Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Research Hbo-opleiding Informatiedienstverlening en -Management (IDM)

Hbo-opleiding Informatiedienstverlening en -Management (IDM)

De hbo-opleiding Informatiedienstverlening en -Management (IDM) kun je aan verschillende onderwijsinstellingen volgen. Tijdens je studie staat het zoeken, vinden en opslaan van informatie centraal. Niet alleen leer je slim omgaan met zoekmachines op het web, maar je weet straks ook hoe je de gevonden informatie goed kunt opbergen.

Herindeling hbo-techniekopleidingen

Vanaf schooljaar 2015–2016 verandert er veel in het landelijke aanbod van opleidingen in het domein Techniek. Om het opleidingsaanbod helderder en transparanter te maken, wordt een flink aantal opleidingen opgeheven of samengevoegd. Zo kennen veel hogescholen vanaf 2015 alleen nog maar de brede bachelor HBO-ICT, doorgaans een combinatie van de opleidingen Informatica, Technische Informatica, Business IT & Management en Informatiedienstverlening en -Management (IDM). In deze nieuwe opleiding start je met een gezamenlijk studiejaar waarin je eerst het vakgebied ICT verkent en een goed beeld krijgt van alle mogelijkheden binnen de ICT. Pas na het eerste jaar kies je een afstudeerrichting die het verdere verloop van je studie bepaalt. Iedere hogeschool heeft haar eigen specialisaties. Het is dan ook verstandig om de verschillen per hogeschool te bekijken. Maar let op: enkele instellingen blijven hun informatica-opleidingen apart aanbieden. Oriënteer je dus goed als je interesse hebt in een technische opleiding.

Krista Bekking, student IDM aan de Hanzehogeschool te Groningen:

"Door middel van gastcolleges door mensen uit de praktijk en diverse bedrijfsbezoeken krijg je al vroeg in de opleiding een goed beeld van allerlei IDM-functies. Zo kom je ook in aanraking met mensen die al ervaring hebben en zie je wat het werk van een informatiemanager allemaal inhoudt."
(Bron: Brochure Hanzehogeschool Groningen)

Wat kun je ermee worden?

Je kunt terecht bij uitgeverijen, telecom- en internetbedrijven en culturele instellingen. Maar ook bij overheidsinstanties, bibliotheken en de media (radio, televisie, kranten). Op een televisieredactie bijvoorbeeld zul je als informatiespecialist je vooral bezighouden met het snel en efficiënt vergaren van informatie. Als afgestudeerde IDM’er kun je echter ook bij een bibliotheek als documentalist gaan werken: je verzamelt en beheert dan informatie. Bijvoorbeeld door het aanleggen van (digitale) knipselmappen over actuele onderwerpen.

De studie Informatiedienstverlening en -Management leidt op tot diverse beroepen binnen het informatievak:

Wat is je kans op een baan?

Op het gebied van informatiemanagement is er nog volop vraag naar arbeidskrachten, zo blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Ondanks de gunstige toekomstperspectieven zul je als afgestuurde IDM’er niet meteen een vaste baan vinden, zo wijst de praktijk uit. Tijdelijke contracten of werken via een uitzendbureau zijn gebruikelijk binnen het informatievak.

(Bron: ROA, De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018.)

Wat is het carrièreperspectief?

De opleiding Informatiedienstverlening en -Management is een goed vertrekpunt voor een informatiespecialist. Je eerste baan is vaak op projectbasis: je wordt dan ingehuurd voor de duur van een bepaald project. Om te kunnen doorgroeien naar staf- en managementfuncties op het gebied van informatievoorziening bij grote profit- en non-profitinstellingen, moet je over de nodige werkervaring beschikken en je eventueel bijscholen. Bijvoorbeeld door je te verdiepen in kennismanagement (het verzamelen, vastleggen en beschikbaar maken van kennis binnen een organisatie). GO, opleidingscentrum voor informatiedienstverlening, biedt cursussen en opleidingen aan over alle aspecten van informatiedienstverlening.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Naast deze algemene competenties moet je resultaatgericht kunnen werken. Belangstelling voor ICT is ook een absolute must, aangezien je zelf databases en websites moet kunnen ontwikkelen en/of bijhouden.

