Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Commercieel Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij

Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij

De hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij is een brede financieel-economische studie die zich richt op de vastgoedwereld. Je wordt opgeleid tot ‘vastgoedmanager’ (de studie wordt ook wel vastgoedmanagement genoemd). De studie is een uitstekende opleiding tot (gecertificeerd) makelaar. Maar je bent meer dan alleen bemiddelaar tussen koper en verkoper. Bij vastgoed komen namelijk meer dan twee partijen kijken. Je moet kunnen overleggen en onderhandelen met onder andere planologen, bouwkundigen, beleidsmedewerkers en investeerders.

Wat kun je worden met de opleiding?

Er zijn banen zowel bij het bedrijfsleven als bij de overheid.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De voltijdopleiding duurt vier jaar. De deeltijdopleiding duurt soms minder lang: afhankelijk van je vooropleiding krijg je vrijstellingen voor bepaalde lesonderwerpen en kun je de studieduur verkorten.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Je leert wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van bijvoorbeeld een bedrijventerrein of kantorencomplex. Wat houdt een aanbestedingstraject in? Wat is ruimtelijke ordening en planologie? Welke bouwmethoden zijn er en wat valt hier financieel over te vertellen? Deze lesonderwerpen worden allemaal belicht vanuit de juridische, financiële en fiscale invalshoek. Onderstaande beschrijving is gebaseerd op de Hogeschool Rotterdam. Andere aanbieders bieden een vergelijkbaar programma aan.

Propedeuse: het propedeusejaar is een algemene oriëntatie op het beroep. Je leert wat er globaal komt kijken bij elke fase in de vastgoedcyclus: het initiatief, de ontwikkeling, de realisatie en het beheer. Enkele voorbeelden van lesonderwerpen die bij elke stap in het proces horen, zijn:

Dit zijn algemene lesonderwerpen die bij veel economische studies aan de orde komen, maar die in dit geval zijn toegespitst op het vakgebied vastgoed en makelaardij.

Het tweede jaar: je verdiept je projectmatig in thema’s als:

Een voorbeeld van een project: het onderzoeken van de huisvestingsbehoefte van een bedrijf.

Het derde jaar: je loopt een of meer stages. Je loopt bijvoorbeeld stage bij een projectontwikkelaar, een woningcorporatie of een gemeente. Je leert vanuit het standpunt van de uitvoerder/manager wat er allemaal komt kijken bij een bouwproces. Je woont vergaderingen bij, doet zelfstandig onderzoek naar vastgoedbeheer, praat met huurders/kopers en makelaars/verhuurders.

Het vierde jaar: onderwerpen als financiering en beheer van vastgoed komen aan de orde. Tijdens je afstudeeropdracht specialiseer je je. Een voorbeeld van een afstudeeropdracht is het (mee)bepalen van het beleid van een winkelketen die meer vestigingen wil hebben. Je gaat op zoek naar geschikte locaties en doet een aanbeveling.

Na je studie mag je de titel Bachelor of Business Administration voeren.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma.

Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

Vwo

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen. Informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Beschik je niet over het juiste profiel of de juiste vakken? Sommige hogescholen bieden de mogelijkheid om deze deficiëntie weg te werken. Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt, dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Bronnen

Auteurs: René Pijlman en Erik Weijers

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/commercieel/vastgoed-en-makelaardij Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger