Multipotentialist

Een multipotentialist is een persoon met veel interesses en vaardigheden. Andere benamingen zijn: multipod, multigetalenteerde, creatieve generalist, scanner, polymath, slashie en Renaissance man/vrouw.

Wat is een multipotentialist?

  • Heb je veel passies en/of interesses?
  • Ben je leergierig?
  • Heb je veel ideeën?
  • Ga je altijd 100% voor iets?
  • Raak je snel verveeld als er veel routine in je werkzaamheden komt?
  • Heb je een intens verlangen om nieuwe dingen te leren en te ervaren?
  • Heb je veel variëteit nodig?

Kun jij de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is er een aanzienlijke kans dat je een multipotentialist bent.

“A man can do all things if he will.”
Leon Battista Alberti, filosoof (1404 - 1472)

Wikipedia omschrijft multipotentialisme als volgt:

De multipotentialist is een persoon die meerdere interessegebieden heeft, er is geen sprake van een echte passie voor één gebied. Op werkgebied is hij of zij een typische generalist en mede daarom is hij of zij in staat om op meerdere vakgebieden succesvol te zijn. Dit in tegenstelling tot de specialist die uitblinkt in één vakgebied. De multipotentialist ontdekt graag nieuwe dingen, heeft veel (vernieuwende) ideeën en is nieuwsgierig van aard. Hij of zij ontwikkelt graag nieuwe vaardigheden en pakt zaken snel op. Het probleemoplossend vermogen van de multipotentialist is groot te noemen mede door zijn of haar hoge creativiteit.

Multigetalenteerden hebben het potentieel om uit te blinken in (veel) verschillende domeinen. Als multipotentialist heb je een heel brede interesse en als gevolg hiervan heb je een grote behoefte aan variatie. Dé multipotentialist bestaat niet. Waar de een het heerlijk vindt dat er verschillende projecten tegelijkertijd op zijn bordje liggen, heeft de ander een aantal maanden of jaren een bepaalde interesse om daarna weer iets totaal anders op te pakken en zich daar helemaal op te storten. Tussen deze twee uitersten zitten nog allerlei mengvormen.

Sterke punten

Specialisten staan in onze samenleving hoog aangeschreven. We vinden het heel schattig als een kind op heel jonge leeftijd al zegt dat het arts, politieagent of piloot wil worden (en we bewonderen het als het als volwassene die droom ook waarmaakt). Als een kind zegt dat het arts, muzikant én militair wil worden, kijken we het meewarrig aan. Veel loopbaanboeken zijn geschreven voor specialisten – vind je ware roeping! – en niet voor de multipotentialisten en generalisten, mensen die in verschillende hokjes passen.

Goed gezelschap
Bekende voorbeelden van multipotentialists zijn: Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, Isaac Newton, Aristoteles, Elon Musk, Oprah Winfrey, David Bowie, Steve Jobs en Steve Martin.

Als multipotentialist heb je een aantal sterke punten. Zo kun je:

  • heel goed verschillende aandachtsvelden combineren en zo met vernieuwende ideeën komen. Je bent een echte innovator.
  • snel en goed leren. Je bent gewend aan het beginnersgevoel dat met iets nieuws leren gepaard gaat, omdat je telkens aan iets nieuws begint. 
  • je goed aanpassen naar wat nodig is in een bepaalde situatie. Aanpassingsvermogen wordt in onze snel veranderende economie beschouwd als een heel belangrijke vaardigheid.
  • goed het groter geheel van iets zien. Je vindt het leuk om te brainstormen en te bedenken hoe zaken beter kunnen. 
  • goed contact maken met anderen en verbindingen leggen tussen mensen. Door de vele verschillende ervaringen die je hebt kun je je goed inleven in anderen.

Loopbaan

Je begint aan een nieuwe baan. Vol interesse en leergierigheid stort je je op je nieuwe takenpakket. Maar zodra je doorhebt hoe iets werkt, neemt je belangstelling af. Je voelt je steeds ongelukkiger in je werk en je voert je taken op de automatische piloot uit of je gaat (weer) op zoek naar iets anders. Als je teveel afwisseling hebt, loert het gevaar van stress en een burn-out, maar te weinig om handen hebben kan leiden tot verveling en een bore-out.

Homo universalis
In de Renaissance was het een grote pré om op veel verschillende gebieden actief te zijn. Leonardo da Vinci was de belichaming van de homo universalis, de alleskunner. Zo was hij niet alleen uitvinder, kunstenaar en filosoof, maar ook beeldhouwer, componist en natuur- en scheikundige.

Als je een multipotentialist bent, is het de kunst om voor jezelf een leven te creëren dat jou voldoende uitdaagt en voor je van betekenis is. Wat voldoende uitdaging voor jou concreet betekent moet je zelf zien te ontdekken. Dit verschilt namelijk van persoon tot persoon en kan zelfs per periode veranderen. Een van de manieren om uit te zoeken welke activiteiten voor je van betekenis zijn, is door je ‘why’ (uit: de Gouden Cirkel van Simon Sinek) te zoeken. Je why motiveert je van binnenuit en zet je in beweging. Vraag je niet af wat de activiteiten precies inhielden, maar sta stil bij de vraag waarom ze je zo’n goed gevoel gaven. Als multipotentialist mag je van jezelf accepteren dat er veel passies komen en er ook weer gaan.

Om tegemoet te komen aan de hoge mate van uitdaging en het ervaren van betekenis beginnen veel multipotentialists voor zichzelf. Het zelfstandig ondernemerschap geeft hen namelijk de mogelijkheid om hun eigen takenpakket samen te stellen, om zelf te kunnen beslissen hoeveel tijd en moeite ze in nieuwe projecten stoppen en hoeveel afwisseling prettig is. Wees gerust: al ben je geen zelfstandig ondernemer – en voel je ook de behoefte niet om het te worden –  ook in loondienst kun je wel degelijk sleutelen aan je baan en ervoor zorgen dat deze beter aansluit op je je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten. Jobcrafting wordt dit ook wel genoemd.

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Functioneren Ontwikkelingsvaardigheden Persoonlijkheidsmodellen Multipotentialist