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt een voltijdopleiding Informatiedienstverlening en -Management in vier jaar afronden. Bij de deeltijdvariant volg je ’s avonds lessen. Ook dan is het mogelijk om na vier jaar een bachelortitel te bemachtigen. Bij de duale vorm werk je vier dagen per week in een ICT-functie en volg je één dag per week colleges. Meestal begin je in een mbo-functie en groei je gedurende de opleiding naar hbo-niveau. Ook met deze vorm kun je na vier jaar een hbo-diploma op zak hebben. Vind je een volledige hbo-opleiding te lang of te zwaar, dan kun je kiezen voor het tweejarige Associate Degree-programma. Je mag dan geen bachelortitel voeren, maar de titel Ad.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De voltijdopleiding Informatiedienstverlening en -Management wordt gegeven volgens een major/minorstructuur. De major omvat de basis van een opleiding (zeventig procent). De minor – de verdieping op je vakgebied – omvat de rest.

Propedeuse

Tijdens de propedeuse leer je over zaken als databases, websitebouw, vormgeving en communicatiemiddelen. Niet alleen ontdek je hoe je informatie het beste kunt zoeken, maar ook hoe je erachter komt naar wat voor gegevens opdrachtgevers op zoek zijn: aan welke informatie is er behoefte? Ook maak je kennis met verschillende software en netwerkconcepten. Je werkt veelal in duo’s of teamverband.

Hoofdfase

Door middel van je stage en praktijkopdrachten moet je tijdens de hoofdfase je eerder geleerde vakkennis in praktijk brengen. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een systeem waarmee verzekeringsmaatschappijen fraudeurs kunnen opsporen. Verschillende maatschappijen kunnen dankzij jouw informatiesysteem gegevens uitwisselen over claims, waardoor een dubbel ingediende declaratie gemakkelijk is op te sporen. In de hoofdfase verfijn je onder andere je researchvaardigheden. Je leert bijvoorbeeld denken in zoektermen en –rubrieken. De praktijkopdrachten zijn groter en complexer dan in het eerste jaar.

Jos van Dijk, docent Informatiedienstverlening en -Management Haagse Hogeschool:
"We hebben veel stagiaires bij NOS en RTL. Die zoeken niet alleen op tekstfragmenten, maar ook op beeld en geluid. Je voert een foto van een acteur in en je vindt precies die fragmenten waarin hij meespeelt."

(Bron: Brochure Haagse Hogeschool)

Hoe zwaar is het?

De studie kun je zo zwaar maken als je zelf wilt. Het hangt allemaal af van de soort praktijkopdrachten en stage die je kiest. Belangrijk is dat je zelfstandig en efficiënt kunt werken. Ook moet je discipline hebben omdat je veel professionele vaardigheden moet leren door middel van praktijkopdrachten. Je moet die veelal zelfstandig regelen en uitvoeren. Kan je dit goed, dan zal je je studie gemakkelijker doorlopen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Informatiedienstverlening en -Management toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma? Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je 21 jaar of ouder? Je kunt dan deelnemen aan een toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze toets, dan kun je alsnog met de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Wat is het profiel van de studenten?

IDM’ers zijn nieuwsgierige aagjes. Ze houden ervan om zaken uit te pluizen en zijn dan ook meestal fervente internetters, aangezien het world wide web zo'n belangrijke informatiebron is. Extreme computertechnici zijn het niet, maar het gebruik van nieuwe software en nieuwe media (bijvoorbeeld intranet) hebben ze snel onder de knie.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Auteur: Janine Bruinooge

http://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/research/hbo-informatiedienstverlening-en-management Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2014 ColofonAdverteren

Carrièretijger
Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken: