Hbo-opleiding Huidtherapie

De hbo-opleiding Huidtherapie leidt je op tot bachelor of Health in de huidtherapie. Tijdens de opleiding leer je huidaandoeningen, zoals littekens, brandwonden en acne, te diagnosticeren en te behandelen. Je kunt de opleiding aan Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool volgen.

Wat kun je ermee worden?

Je wordt opgeleid tot huidtherapeut, een beschermde titel. Je behandelt patiënten met een zieke of beschadigde huid die naar jou zijn doorverwezen door een arts of specialist. De meeste huidtherapeuten zijn als zelfstandig ondernemer werkzaam en hebben een eigen praktijk. Ook werken er een aantal in groepsverband samen. Je kunt je ook vestigen binnen een ziekenhuis, polikliniek, gezondheidscentrum of andere medische instelling. Dat kan als zelfstandige, maar je kunt er ook in loondienst gaan werken.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Communicatieve vaardigheden: je hebt veel contact met patiënten. Je moet niet alleen hun klachten helder krijgen door de juiste vragen te stellen en goed te luisteren, je moet hun ook begrijpelijk kunnen uitleggen wat er precies aan de hand is en hoe de behandeling eruit zal zien. Inlevingsvermogen en tact zijn daarbij onontbeerlijk.
  • Zelfstandig werken en samenwerken: als huidtherapeut werk je zelfstandig en heb je je eigen verantwoordelijkheden, maar daarnaast werk je vaak nauw samen met andere deskundigen, zoals dermatologen, plastisch chirurgen of huisartsen.
  • Goede handvaardigheid: je gebruikt technieken als licht- en lasertherapie om bijvoorbeeld eczeem, overbeharing en littekens aan te pakken. Je moet heel precies kunnen werken, want je werkt vaak op kleine oppervlakken. Daarvoor heb je goede ogen en een vaste hand nodig.
  • Vernieuwingsgerichtheid: huidtherapie is een relatief jong vak; zowel het beroep als de opleiding zijn nog volop in ontwikkeling. Nog niet alles ligt vast in afgebakende stramien, wat betekent dat er ruimte is voor initiatief en nieuwe ideeën.

Hoe lang duurt de opleiding?

Huidtherapie is een voltijdopleiding die vier jaar duurt.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - doe je veel basiskennis en -vaardigheden op. Je krijgt hierdoor een goed beeld van het beroep van huidtherapeut en het vakgebied. Je krijgt vakken als psychologie, dermatologie, pathologie en natuurkunde. Ook krijg je les over massage, wondverzorging, ontharen en lichttherapie. In de hoofdfase - het tweede tot en met het vierde jaar - leer je meer over de behandeling van specifieke huidaandoeningen, zoals oedeem, littekens, acne en overbeharing. Ook verbeter je je praktische vaardigheden. In het derde en vierde jaar loop je stage bij gevestigde huidtherapeuten en medisch specialisten. Ook kies je een aantal minors; modulen die je zelf mag kiezen en waarmee je jezelf binnen het vakgebied profileert. Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kunt aan de voltijdopleiding Huidtherapie beginnen wanneer je beschikt over een diploma:

  • Havo met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek   
  • Vwo met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek   
  • Mbo-4

Je wordt met elk havo- of vwo-profiel toegelaten, maar goede kennis van exacte vakken vergroot de kans dat je succesvol en zonder studievertraging je propedeuse haalt aanzienlijk. Wil je zelfstandig je kennis van wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie bijspijkeren, dan kan dat aan de hand van door de hogeschool ontwikkeld lesmateriaal. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je in sommige gevallen toch worden toegelaten na het met goed gevolg afleggen van een toelatingsonderzoek. Neem voor meer informatie contact op met de hogeschool van je keuze. Voor Huidtherapie geldt een numerus fixus. Dit wil zeggen dat er een maximaal aantal studenten tot de opleiding wordt toegelaten. Meld je dus op tijd voor de opleiding aan.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

  • Ben je sociaal aangelegd?
  • Kun je je goed inleven in een ander?
  • Kun je goed zelfstandig werken?
  • Ben je ondernemend?
  • Ben je geduldig en zorgzaam?
  • Schuw je lichamelijk contact niet?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Huidtherapie wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Er zijn geen andere hbo-opleidingen die op de studie Huidtherapie lijken. Wil je zelfstandig werken in de gezondheidszorg en met individuele mensen te maken hebben, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende opleidingen:

Aanbevolen websites

  • Op de websites van Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool vind je meer informatie over de hbo-opleiding Huidtherapie.
  • Ook op YouChooz, de landelijke voorlichtingssite over beroepen en opleidingen in de sector zorg en welzijn, kun je terecht voor meer informatie over de hbo-opleiding Huidtherapie.
  • Wat doet een huidtherapeut nu precies? Op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) vind je meer informatie over het beroep van huidtherapeut.
Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Huidtherapie