Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Commercieel Stewardess

Stewardess

Reizen naar verre landen, kennismaken met andere culturen en overnachten in chique hotels. Het beroep van stewardess heeft een zeer romantisch imago. Als stewardess ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers aan boord van een vliegtuig. Daarnaast zorg je ervoor dat de passagiers een aangename vlucht hebben. Voor het leesgemak gebruiken we in dit artikel de functiebenaming stewardess, maar uiteraard kunnen mannen dit werk ook prima doen. Daar waar stewardess staat, kun je ook steward lezen. 

Wat doet een stewardess?

Voordat een vliegtuig vertrekt, neem je met je collega’s de belangrijkste punten van de vlucht door en bespreek je wie wat doet. Dit heeft een briefing en deze wordt geleid door het hoofd van het cabinepersoneel: de purser. Daarna check je samen met je collega’s de veiligheidsvoorwerpen – denk aan brandblussers en zwemvesten – de toiletten en de stoelzakken. Is alles in orde, dan kunnen de passagiers aan boord komen. Je verwelkomt hen, checkt hun instapkaart, wijst ze hun zitplaats en helpt ze om hun handbagage op te bergen. Wanneer iedereen aan boord is, leg je uit aan welke veiligheidsregels ze zich moeten houden en hoe ze de veiligheidsmiddelen moeten gebruiken in geval van een noodsituatie. Er zijn ook maatschappijen die hiervoor een videofilm gebruiken.

Tijdens de vlucht serveer je met behulp van een trolley drankjes en - afhankelijk van de duur van de vlucht - koude of warme maaltijden. Ook deel je kranten en tijdschriften uit en verkoop je taxfree-artikelen. Daarnaast help je mensen die hulp nodig hebben en beantwoord je vragen van passagiers. Ook stel je mensen met vliegangst op hun gemak en begeleid je kinderen die alleen reizen. Ongeveer dertig minuten voor het bereiken van de eindbestemming tref je voorbereidingen op de landing. Nadat de laatste passagier het vliegtuig heeft verlaten, controleer je of er geen persoonlijke spullen zijn achtergebleven. Afhankelijk van je rooster bereid je je vervolgens voor op de volgende vlucht, vertrek je naar je hotel of keer je huiswaarts.

Met beide benen op de grond
Er zijn ook grondstewardessen en -stewards. Zij werken op de luchthaven en begeleiden passagiers van het moment van inchecken tot het moment van instappen. Taken van grondstewardessen zijn onder meer: inchecken van passagiers en bagage, controleren van tickets en reisdocumenten, ticketcontrole bij de gate en omroepen van passagiers.

Waar werk je als stewardess?

Je werkt aan boord van vliegtuigen en reist nationaal, internationaal of intercontinentaal. Als je naar andere continenten reist, ben je enkele dagen van huis.

Wat is je plaats in de organisatie?

Je werkt met een aantal collega’s in een team samen. Je werkt onder leiding van een purser. De purser is tijdens een vlucht de eindverantwoordelijke van het cabinepersoneel.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je stewardess?

Stewardess word je door te solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij, zoals KLM, Arkefly of Transavia. Wanneer je aangenomen wordt, volg je eerst een interne opleiding die je voorbereidt op het werk als stewardess. De selectieprocedure bij een luchtvaartmaatschappij is ontzettend streng – slechts één op de tien haalt de eindstreep - en het is heel verstandig om je hier goed op voor te bereiden. De vereisten om deel te kunnen nemen aan de selectieprocedure verschillen per maatschappij, maar komen in grote lijnen op het volgende neer:

Er zijn Roc’s en particuliere opleidingsinstituten die speciale stewardessopleidingen aanbieden. Een voorbeeld hiervan is de mbo-4-opleiding Luchtvaartdienstverlener. Om stewardess te worden, is een dergelijke opleiding niet vereist. Maar ben je nog geen 18 jaar en wil je dolgraag aan de slag als stewardess, dan kan een dergelijke opleiding wel handig zijn omdat je ervaring opdoet in communiceren, jezelf presenteren en service verlenen. Doordat je beter weet wat van een stewardess wordt verlangd, sta je tijdens de selectieprocedure steviger in je schoenen. Een specifieke opleiding is dus niet vereist; het belangrijkste is dat je ervaring hebt in het verlenen van service aan mensen en het maakt niet uit of je die nu hebt opgedaan in de zorg, in een warenhuis of in een bibliotheek. 

Wat ga je verdienen?

Het salaris van een stewardess ligt zo tussen de € 1.700 en de € 3.000 bruto per maand. Wat je gaat verdienen hangt niet alleen af van leeftijd en ervaring, maar ook van de maatschappij waar je in dienst bent. Kleinere maatschappijen bieden een lager salaris dan grote intercontinentale maatschappijen.

De drie meest gestelde vragen tijdens een vlucht:
1. Hoe laat komen we aan?
2. Waar zijn we nu?
3. Hoe is het weer?

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Doorgaans begin je je carrière als stewardess met vliegen op Europa en maak je korte vluchten van bijvoorbeeld Amsterdam naar Parijs, Londen of Frankfurt en weer terug. Na een aantal jaren werkervaring kun je intercontinentaal vliegen. Je kunt als stewardess doorgroeien naar de functie van purser en daarna senior purser. Je hebt dan de leiding over het cabinepersoneel. Je moet daarvoor eerst een aantal jaren ervaring hebben en bovendien nog aanvullende examens afleggen.

Past het bij je?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is het beroep van stewardess wellicht iets voor jou.

Welke beroepen lijken er op?

Binnen de luchtvaartwereld zijn er geen beroepen die op dat van stewardess lijken. Andere beroepen in de sector zijn:

Aanbevolen boek

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/commercieel/stewardess Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger