Voorbeelden van sollicitatiebrieven in de zorg

De belangrijkste elementen van een overtuigende sollicitatiebrief in de gezondheidszorg zijn:

 • Jouw motivatie. Die is in de zorgsector vaak intrinsiek en gebaseerd op jouw persoonlijke kernwaarden, zoals verbondenheid met patiënten en hun naasten, zorgzaamheid, idealisme. Je wilt er als zorgverlener voor mensen zijn en het verschil maken.
 • Zelfverzekerde carrièretijgerin met op de achtergrond de schaduw van iemand in rolstoel.Je streven naar competentie. Je wilt goed zijn in je vak. Je beseft dat bij elk beroep in de gezondheidszorg complexe medische en vaktechnische kennis en vaardigheden horen. Daarnaast begrijp je het belang van sterke soft skills, want in de zorg draait alles om mensenwerk en samenwerken. Je bent bereid ervoor door te leren. Je bent bent loyaal aan je werkgever, wilt er langere tijd werken en bent van plan om door te groeien.
 • Realisme. Je beseft dat de werkdruk van een zorgmedewerker hoog is en dat sommig werk onaangenaam is. Je laat je daardoor niet afschrikken. Je bent energiek en steekt graag de handen uit de mouwen. Je bent een toonbeeld van doorzettingsvermogen en werklust.
 • Verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van kwetsbare mensen, baby's, ouderen, zieken, mensen met een beperking, mensen in de laatste levensfase.

Zorg ervoor dat je deze aspecten verwerkt in een zeer persoonlijke sollicitatiebrief. Voer daarna een competent sollicitatiegesprek en je kunt elke zorgfunctie krijgen waarvoor je blijkens je cv bevoegd en bekwaam bent.

Voorbeeldbrieven

Hier vind je ter illustratie 6 zorgbrieven: voorbeelden van sollicitatiebrieven in de gezondheidszorg.

Carrièretijger toont voorbeeld van een sollicitatiebriefVerpleegkundige

"In mijn werk staat de zorg voor en het welzijn van de patiënt altijd voorop" schrijft Monique in dit voorbeeld van een goede sollicitatiebrief voor een verpleegkundige. Ze benadrukt haar ervaring met patiëntenzorg en de specialistische opleidingen die ze heeft gedaan naast de basiszorg. Ze solliciteert met deze voorbeeldbrief op een zorgvacature voor een longverpleegkundige in een ziekenhuis.

Verpleegkundig specialist

Een voorbeeld van een sterke sollicitatiebrief voor de functie van verpleegkundig specialist. Jay weet wat ze wil met haar zorgcarrière en neemt initiatief bij het solliciteren.

Doktersassistent

"In mijn huidige functie beantwoord ik de telefoon, ontvang patiënten en maak (vervolg)afspraken. Verder draag ik zorg voor het medisch dossier en medisch archief. " schrijft Jelka, waarmee ze benadrukt dat ze veel werkervaring heeft in de functie. Het is een goed voorbeeld van een sollicitatiebrief voor de functie van doktersassistent.

Tandartsassistent

Een voorbeeld van een overtuigende sollicitatiebrief voor de functie van tandartsassistent. Deze brief is exemplarisch voor hoe een eenvoudige standaardbrief toch doeltreffend kan zijn.

Open sollicitatie aan een ziekenhuis

Een modelvoorbeeld van een open sollicitatiebrief gericht aan een ziekenhuis. Dit exemplaar betreft een fictieve sollicitant Vicky zonder zorgachtergrond, maar met werkervaring als stewardess. Zij wil een carrièreswitch maken en gaan werken bij het eveneens fictieve Florence Nightingale ziekenhuis in Amsterdam. Ze ziet op de website geen passende vacatures en wil de mogelijkheden in de ziekenhuiszorg in een oriënterend gesprek bespreken.

Leerling verpleegkundige (mbo bbl)

Carrie wil een overstap maken van de schuldhulpverlening naar de verpleegkunde. In dit tekstvoorbeeld voor een motivatiebrief legt ze handig een verband tussen haar kwaliteiten in haar huidige werk en de nieuwe baan in het ziekenhuis.

