Voorbeeld sollicitatiebrief controller (modelvoorbeeld)

Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom hebben wij een modelvoorbeeld van een sollicitatiebrief geschreven bij een bestaande vacature. Voordat je zelf een brief gaat schrijven, kun je dit model analyseren om ervan te leren.

Netjes geklede carrièretijgerin toont een voorbeeld van een sollicitatiebrief.De vacature

Onderstaande vacature stond precies zo op internet. Het is een functie die door een werving- en selectiebureau is uitgezet.

"Enthousiaste controller voor een overheidsinstelling in Rotterdam"

Je bent verantwoordelijk voor alle controltaken binnen het district Rotterdam Rijnmond. Daarnaast stel je jaarplannen, jaarrekeningen en rapportages samen. Je ontwikkelt en schrijft beleidsvoorstellen en adviseert op financieel gebied. Daarnaast verzorg je de interne controle en adviseert over de administratieve organisatie. Tot slot stuur je verschillende financiële medewerkers aan en neemt deel aan diverse projectgroepen. 

Functie-eisen

Je beschikt over HBO werk- en denkniveau. Bij voorkeur een afgeronde Heao- of Spd-opleiding. Daarnaast heb je minimaal twee jaar werkervaring opgedaan in een vergelijkbare rol. Bovendien ben je analytisch, flexibel en heb je goede communicatieve vaardigheden."

Modelvoorbeeld sollicitatiebrief voor een controller

Hans Koperdraat

Borneodreef 34

1024 XT  Amsterdam


Naam bedrijf

Mevr. D. Jansen

Postbus ****

**** **  Amersfoort


Amsterdam, 18 juni 2022

Betreft: vacature enthousiaste controller


Geachte mevrouw Jansen,

U zoekt een enthousiaste controller en dat is exact de functie waar ik naar zoek. Ik zal u er in deze brief van overtuigen waarom ik denk dat ik die vakbekwame allround controller ben waarnaar u zoekt.

Ik ben een controller met oog voor cijfers, voor de bedrijfsprocessen en voor de mensen met wie ik samenwerk. Graag zou ik mijn talenten in een maatschappelijk relevante organisatie inzetten en verder ontwikkelen. Daarom solliciteer ik bij uw organisatie. 

Na het afronden van mijn hbo-opleiding bedrijfseconomie, werk ik nu bijna vier jaar als controller bij bedrijf X. Ik ben verantwoordelijk voor het maken van de jaarrapportages en de jaarplannen voor vijf afdelingen. Daarnaast adviseer ik over een resultaatgerichte inrichting van de administratieve organisatie. 

In mijn huidige baan heb ik ervaren hoe ik mijn enthousiasme kan inzetten in mijn werk. Een klantgerichte houding en inlevingsvermogen in de behoeftes van managers is, heb ik gemerkt, veel effectiever dan regels en procedures opstellen voor de aanlevering van gegevens. Regels zijn natuurlijk belangrijk, maar het belang van de mensen voor wie je ze maakt, staat in mijn visie voorop. 

Het moderniseren van de administratieve organisatie is me in mijn huidige job uiteindelijk zelfs bij de taaiste afdelingen gelukt, door juist die instrumenten te ontwikkelen die aansluiten op de éigen behoefte aan inzicht van managers. Doordat ik voor dit veranderproject buiten mijn eigen terrein heb gewerkt en de organisatie van andere afdelingen goed heb geanalyseerd, zal ik ook direct effectief aan het werk kunnen in uw organisatie. 

Wat me ten slotte aantrekt in de door u geboden baan is de mogelijkheid mijn managementvaardigheden verder te ontwikkelen. Tijdens een lange ziekteperiode verving ik mijn manager. Hij was na zijn herstel blij dat hij meteen verder kon werken, aan een leeg bureau. Mijn collega's waardeerden mij vooral omdat ik goed kan luisteren, een coachende houding heb en op directe, maar toch tactvolle wijze feedback geef op hun werk. 

Hoewel ik een echte Amsterdammer ben, kom ik toch graag naar Rotterdam voor een persoonlijk gesprek waarin ik mijn enthousiasme over deze baan verder toe kan lichten.

Met vriendelijke groet,

Hans Koperdraat


Bijlage: curriculum vitae

Analyseer de brief zelf

Checklist
Checklist voor een perfecte sollicitatiebrief

In een sterke sollicitatiebrief vind je het volgende terug:

Vind jij deze vier elementen terug in bovenstaande voorbeeldbrief?

Een handig hulpmiddel voor het schrijven van een brief is de AIDA-formule. Ook in deze brief moet je de A van Aandacht trekken, de I van Interesse wekken, de D van Desire oproepen en de A van aanzetten tot Actie kunnen ontdekken. Probeer eerst zelf te analyseren hoe de formule is toegepast en kijk pas dan naar onze analyse. Andere aandachtspunten vind je in de checklist voor een goede sollicitatiebrief.

Onze analyse van de voorbeeld sollicitatiebrief

De sollicitant

Hans Koperdraat vindt dit een interessante vacature. Hij wil wel een nieuwe job in een organisatie die een meer maatschappelijke oriëntatie heeft, zoals een overheidsinstelling. Daarnaast biedt de aangeboden functie hem de mogelijkheid zijn leidinggevende ervaring uit te bouwen. En het feit dat expliciet gevraagd wordt om een enthousiaste controller spreekt hem aan. Hij voelt zich in zijn eigen organisatie vaak alleen in zijn aanpak. Er is daar weinig om enthousiast over te zijn; het werk is al jaren hetzelfde.

Carrièretijger in grijs pak met stropdas en een pijp in de mond.Wensen van de organisatie

Hans begint met een analyse van de vacature, zodat hij weet hoe hij de aandacht van de lezers van zijn brief kan trekken. Hij haalt er de volgende wensen van de organisatie uit:

 • Ze zoeken iemand die enthousiast is. Waarom vinden ze enthousiasme zo’n belangrijke eigenschap? Omdat je als controller meer resultaat bereikt als je anderen kunt enthousiasmeren met je aanpak. Over controllers bestaat het vooroordeel dat het saaie mensen zijn die vooral iedereen aan de regels willen houden. Hans kan in de vlotte en wervende stijl van zijn motivatiebrief laten zien dat hij regels belangrijk vindt, maar liefde voor het werk belangrijker.
 • Ze zoeken iemand die al werkervaring heeft. Dat doen ze, meent Hans, omdat ze graag willen dat iemand meteen aan de slag kan. Dat is ook een behoefte van de organisatie. Met de meeste van de genoemde werkzaamheden heeft Hans bij zijn huidige werkgever ook ervaring. Hij zorgt ervoor dat dit in zijn cv goed naar voren komt. In zijn brief kiest hij twee voorbeelden die hij verder uitwerkt. Daarin kan hij mooi zijn interpretatie van het woord enthousiasme kwijt.
 • Ze zoeken iemand met bepaalde eigenschappen. De gevraagde eigenschappen horen bij het vak, meent Hans. Dat zijn geen verrassende kwaliteiten voor een controller. Die kan hij ook goed kwijt in zijn cv. Wel kijkt hij nog even hoe je die abstracte begrippen 'flexibel' en 'analytisch' concreet kunt maken. Misschien heeft het hier ook wel te maken met de manier waarop je met procedures omgaat. Iets om te vragen bij het sollicitatiegesprek. Hij hoopt dat het daarvan komt!
 • De brief moet hij richten aan het wervings- en selectiebureau. Hij richt zijn brief dus aan de recruiter. Hij besluit dat het belangrijker is zijn geschiktheid helder over het voetlicht te krijgen, dan zijn motivatie om juist bij díe organisatie te werken. Anders wordt zijn brief te lang.

Unique selling points sollicitant

Hans legt zijn eigen profiel naast de vacaturetekst. Welke unique selling points kan hij in de strijd gooien?

 • Hij beschikt over de gevraagde ervaring in de werkzaamheden.
 • Zijn opleiding (hbo bedrijfseconomie) sluit aan op de vacature.
 • Hij kan zijn enthousiasme in zijn werk goed toelichten..
 • Hij heeft zelfs al wat ervaring met leidinggeven en heeft daar positieve feedback over gehad.
 • Hij heeft successen gehaald bij zijn huidige werkgever.

Juist deze combinatie van eigenschappen maken Hans een goede kandidaat. Daarmee kan hij interesse wekken.

AIDA-formule toepassen

Hoe kan Hans de AIDA-formule gebruiken in zijn sollicitatiebrief? Hij wekt de Aandacht en echte Interesse door direct duidelijk te maken dat hij aan de functie-eisen voldoet. In de tweede helft van de brief laat hij zien wat hij daar bovenop aan extra's te bieden heeft om Desire op te wekken en de recruiter te overtuigen om tot Action over te gaan en Hans uit te nodigen voor een gesprek. Meer specifiek:

 1. Met een goede openingszin komt hij enthousiast over en wekt hij de aandacht. Het letterlijk noemen van begrippen uit de vacaturetekst helpt altijd. Daarnaast zorgt hij ervoor dat zijn brief op alle elementen foutloos is en verzorgd en serieus overkomt. Met de taalregels springt hij in elk geval niet flexibel om!
 2. Door zijn ervaring concreet te beschrijven (vanaf de 3e alinea) laat hij zien dat hij een geschikte kandidaat is die aan alle eisen voldoet. Ook met zijn visie kan hij de interesse wekken.
 3. Het element leidinggeven spreekt hem aan. Daar heeft hij positieve feedback van collega's op gekregen. Ook zijn eigen manager heeft hem gecomplimenteerd met zijn overwicht. Dat gebruikt hij om desire uit te lokken.
 4. Tot slot vertaalt hij zijn ervaring in de behoefte van de organisatie: hij heeft weinig inwerktijd nodig. Hiermee wekt hij ook desire die meteen overgaat in een originele aansporing tot actie. In de afsluiting van zijn brief stuurt Hans aan op een persoonlijk gesprek.

Clichés en fouten vermeden

Hans heeft een aantal clichés en fouten vermeden die je nogal eens aantreft in sollicitatiebrieven:

 • "Ik heb zoveel jaar ervaring met  dit en met dat". Een jaar ervaring zegt niets over je kwaliteiten en vaardigheden.
 • "Geachte heer Jansen". Een vreselijke fout. Mevrouw Jansen legt de brief gelijk op de stapel afwijzingen.
 • "Voor een overzicht van mijn kennis en ervaring verwijs ik u naar mijn curriculum vitae", of
  "Voor mijn kennis en ervaring verwijs ik u graag naar de bijlage", of
  "In bijgaand cv treft u meer informatie aan", of
  "Voor meer informatie over mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u naar mijn cv"

  De recruiter weet wel dat zij daarvoor je cv moet lezen. Een motivatiebrief moet beknopt zijn. Gebruik de schaarse ruimte om jezelf goed te presenteren en laat overbodige clichézinnen weg.
 • "Ik ben de perfecte kandidaat ..." of "Ik ben een geschikte kandidaat ...". Je moet je kwaliteiten laten blijken uit je brief en cv, niet claimen.
 • "Graag zou ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie verder willen toelichten". Feitelijk juist, maar erg cliché. Verzin een creatieve formulering zoals Hans heeft gedaan.
 • "Ik ben een enthousiast persoon". Het klinkt wat raar om zo over jezelf te schrijven. Laat liever je enthousiasme spreken zoals Hans dat doet.
 • "Ik ben ervan overtuigd dat mijn kwaliteiten, kennis en kunde een positieve bijdrage kunnen leveren aan uw organisatie". Het is een cliché en 'een positieve bijdrage leveren' klinkt een beetje vaag.

Meer voorbeelden van sollicitatiebrieven

Een sollicitatiebrief schrijven lastig? We hebben een aantal voorbeelden van sollicitatiebrieven die je kunt gebruiken om inspiratie om te doen voor je eigen brief. Een aantal brieven komen uit het forum van Carrièretijger. De redactie heeft deze brieven van commentaar voorzien en suggesties gedaan voor verbetering.

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

In de brief van Hans staat niet veel over het beleidselement van de vacature: "ontwikkelt en schrijft beleidsvoorstellen".

Hans doet er goed aan zich voor het sollicitatiegesprek voor te bereiden op een vraag als:

 • Heb je in je vorige functie (of huidige baan) weleens  beleidsvoorstellen geschreven? Hoe heb je die ontwikkeld?

Auteur: Marielle de Groot en Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeelden van sollicitatiebrieven Voorbeeld sollicitatiebrief controller (modelvoorbeeld)