Webprogrammeur

In de begintijd van het internet bestonden websites slechts uit enkele losse webpagina’s die waren geschreven in de webopmaaktaal HTML. Tegenwoordig worden websites dynamisch opgebouwd met software op een server, zijn ze gekoppeld met andere systemen en interactief gemaakt met Javascript. Waren de internetgebruikers in de begintijd nog op de vingers van één hand te tellen, nu kunnen de meeste mensen zich geen leven zonder internet voorstellen. Hierdoor is het tegenwoordig heel belangrijk dat websites door zoekmachines gevonden worden, toegankelijk zijn en last but not least makkelijk in gebruik. Als webprogrammeur zorg je ervoor dat ‘jouw’ websites aan die voorwaarden (blijven) voldoen. Varianten op deze functietitel zijn webontwikkelaar en webdeveloper.

Wat zijn je taken?

Je bouwt websites en maakt deze operationeel. Je werkt daarbij in nauw overleg samen met de webdesigner die vooral verantwoordelijk is voor de vormgeving. Je bouwt de sites met in de internetwereld gebruikelijke softwarepakketten en gebruikt technieken als PHP, HTML, MySQL, Javascript en CSS. Je zorgt ervoor dat de sites gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn door gebruik te maken van webstandaarden. Dit is een verzamelnaam voor richtlijnen die aangeven waaraan een webdocument moet voldoen. Een webdocument dat gebruik maakt van deze webstandaarden is goed vindbaar voor zoekmachines en werkt in alle moderne browsers als Firefox, Internet Explorer, Google Chrome en Safari.

Waar werk je als webprogrammeur?

Je kunt in vaste dienst gaan werken bij onder meer reclame-, media- en internetbureaus, maar je kunt ook gaan freelancen. Dit houdt in dat je geen vaste baan hebt, maar zelfstandig voor opdrachten zorgt.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Technische kennis. Je beheerst PHP, MySQL, HTML, CSS,  JavaScript en bent bekend met content management systemen (CMS). Ook moet je weten hoe je bezoekers bereikt (SEO, SMO), hoe je informatie op een goede manier overbrengt aan je bezoekers (design, structuur en inhoud optimaliseren) en heb je inzicht in wat bezoekers willen en het gedrag dat ze vertonen (usability). Het is dus heel belangrijk dat je goed kunt analyseren en een pietje-precies bent, want één haakje of puntkomma op de verkeerde plaats en het gaat helemaal mis.
  • Up-to-date houden van je kennis. Ook zul je op de hoogte moeten blijven van de meest recente ontwikkelingen binnen de platformen die je gebruikt. Je bezoekt daarom regelmatig relevante sites, forums en weblogs.
  • Om opdrachten in samenspraak met collega’s, opdrachtgevers en gebruikers efficiënt en klantgericht te kunnen uitvoeren, moet je helder kunnen communiceren en goed kunnen samenwerken.

Hoe word je webprogrammeur?

Iedereen die een beetje thuis is in HTML en PHP en een grafisch programma in de vingers heeft, kan zichzelf in de markt zetten als webprogrammeur. Wil je echter gediplomeerd webprogrammeur worden, dan vormen de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design en de bachelor-opleiding HBO-ICT een goede basis.

Cursussen en trainingen

Voor wie een vierjarige opleiding te lang vindt en liever een korte cursus of training volgt, zijn er veel mogelijkheden. Er zijn talloze sites die uitleggen hoe je zelf een website kunt bouwen. Ook de verschillende organisaties voor afstandsonderwijs, zoals LOI en NTI, bieden losse vakcursussen aan waarin je je kunt bekwamen in programmeertalen en internetapplicaties.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als webprogrammeur ben je een echte specialist. Je kunt in je functie groeien door je verder te bekwamen in programmeertalen en technieken of door leiding te geven aan een team van webdesigners en -programmeurs. In dat laatste geval dien je je wel bij te scholen in managementvaardigheden. Na een aantal jaren in een vast dienstverband gewerkt te hebben, kun je er ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen.

Hoe vind je een baan als webprogrammeur?

De gebruikelijke vacaturebanken bieden weinig vacatures voor webprogrammeurs. Je hebt meer kans van slagen bij gespecialiseerde ICT-, en mediavacaturebanken, zoals:

Wil je jezelf als professioneel webprogrammeur profileren, zorg er dan voor dat je laat zien dat je de fijne kneepjes van het vak beheerst, bijvoorbeeld door een digitaal portfolio waarin je ‘jouw’ websites etaleert.

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Beroep Functies in de Techniek Webprogrammeur