Stewardess

Reizen naar verre landen, kennismaken met andere culturen en overnachten in chique hotels. Het beroep van stewardess heeft een zeer romantisch imago. Als stewardess ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers aan boord van een vliegtuig. Daarnaast zorg je ervoor dat de passagiers een aangename vlucht hebben. Voor het leesgemak gebruiken we in dit artikel de functiebenaming stewardess, maar uiteraard kunnen mannen dit werk ook prima doen. Daar waar stewardess staat, kun je ook steward lezen. 

Wat doet een stewardess?

Voordat een vliegtuig vertrekt, neem je met je collega’s de belangrijkste punten van de vlucht door en bespreek je wie wat doet. Dit heet een briefing en deze wordt geleid door het hoofd van het cabinepersoneel: de purser. Daarna check je samen met je collega’s de veiligheidsvoorwerpen – denk aan brandblussers en zwemvesten – de toiletten en de stoelzakken. Is alles in orde, dan kunnen de passagiers aan boord komen. Je verwelkomt hen, checkt hun instapkaart, wijst ze hun zitplaats en helpt ze om hun handbagage op te bergen. Wanneer iedereen aan boord is, leg je uit aan welke veiligheidsregels ze zich moeten houden en hoe ze de veiligheidsmiddelen moeten gebruiken in geval van een noodsituatie. Er zijn ook maatschappijen die hiervoor een videofilm gebruiken.

Tijdens de vlucht serveer je met behulp van een trolley drankjes en - afhankelijk van de duur van de vlucht - koude of warme maaltijden. Ook deel je kranten en tijdschriften uit en verkoop je taxfree-artikelen. Daarnaast help je mensen die hulp nodig hebben en beantwoord je vragen van passagiers. Ook stel je mensen met vliegangst op hun gemak en begeleid je kinderen die alleen reizen. Ongeveer dertig minuten voor het bereiken van de eindbestemming tref je voorbereidingen op de landing. Nadat de laatste passagier het vliegtuig heeft verlaten, controleer je of er geen persoonlijke spullen zijn achtergebleven. Afhankelijk van je rooster bereid je je vervolgens voor op de volgende vlucht, vertrek je naar je hotel of keer je huiswaarts.

Met beide benen op de grond
Er zijn ook grondstewardessen en -stewards. Zij werken op de luchthaven en begeleiden passagiers van het moment van inchecken tot het moment van instappen. Taken van grondstewardessen zijn onder meer: inchecken van passagiers en bagage, controleren van tickets en reisdocumenten, ticketcontrole bij de gate en omroepen van passagiers.

Waar werk je als stewardess?

Je werkt aan boord van vliegtuigen en reist nationaal, internationaal of intercontinentaal. Als je naar andere continenten reist, ben je enkele dagen van huis.

Wat is je plaats in de organisatie?

Je werkt met een aantal collega’s in een team samen. Je werkt onder leiding van een purser. De purser is tijdens een vlucht de eindverantwoordelijke van het cabinepersoneel.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Communiceren. Je hebt een open, enthousiaste en vriendelijke houding en vindt het leuk om mensen te woord te staan en hen van dienst te zijn. Je bent oplossingsgericht, reageert alert en adequaat en kunt je uitstekend uitdrukken in zowel Nederlands als in het Engels. Spreek je meerdere vreemde talen, zoals Duits en Spaans, dan is dat een pre.  
  • Stressbestendigheid. Je blijft rustig in elke situatie en hebt overwicht en overtuigingskracht. Passagiers kunnen soms brutaal, agressief of heel onredelijk zijn. Je moet hen hier tactvol op aanspreken en hen vriendelijk en beleefd jouw standpunt duidelijk kunnen maken. 
  • Inlevingsvermogen. Je moet diversiteit kunnen hanteren, dus met mensen van alle leeftijden en van alle culturen kunnen omgaan. Sommige mensen vinden vliegen vreselijk eng. Je moet deze mensen op hun gemak weten te stellen.
  • Gastvrijheid: je maakt de passagiers comfortabel en geeft ze het gevoel dat ze welkom zijn en dat hun komst wordt gewaardeerd.
  • Samenwerken. Je werkt met een aantal collega’s in een kleine ruimte samen. Je moet dus een echte teamplayer zijn. 
  • Representatief uiterlijk. Smokey eyes, piercings, tatoeages en teveel sieraden zijn not done. Als stewardess ben je het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij waarvoor je werkt. Dit houdt dus in dat je je schoenen gepoetst zijn, je haar netjes zitten en je uniform kreukvrij is. 
  • Flexibel. Je hebt wisselende werktijden en werkt overdag, ’s nachts, in de weekenden en ook tijdens vakanties en feestdagen. Je maakt lange dagen en werkt soms op standby-basis. Dit houdt in dat je een aantal dagen beschikbaar bent voor het geval de vliegmaatschappij je nodig heeft. 

