Van mbo naar hbo

Zie je jezelf al zitten in de collegebanken van een hogeschool, wacht dan toch even met het versturen van het aanmeldingsformulier. Hoe beter je namelijk de overstap naar het hbo voorbereidt, hoe kleiner de kans op een gebrek aan motivatie, studievertraging en financiële problemen. Bepaal eerst of doorstuderen voor jou nuttig is en of je recht hebt op een verkort studietraject. Ontdek welke voor- en nadelen je als mbo'er ondervindt in het hoger beroepsonderwijs. 

Met een mbo-diploma niveau drie of vier op zak, beschik je over een startpositie op de arbeidsmarkt. Vooral wanneer je een technische opleiding hebt gevolgd, zijn je toekomstperspectieven gunstig. Reken je echter niet te snel rijk, want voor steeds meer functies heb je tegenwoordig een hbo-diploma nodig. Doorstuderen kan om verschillende redenen de moeite waard zijn.

Als mbo'er kun je doorstromen naar het hbo. Het feit dat de mogelijkheid bestaat, betekent niet dat je daar ook gebruik van moet maken. Begin niet zomaar aan een hbo-opleiding, maar onderzoek eerst grondig je motieven voordat je je bij een hogeschool aanmeldt. Want als je over de juiste motivatie beschikt, doorloop je een studie vaak makkelijker. Ontdek wat goede motieven zijn om aan een hbo-opleiding te beginnen.

Als je een mbo-opleiding hebt afgerond, beschik je over een flinke dosis praktische kennis en praktijkervaring. Ondanks dat het hoger beroepsonderwijs theoretischer is van opzet dan het middelbaar beroepsonderwijs, komt die praktische kennis ook daar goed van pas. Ontdek welke voordelen je als mbo'er in het hbo hebt.

Een hoger beroepsopleiding vraagt meer van je taalvaardigheid en zelfstandigheid - en wanneer je een technische of economische hbo-opleiding gaat doen ook van je rekenvaardigheid - dan een mbo-opleiding. Uit de praktijk blijkt dat veel van je voormalige schoolgenoten hier moeite mee hebben. Lees waar zij tegenaan liepen en gebruik hun ervaringen om je overstap naar het hbo beter voor te bereiden.

Assessment? Portfolio? Grote kans dat je als mbo'er niet bekend bent met deze termen, die in het hbo voortdurend worden gebruikt. Op een hogeschool is het woordgebruik nu eenmaal anders dan op een ROC. Hierdoor kun je het lastig vinden om de lesstof te begrijpen; niet goed weten hoe je opdrachten moet uitvoeren. Lees hoe taalvaardigheid je studievoortgang beïnvloedt.

De lesstof, het studietempo, maar ook de manier waarop je opdrachten moet maken, is in het hbo anders dan wat je kent van het mbo. Het is daarom verstandig om de overstap naar het hoger beroepsonderwijs goed voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld een dag meelopen op een hogeschool en praten met studenten. Of speciale schakelcursussen volgen. Hierdoor kun je wennen aan het niveau van de lesstof voordat het studiejaar begint.

Je kunt het hbo in minder dan vier jaar doorlopen. Bijvoorbeeld als je een mbo-opleiding hebt afgerond die goed aansluit op de hbo-opleiding die je wilt volgen. De verkorting is in die gevallen vaak een half jaar of een jaar. Bij de verkorting van deeltijdopleidingen en duale opleidingen wordt ook gekeken naar je werkervaring. Elke hogeschool heeft zijn eigen aanpak van verkorte opleidingstrajecten.

Het betalen van je studie kan soms op een puzzel lijken. Met stukjes studiefinanciering, salaris en andere inkomsten probeer je het financiële plaatje kloppend te maken. Vragen die hierbij opkomen zijn: "hoe lang heeft een hbo-student recht op studiefinanciering?" of "hoe zit dit met duale en deeltijdopleidingen?"

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Van mbo naar hbo