Geachte mevrouw Jansen,

Verpleegkundige tijger (rechts)Deze week heb ik telefonisch contact gehad met de heer Carrière van de afdeling HRM. Naar aanleiding daarvan solliciteer ik naar de functie leerling verpleegkundige. Dit vak spreekt mij zeer aan vanwege de veelzijdigheid met enerzijds verpleegtechnische handelingen en anderzijds warm contact met patiënten en hun naasten. Ook vind ik het prettig de theorie van de opleiding direct toe te passen in de praktijk als leerling verpleegkundige.

Na mijn afgeronde mbo-opleiding Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener, niveau 4, heb ik drie jaar gewerkt in de schuldhulpverlening. Nu wil ik graag de overstap maken naar het vak van verpleegkundige.

Net als patiënten in het ziekenhuis, zijn mensen met schuldenproblematiek soms zeer emotioneel en onzeker. Ik ging daarmee om door eerst een rustig oplossingsgericht en persoonlijk gesprek te voeren, waarin ik samen met de cliënt onderzocht welke hulpbronnen en vaardigheden hij al in huis heeft om uit de schulden te komen en te blijven. Daardoor kalmeerden mensen wat en konden we het over de financiën en de regelingen gaan hebben.

Ik ben mij ervan bewust dat het werk van een verpleegkundige niet alleen zwaar, maar ook erg verantwoordelijk is. Mijn moeder en enkele familieleden zijn in de zorg werkzaam (geweest) en ik heb mijn overstap uitgebreid met hen besproken.

Dat ik nog geen werkervaring in de zorg heb weerhoudt mij er niet van om op niveau 4 te beginnen. Ik steek graag de handen uit de mouwen, ben zeer leergierig en enthousiast.

Mag ik mijn motivatiebrief persoonlijk komen toelichten? Ik zie een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Carrie Naam


Bijlage: curriculum vitae

Gebruik deze zes voorbeeldbrieven om je eigen persoonlijke sollicitatiebrief te schrijven.

Motivatie voor werken in de zorg

Het moeilijkste van een sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijven is je motivatie overbrengen. Waarom zou je als zorgverlener willen werken?

 • Medische carrièretijgerJe krijgt er dankbaarheid voor terug van patiënten en hun naasten.
 • Je drijfveren zijn sociaal: zorgzaamheid, idealisme en loyaliteit.
 • Jij kunt het verschil maken voor anderen.
 • Je werkt met je hoofd (rationeel), met je hart (emoties) en met je handen (fysiek werk).
 • Het willen zorgen voor mensen is een roeping.
 • Je levert een bijdrage aan een waardevol leven.
 • Je werkt met mensen, voor mensen.
 • Je hebt passie voor het zorgvak.
 • Iedere werkdag is anders.
 • Je hebt bij veel zorgaanbieders een hoge werkzekerheid en allerlei mogelijkheden om door te groeien.

Benodigde algemene vaardigheden in de zorg

Waarom kan je in de zorg werken? Naast de vereiste hard skills die je in je zorgopleiding hebt geleerd, vraagt de gezondheidszorg om bepaalde algemene competenties, soft skills en kernkwaliteiten van de zorgverleners. Benadruk deze in je sollicitatiebrief:

