Ervaringscertificaat

Leren doe je je hele leven lang. Zowel binnen je werk als daarbuiten blijf je jezelf ontwikkelen en bouw je waardevolle ervaring op. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een team, bestuursactiviteiten bij de voetbalclub, het bouwen van een website voor de muziekvereniging of het organiseren van een kinderkamp. Helaas krijg je voor deze vakkennis en praktijkervaring doorgaans geen diploma of certificaat, terwijl je die kwaliteiten wel in huis hebt. Met een Ervaringscertificaat (EVC) heb je die competenties zwart op wit; het Ervaringscertificaat heeft zogenaamd 'civiel effect', dat houdt in dat het officieel bewijs is. En dat is handig als je sterker wilt staan in je huidige functie, op zoek bent naar een nieuwe baan of aan een opleiding wilt beginnen.

Wat is een Ervaringscertificaat?

Een Ervaringscertificaat brengt precies in kaart wat jij nu allemaal weet en kunt. In een Ervaringscertificaat staat in ieder geval:

  • welke competenties je hebt
  • op welk niveau
  • waaruit dat blijkt en
  • welke landelijke standaard (meetlat) is gebruikt om de ervaringen te beoordelen.

Waarom een Ervaringscertificaat?

In verschillende situaties kan een Ervaringscertificaat handig zijn.

Bij je huidige werkgever

Je Ervaringscertificaat maakt duidelijk hoe waardevol je bent als medewerker. Dit kan je helpen als je een hogere functie ambieert (je hebt bijvoorbeeld wel de ervaring, maar niet het diploma) en je staat sterker in salarisonderhandelingen. Het Ervaringscertificaat kan ook als basis dienen voor een persoonlijk ontwikkelplan (POP). Daarin worden afspraken gemaakt over je ontwikkeling en een eventuele combinatie van werken en leren. Dat laatste geldt zowel voor werknemers als voor werkzoekenden die via een combinatie van EVC en een leerwerktraject weer aan het werk gaan.

Bij een toekomstige werkgever

Je Ervaringscertificaat kan je helpen bij het vinden van een andere baan. Het is een betrouwbare aanvulling op de eventuele diploma’s die je al hebt en op je cv, waardoor een potentiële werkgever wellicht eerder overtuigd raakt dat hij in jou de ideale kandidaat heeft gevonden.

Als je een vervolgopleiding wilt gaan doen

Wil je een opleiding gaan doen, dan geeft je Ervaringscertificaat soms recht op vrijstellingen of certificaten. Bepaalde vakken of modules hoef je dan niet meer te doen, waardoor je de opleiding sneller kunt afronden.

Hoe werkt het?

Je kunt bij ruim honderd erkende aanbieders terecht voor een Ervaringscertificaat. Dat zijn bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, kenniscentra en brancheorganisaties. De aanvraag kun je zelf doen, maar je werkgever kan dit ook in overleg met jou doen. Je bent niet gebonden aan een aanbieder; je mag zelf kiezen met welke je in zee gaat. De procedure is vaak maatwerk en om een goede keuze te kunnen maken, is het verstandig om bij meerdere aanbieders een offerte aan te vragen.

Tijdens een intakegesprek zal de EVC-aanbieder je vragen met welk doel je het Ervaringscertificaat aanvraagt en geeft hij je informatie over het traject, wanneer je kunt starten, hoeveel tijd je kwijt bent en hoeveel geld het kost. Vervolgens verzamel je ‘bewijsstukken’ in een map die laten zien wat je in de praktijk hebt geleerd. Dit is je portfolio. Is je map compleet, dan wordt deze beoordeeld door (meestal twee) beoordelaars, ook wel assessoren genoemd. Zij toetsen je werkervaring en vaardigheden aan de hand van bepaalde standaarden. Soms maken ze ook gebruik van praktijkobservaties. In sommige gevallen moet de werkgever ook input leveren als bewijs.

Het resultaat van de EVC-beoordeling wordt vastgelegd in een EVC-rapportage ofwel een Ervaringscertificaat. Afhankelijk van de door jou opgegeven doelstelling worden ook scholings- of ontwikkelingsadviezen opgenomen.

Wat kost het Ervaringscertificaat?

De kosten van een Ervaringscertificaat variëren tussen de vijfhonderd en vijftienhonderd euro. Is er in je branche een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (een zogenaamd ‘O&O-fonds’, soms heet het ook ‘Sectorfonds’ of ‘Scholingsfonds’) dan neemt dat de kosten voor zijn rekening. Is er binnen jouw branche geen sectorfonds of CAO-bepaling die de het recht op EVC vastlegt, dan kun je aan je werkgever vragen of hij de kosten wil vergoeden. Doet hij dit niet en moet je de kosten zelf betalen, dan zijn deze aftrekbaar van de belasting. Het Ervaringscertificaat is een erkend bestedingsdoel voor je spaarloon. Je kunt dus je spaarloon laten deblokkeren om je Ervaringscertificaat te betalen. Ben je ingeschreven als werkzoekende bij het UWV, dan kan het Ervaringscertificaat worden betaald uit je re-integratiebudget.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Carrière Ervaringscertificaat