Functies in het Onderwijs

Kies je voor basisonderwijs of voortgezet onderwijs? In het basisonderwijs werk je met een vaste groep kinderen van 4 tot 12 met allemaal verschillende talenten en niveau's. Je geeft les in alle basisvaardigheden en bereidt hen voor op een goede schoolkeuze. In het voortgezet onderwijs specialiseer je je in één vak, je ziet een aantal klassen per week en hebt veel minder verschillen in de klas. Wat boeit jou het meest?

Leraar basisonderwijs

Als leraar basisonderwijs geef je les aan kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. Je begeleidt de leerlingen ook in hun sociaal-emotionele en morele ontwikkeling. De kleuterklassen onderwijs je door middel van spelletjes. Aan de hogere klassen geef je les in onder andere rekenen, taal, geschiedenis en muziek. Regelmatig toets je de stof en bespreek je de voortgang van het kind met de ouders aan de hand van het leerlingenrapport. Daarnaast vergader je vaak met je collega’s en de directeur, waarbij je kwesties rond de organisatie, (nieuw) beleid en andere schoolzaken bespreekt.

Leraar lichamelijke opvoeding

Anderen met plezier verantwoord laten bewegen, daar draait het om in de functie van leraar lichamelijke opvoeding (gymleraar). Je geeft sportles aan groepen die in leeftijd variëren van vier tot en met twintig jaar. Tevens kun je als mentor leerlingen begeleiden of managementtaken uitvoeren binnen de school.

Leraar voortgezet onderwijs

Als leraar in het voortgezet onderwijs geef je les in een bepaald vakgebied op een school voor vmbo, havo en/of vwo. Naast lesgeven ben je ook coach, bereid je lessen voor, houd je je vak bij, overleg je met collega's, kijk je proefwerken na en praat je met ouders. Je vindt het leuk om kennis te delen, om met jonge mensen te werken en hen te coachen.

Onderwijsassistent

Als onderwijsassistent ben je de extra handen van een leerkracht. Onder zijn of haar verantwoordelijkheid voer je allerlei activiteiten uit die bijdragen aan een betere ontwikkeling van de leerlingen. Je werkzaamheden variëren van het begeleiden van individuele of kleine groepen scholieren bij hun leertaken tot het organiseren van excursies.

Decaan

Als decaan help je leerlingen in het voortgezet onderwijs na te denken over hun toekomst en begeleid en adviseer je hen bij het maken van een keuze voor een opleiding en/of een beroep. Je hebt het meest te maken met eindexamenleerlingen, maar je helpt ook jongere leerlingen met het kiezen van hun vakkenpakket/profiel.

Je bent hier: Home Beroep Onderwijs