpen van mensen, wat in de zorgsector zeer relevant is (meer hierover bij de voorbeelden van sollicitatiebrieven in de gezondheidszorg).
 • Ze maakt duidelijk dat ze de keuze voor de zorg welbewust heeft gemaakt. Zij past bij de zorg, ook al heeft ze geen medische opleiding.
 • Ze vertelt dat ze bereid is zich verder te ontwikkelen en daarmee zich voor langere tijd aan deze werkgever te binden.
 • Ze geeft aan waarom ze juist bij dit ziekenhuis wil werken: de internationale oriëntatie.

As er bij het Nightingale Ziekenhuis vraag is naar personeel in de rol van steward of leerling-verzorgende (en als Vicky daarvoor geschikt wordt bevonden), dan achten wij de kans groot dat haar dossier niet gesloten wordt en ze een uitnodiging krijgt voor een oriënterend gesprek.

Aanbevolen websites

 • Open sollicitatiebrief: tips - Werk.nl
  Wil je graag bij een werkgever werken, maar zijn daar nu geen vacatures? Stuur dan een open sollicitatie.

Bronnen

Auteur: René Pijlman
Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeelden van sollicitatiebrieven Voorbeeld van een open sollicitatiebrief