Webdesigner

Een webdesigner is iemand die websites ontwerpt en vormgeeft. Je moet daarbij met veel zaken rekening houden. Een website moet niet alleen fraai ogen, maar vooral ook toegankelijk, gebruiksvriendelijk én vindbaar zijn in zoekmachines als Google. Want wat heb je aan een website als deze niet wordt gevonden? Het ontwerpen en vormgeven van een website is dus complex en vereist niet alleen creatieve vaardigheden, maar ook technische know-how.

Wat zijn je taken?

Het ontwerpen van een website gaat in verschillende stappen:

  1. Tijdens een oriënterend gesprek breng je de wensen van de opdrachtgever in kaart. Wat wil hij met de site bereiken? Wat is zijn doelgroep? Welke uitstraling moet de website hebben? Het maakt nogal verschil of de opdrachtgever alleen een website wil om zijn producten te promoten (online brochure) of dat hij ze ook online wil verkopen.
  2. Nadat je al zijn wensen duidelijk hebt, ga je aan de slag met het eerste concept. Je maakt op de computer verschillende lay-outs en bedenkt welke vormen, kleuren, lettertypes en beeldmateriaal passen bij de ‘look en feel’ van de site. Heeft de opdrachtgever al een huisstijl, dan houd je daar in je ontwerp rekening mee. 
  3. Vervolgens presenteer je je voorstellen aan de opdrachtgever. Hij kan zijn voorkeur uitspreken en eventuele suggesties doen. In overleg wordt er een keuze gemaakt voor een ontwerp, waarna je deze verder uitwerkt en aanpast.
  4. Afhankelijk van de doelstelling van de website voegt de webprogrammeur - of jijzelf als je er voldoende verstand van hebt -  daarna verschillende interactieve modules aan de website toe, zoals een content management systeem of een betalingssysteem. Is dat gedaan, dan kan de site online.
  5. Werk je als zelfstandige webdesigner, dan houd je je daarnaast ook bezig met acquisitie en zul je geregeld je bedrijfsadministratie moeten bijwerken.

Waar werk je als webdesigner?

Als webdesigner kun je aan de slag bij bureaus voor webdesign, internetbureaus, communicatiebureaus, multimediabedrijven, reclamebureaus, marketingadviesbureaus of ict-bedrijven. Je kunt ook voor jezelf beginnen als freelance webdesigner. Je werkt dan voor verschillende opdrachtgevers.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Grafische, technische en internetkennis. Lay-outs, kleuren, beelden en typografie; om tot een fraaie website te komen moet je de grafische basisbeginselen goed onder de knie hebben. Om ervoor te zorgen dat je ontwerp ook voor het internet bruikbaar is, moet je daarnaast goed thuis zijn in HTML (computertaal voor het opmaken van documenten) en CSS (techniek om de vormgeving (positionering en opmaak) van een website te bepalen). Ook kennis van webmarketing is onontbeerlijk om een site goed in de markt te kunnen zetten.
  • Artisticiteit en creativiteit. Niks dertien in een dozijn. Als webdeveloper beschik je over het vermogen om voor elke opdrachtgever een originele en fraai vormgegeven website te ontwerpen die niet alleen aansluit bij zijn wensen, maar ook bij die van zijn doelgroep. 
  • Inlevingsvermogen. Hoe zoeken de bezoekers binnen de website? Wat vinden ze prettig en wat juist niet? Als webdesigner weet je wat de verschillende doelgroepen wel en niet waarderen en je houdt daar in je ontwerp rekening mee.  
  • Communicatieve vaardigheden. De wensen van de opdrachtgever inventariseren, advies geven, concepten presenteren en samenwerken met collega’s, zoals webprogrammeurs en tekstschrijvers. Het is van belang dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, want alleen dan kun je een product afleveren dat voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever. 
  • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Web 2.0, twitter en social media zijn geen vreemde termen voor jou. Je volgt de trends op het gebied van webdesign en internet op de voet.

