Vermijd clichés
Wie een sollicitatiebrief moet schrijven, maakt zich gemakkelijk schuldig aan het gebruik van clichés. Een cliché is een (te) vaak gebruikte uitdrukking of woordcombinatie, die daardoor afgezaagd of betekenisloos wordt. Hoe komt dat? De meeste mensen vinden sollicitatiebrieven schrijven moeilijk of eng. Dat is niet zo vreemd, want er hangt veel van de brief af. Maar veel briefschrijvers hebben daardoor de neiging om heel krampachtig en onnatuurlijk te gaan schrijven: holle frasen en overdrijvingen zijn vaak het gevolg.
Betekenisloze woorden
'Ik zie het als een grote uitdaging om me binnen uw bedrijf te bewijzen.'
Dit is een zin die veel briefschrijvers in hun brief opnemen. Maar wat zegt deze zin? Niet veel toch?
Vooral het woord 'uitdaging' zegt weinig. Het maakt veel meer indruk als je kunt uitleggen wat je zo aantrekkelijk vindt aan de inhoud van de baan. Vervolgens is het de kunst om te verwoorden waarom juist jij zo goed bij die baan past. Hoe meer je dat kunt uitleggen aan de hand van concrete feiten, hoe beter het is. Op die manier kan de sollicitatiecommissie veel beter inschatten wie jij bent en wat je kunt. Begin in je brief dus bijvoorbeeld niet over 'uitdagingen'. Want ook al doen veel werkgevers graag anders geloven: het werk is geen uitdaging!
Overdrijving
'De functie is me perfect op het lijf geschreven.'
'De vacature sluit perfect aan bij mijn ervaring.'
Of de functie je op je lijf geschreven is, bepaal niet jij, maar bepaalt de sollicitatiecommissie. En het is voldoende om te zeggen dat je vindt dat de vacature goed aansluit bij je ervaring, in plaats van perfect.
Ook hier geldt: dit soort zinnen worden geloofwaardiger als je ze omkleedt met feiten. Die feiten kunnen maken dat de selecteur je werkelijk 'perfect' gaat vinden voor de baan.
Van selecteurs is bekend dat ze juist het meest getroffen worden door 'eerlijke en bescheiden zinnen'. Een voorbeeld: "Ik heb als studentenvoorzitter een bescheiden start gemaakt met de ontwikkeling van mijn leiderschapskwaliteiten." Zo'n zin is niet opschepperig, en geeft aan dat de briefschrijver enthousiast is en zich verder wil ontwikkelen.
Formeel taalgebruik
'Bij dezen solliciteer ik naar de functie van systeembeheerder, waarvoor u adverteerde in de Volkskrant van 6 januari j.l.'
Los van het feit dat bijna niemand weet of je nu 'bij deze' of 'bij dezen' moet schrijven, is het een overdreven formele en ouderwetse constructie om een brief mee te beginnen. Ook slotzinnen als: 'In afwachting verblijf ik, etc.' doen ouderwets en gekunsteld aan. Verzin iets originelers en vooral iets moderners.
Vermijd ook woorden als: derhalve, dienovereenkomstig, echter. Je kunt ze gemakkelijk vervangen door: daarom, dezelfde, maar, of iets vergelijkbaars.
Onzorgvuldig taalgebruik
'In een gesprek zou ik u er graag van willen overtuigen dat voorlichting geven echt mijn ding is.'
'Deze baan lijkt me echt superleuk.'
Een sollicitatiebrief is en blijft een formele brief; sla niet door in 'spreektaal'. Het is de kunst om de brief niet te formeel te laten zijn, en hier en daar originele elementen in te voegen.
Aanbevelingen
- Wees creatief! Trek de aandacht van de selecteur met een originele en pakkende opening.
- Kijk in het forum voor voorbeelden en commentaar. Laat je brief nalezen.
Auteur: Ysolde Bentvelsen