Hoe word je stewardess?

Stewardess word je door te solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij, zoals KLM, Arkefly of Transavia. Wanneer je aangenomen wordt, volg je eerst een interne opleiding die je voorbereidt op het werk als stewardess. De selectieprocedure bij een luchtvaartmaatschappij is ontzettend streng – slechts één op de tien haalt de eindstreep - en het is heel verstandig om je hier goed op voor te bereiden. De vereisten om deel te kunnen nemen aan de selectieprocedure verschillen per maatschappij, maar komen in grote lijnen op het volgende neer:

  • Je hebt minimaal mbo-4-werk- en denkniveau.
  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je bent vriendelijk, servicegericht en ziet er verzorgd uit.
  • Je beheerst de Engelse taal goed.
  • Je hebt een niet te grote oogafwijking (tussen -5 en +5).
  • Je bent niet te groot en niet te klein. Wie te klein is, kan in de pantry (vliegtuigkeuken) nergens bij. Ben je te groot, dan stoot je al gauw je hoofd in het gangpad van de cabine, zeker bij kleinere types vliegtuigen.
  • Je lengte en gewicht staan in verhouding tot elkaar.
  • Je hebt geen zichtbare tatoeages en/of piercings.
  • Je kunt binnen een bepaalde tijd op de basis-luchthaven zijn (meestal 60 minuten).
  • Je kunt zwemmen.
  • Je hebt geen strafblad.

Er zijn Roc’s en particuliere opleidingsinstituten die speciale stewardessopleidingen aanbieden. Een voorbeeld hiervan is de mbo-4-opleiding Luchtvaartdienstverlener. Om stewardess te worden, is een dergelijke opleiding niet vereist. Maar ben je nog geen 18 jaar en wil je dolgraag aan de slag als stewardess, dan kan een dergelijke opleiding wel handig zijn omdat je ervaring opdoet in communiceren, jezelf presenteren en service verlenen. Doordat je beter weet wat van een stewardess wordt verlangd, sta je tijdens de selectieprocedure steviger in je schoenen. Een specifieke opleiding is dus niet vereist; het belangrijkste is dat je ervaring hebt in het verlenen van service aan mensen en het maakt niet uit of je die nu hebt opgedaan in de zorg, in een warenhuis of in een bibliotheek. 

Wat ga je verdienen?

Het salaris van een stewardess ligt zo tussen de € 1.700 en de € 3.000 bruto per maand. Wat je gaat verdienen hangt niet alleen af van leeftijd en ervaring, maar ook van de maatschappij waar je in dienst bent. Kleinere maatschappijen bieden een lager salaris dan grote intercontinentale maatschappijen.

De drie meest gestelde vragen tijdens een vlucht:
1. Hoe laat komen we aan?
2. Waar zijn we nu?
3. Hoe is het weer?

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Doorgaans begin je je carrière als stewardess met vliegen op Europa en maak je korte vluchten van bijvoorbeeld Amsterdam naar Parijs, Londen of Frankfurt en weer terug. Na een aantal jaren werkervaring kun je intercontinentaal vliegen. Je kunt als stewardess doorgroeien naar de functie van purser en daarna senior purser. Je hebt dan de leiding over het cabinepersoneel. Je moet daarvoor eerst een aantal jaren ervaring hebben en bovendien nog aanvullende examens afleggen.

Past het bij je?

  • Houd je van reizen?
  • Heb je een communicatieve, representatieve en dienstverlenende instelling?
  • Ben je flexibel?
  • Sta je stevig in je schoenen?
  • Heb je geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden?
  • Zie je er verzorgd uit?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is het beroep van stewardess wellicht iets voor jou.

Welke beroepen lijken er op?

Binnen de luchtvaartwereld zijn er geen beroepen die op dat van stewardess lijken. Andere beroepen in de sector zijn:

Aanbevolen boek

  • Ready for take-off. Hoe word je stewardess? Farina van der Vliet-Tahir, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv. Houten-Antwerpen. De schrijfster van dit boek werkt zelf als stewardess en wil stewardessen-in-spe een idee geven hoe het leven van een stewardess eruitziet en hoe je het beste te werk kunt gaan als je een carrière als stewardess ambieert.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Commercieel Stewardess