Cursus is goed voor je carrière

Een uitstekende manier om je carrière te bevorderen of je ambitie te tonen is het volgen van een opleiding of cursus. Dat is leuk en leerzaam, maar schept wel verplichtingen. Zeker als je baas bijdraagt in kosten of studietijd.

Cursusvoorstel

Het functioneringsgesprek is een uitstekende gelegenheid om je cursuswensen te bespreken, maar je kunt in principe op elk tijdstip een voorstel doen. Doe zoveel mogelijk voorwerk en informeer bij personeelszaken naar de mogelijkheden en eventuele trainingscentra waarmee je werkgever samenwerkt. Bekijk welke trainingsinstituten geschikte cursussen geven en welke lesvorm het beste bij je past: mondeling of schriftelijk, workshop van een lang weekend of één avond in de week gedurende drie maanden.

Als je voor je werk een cursus volgt, moet die passen in je carrièreplan en bij het beeld dat je wilt uitstralen. Om je tot specialist te ontwikkelen zul je andere cursussen volgen dan wanneer je een algemene managementfunctie ambieert.

Het is handig om je zo goed mogelijk voor te bereiden voordat je naar je baas stapt. Werk op zijn minst de onderstaande vragen uit:

  • welke cursus wil je volgen?
  • heb je naast werk en andere verplichtingen wel tijd genoeg?
  • welke voordelen verwacht je voor jezelf en voor het bedrijf?
  • wat zijn de verwachte kosten?
  • wat is de verwachte tijdsbesteding?
  • welke alternatieven zijn er (andere cursus, ander trainingsinstituut)?
  • verwacht je een bijdrage in tijd en/of geld van je werkgever? Zo ja, hoeveel?
  • ben je bedacht op het tekenen van een studiekostenovereenkomst?

Beroepen waarin je je regelmatig moet bijscholen

Bij de volgende beroepen zul je vaak op cursus moeten om je kennis op peil te houden:

De juiste cursus kiezen

Het cursusaanbod is overweldigend. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of iemand heeft er al een cursus of training voor ontwikkeld; het woord cursus geeft op Nederlandse websites bijna een miljoen hits. Door deze enorme keuze is het vinden van de juiste cursus niet eenvoudig. Beslis eerst wat je wilt leren en wat voor soort cursus je wilt gaan volgen, en ga met die kennis op zoek naar een passende cursus of opleiding.

Cursussen kun je indelen in drie soorten:

  1. vakinhoudelijke cursus
  2. werkgerelateerde vaardigheden
  3. algemene ontwikkeling

Vakinhoudelijk

Misschien is de keuze makkelijk: je merkt dat je bepaalde kennis mist om je beroep uit te oefenen en om die kennislacune op te vullen kies je voor een vakgerichte of vakinhoudelijke cursus. Hierbij kun je denken aan een cursus boekhouden als je meer administratieve taken krijgt of een cursus Powerpoint als je verkooppresentaties moet gaan maken.

Vaardigheden

Je beschikt over alle vakkennis die je nodig hebt en toch knaagt er iets. Misschien zie je op tegen spreken in het openbaar of heb je moeite met het efficiënt indelen van je werk. In dat geval kun je kiezen voor een werkgerelateerde cursus die je vaardigheden verbetert. Populaire cursussen om je werkgerelateerde vaardigheden op te poetsen zijn presenteren, schriftelijk rapporteren, vergadertechnieken, onderhandelen en projectmanagement.

Algemene ontwikkeling

Je kunt ook een cursus volgen om je algemene kennis te vergroten zodat je een rijper en completer mens wordt. Ook je werkgever zal daar de vruchten van plukken, maar het directe nut is veel moeilijker aan te tonen dan bij vakinhoudelijke of werkgerelateerde cursussen. Je kunt het verbeteren van je algemene ontwikkeling puur als hobby beschouwen en zelf betalen, maar misschien wil je werkgever toch bijspringen. Zo zul je als medewerker personeelszaken sneller een cursus psychologie bij je baas loskrijgen dan als administratief medewerker.

Tip – gewoon doen!

Laat je niet weerhouden als je werkgever niet wil bijdragen aan een cursus die je graag wilt volgen. Een cursus doe je nooit voor niets, want jezelf ontwikkelen is het leukste dat er is.

Auteur: Arjen Ligtvoet

Je bent hier: Home Carrière Opvallen en promotie maken Cursus is goed voor je carrière