Bachelor-opleiding HBO-ICT

Je navigatiesysteem vertelt je hoe je van A naar B rijdt, met de app op je smartphone bestel je kaartjes voor het concert van je favoriete band en je gebruikt je tablet om even te overleggen met een collega die aan de andere kant van de wereld zit. We vinden dit inmiddels heel gewoon, maar het zijn diensten en producten die er zonder ICT-specialisten nooit geweest zouden zijn. De bachelor-opleiding HBO-ICT leidt je op tot een ICT-professional die weet wat nodig is om dergelijke technische hoogstandjes te realiseren en nieuwe te creëren.

Wat kun je ermee worden?

ICT is overal. Met je hbo-diploma kun je terecht in vrijwel alle branches van het bedrijfsleven of bij de (semi-)overheid en bij zowel kleine bedrijven als bij grote multinationals. Welke functies je er precies uitoefent, is afhankelijk van het specialisme dat je tijdens je ICT-opleiding kiest. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Webprogrammeur. Je bouwt websites met technieken als HTML, CSS, Javascript, PHP en MySQL.
  • Software engineer. Je bent allround software-ontwikkelaar en software-technicus. Varianten op deze functietitel zijn: systeemontwikkelaar, computerprogrammeur, applicatie-ontwikkelaar en mobile app developer.
  • Informatie-analist. Je vertaalt gebruikerswensen in concrete functionaliteit. Deze functie wordt ook wel functioneel ontwerper genoemd.
  • ICT- of business-consultant. Een in de informatica gespecialiseerde consultant. Je ondersteunt en adviseert gebruikersorganisaties, op basis van je brede ICT-kennis of bepaalde gespecialiseerde kennis.

Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar andere functies, zoals:

  • Technisch accountmanager. Je bent een in de informatica gespecialiseerde technisch accountmanager of een commercieel bekwame informaticus. Je bent de ambassadeur van een ICT-bedrijf bij zijn opdrachtgevers.
  • ICT-projectleider. Je bent een in de informatica gespecialiseerde projectleider. Je zorgt ervoor dat een ICT-project goed verloopt en je geeft leiding aan het projectteam.
  • ICT-beheerder. Je zorgt ervoor dat de systemen goed werken. Als beheerder op hbo-niveau beheer je complexe infrastructuren en geef je operationeel leiding aan beheerders op mbo-niveau.
  • ICT-manager. Een in de informatica gespecialiseerde manager. Je bent eindverantwoordelijk voor een ICT-afdeling en je geeft hiërarchisch leiding aan medewerkers in de bovengenoemde functies.
  • Informatiemanager. Je niet zozeer bezig met technische vragen, maar met de bedrijfskundige invalshoek: welke informatie verzamel je en welke stop je in de computer? Bij welke informatie is het management het beste gediend bij de besluitvorming?

Nieuwe opleiding ICT
De brede bachelor-opleiding HBO-ICT is een combinatie van de opleidingen Technische Informatica, Informatica, Business IT & Management en Informatiedienstverlening en -Management (IDM). Samen vormen zij de vierjarige opleiding HBO-ICT. Deze nieuwe opleiding is ontstaan, omdat er behoefte was aan een helderder aanbod aan techniekopleidingen. Daarnaast kunnen de opleidingen door de nieuwe opzet beter inspelen op de snelle ontwikkelingen binnen de ICT en up-to-date onderwijs aanbieden.

Hoe lang duurt de hbo-opleiding ICT?

De opleiding HBO-ICT duurt zowel in voltijd als in deeltijd vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding HBO-ICT?

In deze brede ICT-opleiding verken je in het eerste jaar het vakgebied en maak je kennis met de verschillende richtingen die HBO-ICT biedt. Je volgt hoor- en werkcolleges en werkt samen met andere studenten aan projecten. Na het eerste jaar kies je voor een richting waarin je je wilt specialiseren, bijvoorbeeld Software Development, Web Development, Data Solutions Development of Game Design. Iedere hogeschool heeft haar eigen specialisaties. In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – volg je de vakken en werk je aan projecten die bij deze richting horen. Daarnaast loop je een of meerdere stages en volg je een minor. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Welke titel krijg je bij je afstuderen?

Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science (Bsc) voeren. Omdat je een technische opleiding hebt gevolgd, mag je je in Nederland ook ingenieur noemen en ing. voor je naam zetten. Beide titels tegelijk voeren kan niet.

Welke toelatingseisen zijn er?

  • havo- of vwo-diploma: je bent met elk profiel toelaatbaar
  • mbo-diploma niveau 4

In de praktijk blijken mbo’ers nogal eens moeite te hebben met de overstap naar het hbo. Kom je van het mbo dan kunnen de onderwijsmethoden in het hbo - zelfstandig werken en projectonderwijs - het je lastig maken. Verschillende ROC’s en hogescholen proberen ieder op hun eigen manier de doorstroming te bevorderen. Je kunt daarom het beste bij de hogeschool zelf informeren naar de instroomvoorwaarden en de mogelijkheden van een verkort opleidingstraject.

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.

Als je je aanmeldt voor de bacheloropleiding HBO-ICT ben je verplicht mee te werken aan de studiekeuzecheck. Deze bestaat doorgaans uit een vragenlijst en een interview en heeft als doel om te achterhalen of er een match is tussen jou en de opleiding.

Hoe kom je erachter of de opleiding HBO-ICT bij je past?

  • Ben je goed in de exacte vakken?
  • Heb jij belangstelling voor ICT?
  • Zie je nieuwe mogelijkheden om dingen beter, sneller of goedkoper te doen met ICT?
  • Vind je het leuk om je te verdiepen in een nieuwe technologie of methode? Zet je door tot je snapt hoe het écht zit?
  • Los je graag logische puzzels op?
  • Kun je goed zelfstandig werken en nieuwe dingen leren?
  • Kun je goed samenwerken en communiceren?

Als je de meeste van deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, is de opleiding HBO-ICT waarschijnlijk iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

HBO-ICT is doorgaans een combinatie van de (oude) hbo-opleidingen Informatica, Technische Informatica, Business IT & Management en Informatiedienstverlening en –Management (IDM). Sommige hbo-instellingen bieden deze informatica-opleidingen apart aan. Als je zeker weet welke richting binnen de ICT je aanspreekt, kunnen deze opleidingen ook interessant voor je zijn.

Verder studeren na HBO-ICT

Je kunt na het behalen van je bachelordiploma verdergaan met een master. Dit kan aan het hbo, maar een masterstudie aan de universiteit is ook mogelijk. Wil je naar de universiteit, dan moet je eerst een aanvullend schakelprogramma volgen dat je kennis op het vereiste niveau brengt. Bij veel hogescholen kan dit al tijdens je studie via een speciale overstapminor. Na het behalen van je diploma kun je vervolgens instromen in de universitaire masteropleiding van je keuze.

Aanbevolen websites

  • Alle hbo-opleidingen ICT baseren hun opleidingsprofiel op de Domeinbeschrijving Bachelor of ICT van de stichting HBO-I. Hierin staat: "Voor (aankomende) studenten geeft de domeinbeschrijving informatie over de inhoud van het werk en de verschillende opleidingen". Daarbij moet worden gezegd dat het een groot en abstract document is, dat meer bedoeld is voor de onderwijskundigen van de opleidingen.
Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT ICT Bachelor-opleiding HBO-ICT