Major/minor-structuur

Steeds meer bacheloropleidingen in het hbo worden vormgegeven volgens de major-minorstructuur. De major-minorstructuur biedt je optimale flexibiliteit bij het inrichten van je studie.

Major

De major is de kern van je opleiding en omvat het grootste gedeelte van de totale opleiding.

Minor

Naast je major kies je een minorprogramma waardoor je studie nog beter past bij jouw ambities en talenten. Je hebt daarbij veel speelruimte. Je hebt niet alleen de keuze tussen minors binnen je studierichting, ook minors van een andere opleiding of zelfs een andere hogeschool behoren tot de mogelijkheden. Hierdoor kun je je verbreden of jezelf juist specialiseren. Daarnaast zijn er minors die je voorbereiden op een masteropleiding aan de universiteit. Maar je kunt ook een minor aan een buitenlandse hogeschool volgen.

Invulling

Dit major-minor model wordt ook wel aangeduid met hoofd- en keuzevak of basis- en keuzeprogramma. Hogescholen mogen zelf beslissen welke aanduidingen ze hiervoor gebruiken. De invulling van de majors en minors verschilt per hogeschool en per opleiding.

Dit geldt ook voor de omvang in studiepunten. Ga je bijvoorbeeld een opleiding volgen aan de Hogeschool van Amsterdam, dan haal je van de 240 studiepunten die je nodig hebt om af te studeren, er 210 met het majordeel van je opleiding. Voor de resterende 30 punten doe je in het derde of vierde jaar van je studie een minor.

Bij de Hogeschool Leiden omvat, afhankelijk van je opleiding, je major minimaal 180 en maximaal 210 studiepunten en bestaat de minor uit 30 tot 60 studiepunten.


Kies je voor de bacheloropleiding Communicatie aan de Fontys Hogescholen, dan omvat je major 180 en je minor 60 studiepunten. Na het behalen van je propedeuse (je eerste jaar) kun je starten met je minor. Fontys heeft een breed aanbod van ruim veertig minors, waaronder een tweetal minors binnen de eigen studierichting Communicatie: Communicatie, Media & Openbaarheid en Informatie & Multimediadesign.

Daarnaast kun je kiezen voor een minor aan een andere faculteit, zoals:

  • Ondernemerschap
  • Human Technology
  • Filosofie en Ethiek
  • Taal en Cultuur
  • Duurzame ontwikkeling
  • Kunst en cultuur
  • E-business
  • Automotive.

Naast het ruime aanbod van eigen minorprogramma's, is het ook mogelijk om elders te studeren, bijvoorbeeld bij verwante opleidingen in het buitenland.


Voordelen

De major-minorstructuur geeft je veel mogelijkheden om je eigen keuzes te maken, afhankelijk van je eigen toekomstwensen.

Vrijwel alle hogescholen binnen en buiten Europa kennen een major-minorstructuur. Door deze internationale afstemming is het nu nog gemakkelijker en aantrekkelijker om in het buitenland een minor te volgen.

Weet wat je wilt!

Je eigen studiepad uitstippelen heeft zo zijn voordelen, maar het is wel belangrijk te weten wat je wilt. Aan de hand van zelfonderzoek  en een persoonlijke SWOT-analyse maak je gedurende je studieloopbaan de juiste keuzes.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Bekostigde opleiding, particulier of tweejarig Major/minor-structuur