 • Teamwerk: gezondheidszorg is een gezamenlijke inspanning die teamwerk en samenwerking tussen zorgverleners vereist.
 • Je kunt goed omgaan met hoge werkdruk en bent stressbestendig. Je bent in staat om je tijd effectief te beheren, met meerdere patiënten en taken te jongleren en toch zorg van hoge kwaliteit te leveren.
 • Je bent energiek en kunt snel schakelen, bijvoorbeeld als een patiënt spoedzorg nodig heeft.
 • Je bent flexibel en kunt inspelen op onverwachte situaties en veranderende behoeften van patiënten.
 • Je bent accuraat: je streeft naar nauwkeurigheid, je probeert fouten te voorkomen en ziet erop toe dat de taken in je werkomgeving grondig, geordend en zorgvuldig worden uitgevoerd.
 • Kritisch denken: je bent in staat om complexe medische informatie te analyseren en weloverwogen beslissingen te nemen op basis van je analyse.
 • Je voelt je betrokken bij de zorgorganisatie waarvoor je werkt en het werk dat je doet. Je hebt wat je noemt een zorghart en spant je in om de doelen te behalen die de organisatie nastreeft.
 • Je bent empathisch: je kunt je inleven in de gevoelens en belevingswereld van patiënten, hun mantelzorgers en naasten en je zorgcollega's.
 • Je kunt goed samenwerken met de vele zorgprofessionals in je werkomgeving.
 • Je voelt je verantwoordelijk voor jouw professionele bijdrage aan het zorgsysteem, ook al ben je maar een radertje in het geheel van het complexe zorgstelsel. Een praktisch voorbeeld: je let op de continuïteit van zorg bij het einde van je dienst. Of je bekommert je om een patiënt die van de ene ziekenhuisafdeling naar de andere wordt gestuurd. Je bewaakt de zorgkwaliteit van jouw praktijk, afdeling of instelling.
 • Communicatie: goede communicatievaardigheden zijn essentieel in de gezondheidszorg. Zorgverleners moeten effectief kunnen communiceren met patiënten, hun familie en andere zorgverleners om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen.
 • Aandacht voor detail: in de gezondheidszorg kunnen zelfs de kleinste details een groot verschil maken in de kwaliteit van zorg voor de patiënt.
 • Professionele integriteit: zorgpersoneel moet hoge standaarden van professionaliteit aanhouden, waaronder ethisch gedrag, vertrouwelijkheid en respect voor de rechten van patiënten.
 • Je bent kostenbewust en realiseert je dat de kosten van de gezondheidszorg voortdurend stijgen en dat zorggeld doelmatig moet worden besteed.

Tips voor solliciteren in de zorg

 • Benadruk al je bevoegdheden en bekwaamheden in de zorgverlening.
 • Put uit je eigen werkervaring in de zorgsector en geef praktijkvoorbeelden van bekwaam handelen met de STARR-methode.
 • Maak duidelijk dat je verantwoordelijkheid kunt dragen voor je eigen werkzaamheden, daarbij je grenzen kunt bewaken en kunt omgaan met werkdruk. Want de werkdruk is vaak hoog in de gezondheidszorg!
 • Ga je een up-to-date cv maken, of heb je dat al gedaan?
  • Denk dan eens na over je zorgloopbaan. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom ben je met een bepaalde zorgbaan gestopt? Wat heb je ervan geleerd en hoe heeft deze ervaring je volgende keuzes beïnvloed?
  • Vermeld in je cv het nummer van je BIG-registratie, want je toekomstige werkgever moet kunnen controleren of jij een beschermde titel als arts, fysiotherapeut, verloskundige of verpleegkundige mag voeren.

Tips voor het maken van je eigen sollicitatiebrief

Neem een voorbeeld van een sollicitatiebrief nooit integraal over; je brief moet een afspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid. Daarnaast googelen recruiters en hrm-medewerkers van zorginstellingen met grote regelmaat sollicitanten en wanneer ze ontdekken dat jouw brief knip- en plakwerk is, dan kun je ervan uitgaan dat je wordt afgewezen.

Geef een eigen draai aan je sollicitatiebrief en zorg ervoor dat jouw brief opvalt bij de werkgever.

Breng jezelf in de juiste stemming voor je gaat schrijven

Breng jezelf in de juiste mindset door een paar positieve affirmaties te herhalen voordat je je sollicitatiebrief gaat schrijven. Voorbeelden:

 • Ik ben een bekwame zorgprofessional en een aanwinst voor deze werkgever.
 • Ik zorg goed voor de patiënten die aan mij worden toevertrouwd.
 • Ik heb vertrouwen in mijn kwaliteiten.

 • Ik heb een zorgverlenershart en voel me verantwoordelijk voor de patiënten.
 • Ik ben optimistisch over mijn sollicitaties en vertrouw erop dat ik een goede baan ga vinden.

Aanbevolen websites

 • Websites over motivatie en betrokkenheid in de zorg, om inspiratie uit te putten:

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeelden van sollicitatiebrieven Zorg