Wat onderscheidt een topwebdesigner van een gewone webdesigner?

Een topwebdesigner combineert creativiteit en grafische technieken met een goede kennis van het internet, marketing, HTML en CSS. Hij is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en past deze ook in zijn werk toe. Hierdoor weet hij niet alleen bezoekers naar zijn sites te lokken, ze blijven er zo lang mogelijk én komen ook weer terug.

Hoe word je webdesigner?

Webdesigner is geen beschermd beroep. Iedereen die een beetje thuis is in HTML en een grafisch programma kan zichzelf in de markt zetten als webdesigner. Wil je echter gediplomeerd webdesigner worden, dan kun je een mbo-opleiding volgen aan een Grafisch Lyceum of een hbo-studie Communication & Multimedia Design of Grafische Vormgeving.

Cursussen en trainingen

Voor wie een drie- of vierjarige opleiding te lang vindt en liever een korte cursus of training webdesign volgt, zijn er legio mogelijkheden. Er zijn talloze sites die uitleggen hoe je zelf een website kunt maken. Ook de verschillende volksuniversiteiten en organisaties voor afstandsonderwijs, zoals LOI en NTI, bieden losse cursussen webdesign aan.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als webdesigner ben je een echte specialist. Je kunt in je functie groeien door meer complexere websites te ontwerpen of door leiding te geven aan een team van webdesigners en -programmeurs. In dat laatste geval dien je je naast je vakinhoudelijke kennis wel bij te scholen in ondernemers- en managementvaardigheden. Na een aantal jaren in een vast dienstverband gewerkt te hebben, kun je er ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen.

Welke beroepen lijken er op?

Spreekt het creatieve aspect van het beroep van webdesigner je aan, dan kun je denken aan beroepen als:

  • Grafisch ontwerper.
  • Reclameontwerper.
  • Vormgever bij een tijdschrift of dagblad. 
  • Art director bij een reclamebureau.
  • Fotograaf.
  • Illustrator.

Voel je je meer aangetrokken tot de technische kant, dan is het beroep van webprogrammeur wellicht iets voor jou.

En gaat je hart sneller kloppen van het (marketing)communicatieve aspect, oriënteer je dan eens op de volgende beroepen:

Aanbevolen boeken

  • Hoe zorg je ervoor dat een website in het oog springt? Een manier om dit te doen is om de site zo functioneel mogelijk te maken. Hoe je dat aanpakt, lees je in Functioneel webdesign, de kracht van eenvoud van usability expert Jakob Nielsen, Pearson Education Benelux B.V.
  • CSS Mastery Advanced Web Standards Solutions is een handig - Engelstalig - boek als je wilt leren werken met Cascading Style Sheets (CSS). Auteurs: Simon Collinson, Cameron Moll & Andy Budd,  Friends of ED, februari.

Aanbevolen websites

  • Wat is CSS? Wat is HTML? Wat zijn webstandaarden? Op Webwijsheid worden de belangrijkste begrippen uit de wereld van het webdesign helder en duidelijk uitgelegd.
  • Het World Wide Web Consortium (W3C) is een organisatie die de webstandaarden voor het World Wide Web ontwerpt, zoals HTML, XHTML, XML en CSS.
  • De Nederlandse overheid heeft internationale webstandaarden samengebracht in een kwaliteitsmodel Digitale Toegankelijkheid.
  • Wat je allemaal kunt doen met CSS, kun je zien op CSS Zen Garden. Wil je zelf ook aan de slag? De oprichters van deze site schreven ook het boek The Zen of CSS design. In het boek worden de toepassingen van CSS stap voor stap uitgelegd. The Zen of CSS design, Molly E. Holzschlag & Dave Shea, Peachpit Press.

Met dank aan Debby van Dongen van Conk Webdesign. Zij heeft onder meer de site van Carrièretijger vormgegeven.

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media ICT-functies Webdesigner