Op zoek naar... Wat nu precies?

Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van Lady:


Op zoek naar ... Wat nu precies?

Wist ik het maar. Ik realiseer me dat ik een van de velen ben die een zoektocht is gestart naar dé baan, maar op de een of andere manier kom ik niet verder. Wellicht heeft iemand hier suggesties voor me.

Maar laat ik mezelf eerst voorstellen: ik ben 37 jaar, getrouwd en bazin van een lieve, maar ontzettend eigenwijze Berner Sennenhond. Mijn middelbare school heb ik niet afgemaakt, wel heb ik in de avonduren wat diploma’s op mbo-niveau bij elkaar gesprokkeld.

Sinds 2 maanden werk ik als office manager bij een ICT-bedrijf dichtbij huis. Een baan waarvan ik nu al weet dat ik deze niet lang zal vervullen, omdat ik ook hierin niet de flow ervaar die ik zo graag zoek.
Hiervoor werkte ik een aantal jaren bij een ander ICT-bedrijf als teamleider van een contractadministratie. Het leidinggeven gaf me echter geen voldoening, het werk vond ik al geruime tijd niet meer leuk en ook de reistijd (gemiddeld anderhalf uur per keer) brak me op. Ik heb toen besloten om een baan dichterbij huis te zoeken (huidige baan) om zo weer energie te krijgen om te bedenken wat ik wil gaan doen. In de twaalf jaren daarvoor heb ik veel verschillende administratieve en verkoopbinnendienst banen vervuld bij verschillende bedrijven, een echte jobhopper dus.

Vorig jaar heb ik een loopbaanoriëntatie-traject doorlopen. Het was heel leerzaam; er kwamen knelpunten uit het verleden naar boven die we hebben aangepakt, en ik heb wel wat inzicht in mezelf gekregen. Met name in de privésfeer heb ik het in mijn leven behoorlijk voor mijn kiezen gehad (pestverleden en eerste echtgenoot overleden) en blijkbaar leverden die gebeurtenissen nogal wat blokkades op. Uiteraard hebben deze ervaringen, zowel in goede als minder goede zin, bijgedragen tot de persoonlijkheid die ik nu ben.
Enfin, het idee voor de richting naar een eventuele nieuwe baan is echter niet helder uit dit traject gekomen.

Vaak stel ik mezelf de vraag wat ik nou echt leuk vind, maar op de een of andere manier komt er niet echt een antwoord naar boven. Het enige wat ik eigenlijk kan bedenken is praten met mensen en iets waarin ik volledig zelf bepaal wat ik doe en hoe ik het doe. Ook moet er een bepaalde diepgang in zitten, maar dat zal waarschijnlijk ook door mijn verleden komen. Maar ook daar zet ik dan weer mijn vraagtekens bij, omdat ik niet zeker weet of dit het echt is.

Zijn er mensen die dit herkennen en zo ja, hoe zijn jullie hier verder in gekomen? Voor mijn gevoel kom ik op dit moment niet verder en ik heb weer even een duw(tje) in de goede richting nodig. Elk advies is van harte welkom.

Bedankt.

Lady

Antwoord van Susanne Biemans op de vraag van Lady

Allereerst wil ik je zeggen dat je het behoorlijk ver hebt geschopt voor iemand die de middelbare school niet heeft afgemaakt. Dat heb je knap voor elkaar gekregen! Maar, daarmee ben je nog niet gelukkig in je werk. Kennelijk zit er bij jou een verschil tussen het werk waarmee je je geld verdient en het werk waar je voldoening uit haalt. Je doet werk dat je kunt, maar waar je niet blij van wordt. Nu wil je werk dat je kunt én waar je blij van wordt. Gelijk heb je!

Het is hartstikke lastig om uit te vinden wat je wél wilt. We weten vaak heel goed wat we allemaal niet willen (dat is overigens een heel goed begin!), maar wat dan wél? De volgende oefeningen helpen je dat uit te zoeken. Eén vraag vormt echter de basis voor alles: Dúrf je je passie te volgen?

Je schrijft namelijk (nadat je hebt bedacht wat je écht leuk vindt): “Maar ook daar zet ik dan weer mijn vraagtekens bij, omdat ik niet zeker weet of dit het echt is.” Twijfel hoort erbij, maar op een gegeven moment moet je ook durven vertrouwen op je eigen gevoel. En kun je het pas zeker weten door het gewoonweg te gaan doen en het uit te proberen.

Dus is de vraag voor jou: dúrf je het?

Oefening 1: mijn grootste wens.
Doel van de oefening: je wensenstroom op gang brengen.

  • Ga twee maal per week, vier weken lang, op een rustig plekje zitten om te schrijven. Het kost zo’n tien minuten per keer.
  • Schrijf op: “Mijn grootste wens is:…”.
  • Na dit zinnetje schrijf je alles op wat in je opkomt, alles!
  • Weet je het even niet meer, dan zeg je hardop: “Mijn grootste wens is…” en schrijf je weer verder zodra er weer wat naar boven komt.
  • Als je minimaal acht wensen hebt opgeschreven en niets meer weet te bedenken (of niets meer voelt), zet je je wensen in volgorde van belangrijkheid. De hoogste krijgt het hoogste aantal punten, bij dertien wensen dus dertien punten, en zo naar beneden. Dan leg je het blaadje weg. Je hoeft er niet meer over te denken.

Gebruik hiervoor steeds een nieuw vel. Na vier weken heb je dus acht vellen vol wensen. Breng nu in kaart hoeveel punten iedere wens krijgt en maak vervolgens een rangorde waarbij de wens met het meeste aantal punten bovenaan komt.

Oefening 2: de ideale baan-advertentie.
Doel van de oefening: je wensen concretiseren.

Schrijf de advertentie, die – als je hem in de krant of op internet zou tegenkomen – 100% voldoet aan jouw ideale baan. Alle aspecten zijn perfect: type werk, uren, salaris, omgeving, organisatie en het type mensen. Alleen die dingen die jij belangrijk vindt, komen terug in de advertentie. Maakt de werkomgeving jou dus niet uit, dan noem je die ook niet.

Oefening 3: visualisatie-oefening.
Doel van de oefening: uit het denken komen, op je gevoel afgaan.

Ga op een rustige plek op een stoel zitten. Doe je ogen dicht. Luister naar de geluiden om je heen, ontspan je en concentreer je op je ademhaling. Als je rustig wordt, stel je je voor dat je in een tijdmachine stapt. Je sluit de deur achter je. Je ziet een comfortabele stoel en gaat er lekker in zitten. De tijdmachine begint te zoemen: je reis begint. De machine zoemt door de tijd en op een gegeven moment stopt ‘ie. Je bent aangekomen! Je staat op uit de stoel, doet de deur open en stapt uit.

  • In welke tijd ben je aangekomen?
  • Waar ben je?
  • Wie ben je?
  • Wat doe je?
  • Hoe doe je het ?
  • Wat is je rol?
  • Met wie doe je het?

Als je een goed beeld hebt van je leven in deze zelfgekozen tijd, stap je terug in je tijdmachine en reis je weer naar onze tijd terug. Doe je ogen open en schrijf alles wat van belang is op.

Oefening 4: wat wilde je als kind worden?
Doel van de oefening: zuivere wensen opsporen, zonder “ja maar” erbij.

Ga op een rustige plek zitten, pen en papier bij de hand. Denk terug aan je kindertijd. Denk aan de periode tussen je zesde en twaalfde jaar. Wat wilde je toen worden? Welk beroep wilde je later gaan uitoefenen? En vooral: waarom? Wat voor beelden had je erbij, wat dacht je dan te gaan doen, wat leek je er zo leuk aan? Schrijf het allemaal op. Misschien zijn het wel meer beroepen. Bekijk ze een voor een en schrijf alles op.

Toelichting: het beroep maakt niet zo veel uit. Kleine kinderen kennen maar een paar beroepen. Het gaat bij deze vraag vooral om de vraag wat je er dan zo leuk aan leek aan dat specifieke werk. Kleine kinderen kunnen nog zuiver dromen, vanuit zichzelf. Ze worden nog niet belemmerd door “Ja maar, dat kan ik niet” of door slechte schoolcijfers of door normen en waarden. Deze wensen veranderen niet essentieel in je leven. Spoor je deze verhalen en beelden weer op, dan kom je bij jouw zuivere wensen.

Oefening 5: interesselijsten.
Doel van de oefening: je interesses in kaart brengen.

Zoek op internet een aantal tests waar je je interesses kunt peilen. Maak ze!

Oefening 6: Flow-ervaringen.
Doel van de oefening: je flow-ervaringen opsporen.

Ga op een rustige plek zitten, met pen en een schrift/opschrijfboekje. Denk terug aan al die keren in je leven waarbij je ontzettend hebt genoten. Misschien wel zo, dat je de tijd helemaal vergat. Of dat je het uitschaterde, of juist het gevoel had dat je hart uit je lijf barstte van geluk. Of dat je een enorme kick kreeg. Schrijf al die momenten op.
Houd gedurende een maand dit schrift/boekje bij je; er zullen je op allerlei momenten voorbeelden te binnen schieten. Bekijk na een maand al die voorbeelden. Kun je er rode lijnen in ontdekken? En interessegebieden? Was je vaak alleen, of met mensen? Was je binnen/buiten? Was je aan het schrijven of juist lichamelijk bezig? Ging het je om het resultaat of juist om het moment? Wat was je rol?

Filter hier alle interessegebieden uit en ten minste vijf algemene conclusies, bijvoorbeeld:

  • “Als ik aan het schrijven ben over een onderwerp wat mij interesseert, dan kan ik enorme flow ervaren.”
  • “Als ik bij sporten uitgedaagd wordt mijn grenzen te verleggen, dan geeft mij dat een enorme kick.”
  • “Als ik samenwerk in een groep en we werken gezamenlijk naar een resultaat, dan word ik daar hartstikke blij van.”
Al deze oefeningen zijn voor het opsporen van je wensen. Uiteraard moet je dan nog verder gaan en je wensen vertalen naar acties en doelen. Maar dat is de volgende stap die je moet zetten voor een weloverwogen carrièreswitch.
Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2006 Op zoek naar... Wat nu precies?