Opleiding tot makelaar

Geschikte reguliere hbo-opleidingen voor het beroep makelaar zijn is de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij. In de opleiding verwerf je kennis van de vastgoedmarkt, bouwkunde, recht, economie en marketing. Je leert hoe je bemiddelt, overeenkomsten opstelt en adviseert bij rechtsgedingen over onteigeningen, huurontbindingen en pachtontbindingen. Je doet onder andere kennis op over fiscale zaken, financiering en verzekeringspakketten.

Certificering: opleidingseisen én permanente educatie

Sinds maart 2001 mag iedereen zich makelaar of taxateur noemen. De titelbescherming en beëdiging zijn afgeschaft. In plaats daarvan hebben enkele organisaties op het gebied van de makelaardij verschillende concurrerende certificeringsregelingen ontwikkeld om de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen. Zo moet een gecertificeerd makelaar deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk zijn. De certificering is niet alleen een keurmerk voor de consument, maar ook voor financiële instellingen.

Per certificeringsregeling gelden bepaalde:

  • opleidingseisen voor toetreding
  • eisen aan de permanente educatie van de ingeschrevenen

Specifieke informatie kun je het beste opzoeken bij de betreffende certificeringsinstelling:

  • De certificatievoorwaarden van de Stichting VastgoedCert bepalen aan welke vakbekwaamheidseisen makelaars en taxateurs moeten voldoen om toegelaten te worden tot één van de kamers van de stichting.
  • Ingeschrevenen bij de Stichting Certificering VBO Makelaars (SCVM) moeten aantoonbaar voldoen aan actuele eisen met betrekking tot kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Hiervoor moet je toetsen afleggen. Daarnaast moet een gecertificeerd makelaar/taxateur voortdurend bijblijven en studiepunten halen ('permanente educatie').
Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Commercieel Makelaar Opleiding tot makelaar