Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanboeken Vang je eigen schaduw

Vang je eigen schaduw

Bespreking van Vang je eigen schaduw. Persoonlijke ontwikkeling in loopbaan en leven, van Margriet Bienemann en Rupert Spijkerman. Thema.

Dit boek is een werkboek voor mensen die er behoefte aan hebben meer zelfinzicht te krijgen. Dat kan nodig zijn als je vastloopt in je werk, toe bent aan een rigoureuze carrièreswitch of voor een andere lastige keuze staat in je leven. Het is dus meer dan een loopbaanboek; het gaat in op kwesties uit je hele leven.

Het boek bestaat uit verschillende onderdelen. In het eerste deel onderzoek je aan de hand van een aantal sleutelvragen je eigen levensverhaal. Die sleutelvragen zijn vragen als: hoe ervaar je je werksituatie, wat doe je met je vrije tijd, wat houdt je bezig op het gebied van zingeving, wat wil je graag leren of afleren, in welke valkuilen trap je regelmatig? Enzovoort.

Vervolgens kies je in deel 2 een aantal 'workshops' die je wilt doen. In het boek staan workshops als 'kracht en kwaliteit', 'timemanagement',  'ontspannen',  'knopen doorhakken', 'creativiteit'. Je kiest er een paar uit waarvan je denkt dat ze nuttig voor je zijn. Aan elke 'workshop' is een hoofdstuk met oefeningen gewijd. Overigens heeft dit deel de serieuze ondertitel 'Echt veranderen of langzaam sterven'. De schrijvers nemen het blijkbaar voor jou als lezer allemaal heel serieus: er is werk aan de winkel!

Elke workshop begint met een testje in de vorm van 15 stellingen, waarmee je kunt bepalen of je wel met de juiste workshop bezig gaat. De oefeningen in elke workshop zijn gericht op het verkrijgen van zelfinzicht doordat je je eigen situatie overdenkt. Ze bevatten dus geen kant-en-klare oplossingen. Je moet uiteindelijk zelf aan de slag om iets met je verworven inzichten te doen.

Hard werken

Het is altijd verleidelijk een boek als dit snel door te lezen, globaal wat gedachten bij de oefeningen te hebben en het dan dicht te klappen met een gevoel van 'zo, klaar is kees'. Maar dan heb je niets aan dit boek. Het vereist echt hard werken wil het zinvol zijn. Het bevat veel informatie en oefeningen die echt bijdragen aan verandering, maar alleen als je er de tijd voor neemt en het serieus aanpakt. Het kan daarom helpen om het boek samen met iemand anders door te nemen, misschien iemand die ook voor een verandering staat of zichzelf onder de loep wil nemen.

Het laatste deel is gewijd aan het opstellen van veranderplannen aan de hand van de inzichten die je in de 'workshops' hebt opgedaan. Je vindt in dat deel niet alleen informatie over doelen stellen en andere gebruikelijke adviezen, maar ook over het zoeken van steun en strategieën die je kunnen helpen tijdens moeilijke momenten.

Dit boek is een aanrader voor wie echt bij zichzelf wil stilstaan om zo tot nieuwe loopbaaninzichten te komen.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/loopbaanboeken/vang-je-eigen-schaduw Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2018 ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger