Kleren maken de man (m/v)

Investeren in de juiste garderobe is misschien wel de beste investering die je kunt doen ter bevordering van je loopbaan.

Dat slechte kleding zelfs dodelijk kan zijn bleek uit een experiment van een paar Amsterdamse studenten. Een als junk verklede student simuleerde een hartaanval op het Leidseplein. Het duurde bijna een halfuur tot hij hulp kreeg. Een week later hees dezelfde student zich in een donkerblauw pak, trok goed gepoetste schoenen aan en knoopte een mooie zijden das om. Weer simuleerde hij een hartaanval en deze keer schoten meerdere omstanders hem vrijwel onmiddellijk te hulp.

De moraal van dit verhaal – ook ondersteund door serieus onderzoek – is dat je succesvoller bent en serieuzer genomen wordt naarmate je meer aandacht aan houding en uiterlijke verzorging besteedt. Het lijkt een open deur, maar toch gaat het ontzettend vaak mis. Denk maar aan de sollicitant met witte sportsokken onder zijn keurig geperste pantalon.

Kleren maken de tijgerPersoonlijke kledingstijl

Je kleding is een onderdeel van wie je bent, een gegeven dat je kunt gebruiken om je carrière te bevorderen. Het is een onderdeel van personal branding. Met de juiste kleding leg je nadruk op je kwaliteiten en onderscheid je je van anderen, waarbij je tegelijkertijd wel rekening moet houden met de geschreven en ongeschreven kledingwetten van je beroep en bedrijf. Dat is niet altijd eenvoudig, vandaar dat een persoonlijk kleding- en kleuradvies een goede investering kan zijn.

Tip – persoonlijke verzorging

Je uiterlijk is meer dan kleding alleen. Vergeet je kapsel en je nagels niet en voorkom transpiratiegeur. Voor de meeste mensen zal deodorant hiervoor voldoende zijn, maar voor de ernstige gevallen kun je ook een anti-transpirant inzetten.

Een rouwrandje onder je nagel of een plukje neushaar kan zoveel walging bij je gesprekspartner oproepen dat je kansen bij voorbaat al verkeken zijn. Ook slechte adem of een stukje lunch tussen je tanden is fataal. Poets je tanden zorgvuldig, gebruik mondwater of snoepjes voor een frisse adem en bezoek zo nodig een mondhygiënist.

Kleur bekennen

Niet alleen het soort kleding is belangrijk, maar ook de kleur. Donkere kleuren bedekken en camoufleren, heldere kleuren trekken de aandacht en accentueren. Wie dus de aandacht van zijn bierbuik wil afleiden kan het beste een donker overhemd en een lichte broek dragen.

De kleur van je kleding zegt ook iets over je persoonlijkheid. De juiste kleur in de juiste situatie kan je helpen bij het bereiken van je doelen:

  • donkerblauw en donkergrijs zijn kleuren die betrouwbaarheid en een zakelijke houding uitstralen. Deze kleuren zijn daarom uitermate geschikt bij sollicitaties of als je een belangrijke klant moet overtuigen
  • rood is een opvallende kleur die agressief en opdringerig overkomt. Gebruik rood alleen als je een vechtersmentaliteit hebt en bijvoorbeeld moet knokken om budget te behouden
  • zwart is creatief, maar kan afstandelijk werken
  • bruin is geen geschikte kleur als je zakelijkheid wilt uitstralen en is eigenlijk alleen te gebruiken in ondersteunende functies

Kledingvoorschriften

Zorg ervoor dat je goed passende kleding draagt, niet te strak en niet te slobberig. Natuurlijk is je kleding ook schoon, gestreken en niet versleten, maar het belangrijkste – en dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen – is dat je voor kleding kiest waarin je je gemakkelijk voelt. Toch ben je niet helemaal vrij in je kledingkeuze, je zult je moeten aanpassen aan de gangbare manier van kleden op je werk. Je moet je niet te opvallend kleden en ervoor zorgen dat je niet underdressed of overdressed bent.

Tip – kleding en sollicitatie

Informeer naar de bedrijfscultuur en de gangbare kleding bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Ga desnoods een paar uur posten in de buurt van het bedrijf. Kies kleding die past bij het bedrijf, maar toch net iets netter en conservatiever is dan gangbaar; je valt dan niet uit de toon, maar je maakt wel een verzorgde en betrouwbare indruk.

Kleren maken de man

Als man is de keuze beperkt. Nette kleding betekent dat je een pak met stropdas draagt. Zorg hierbij voor goedgepoetste schoenen met sokken in de kleur van je schoenen of pantalon. Je broekriem is netjes en subtiel, net als je stropdas. Zie af van leuke stripfiguurtjes op das of sokken.

De top-vijf van foute mannenkleding:

  1. gekreukte, ongestreken of ongeperste kleding; ongepoetste schoenen
  2. te korte broek of te korte sokken waarbij beenhuid zichtbaar wordt bij het zitten
  3. schoenen, sokken, riem en das passen niet bij het pak en bij elkaar
  4. ongepaste accessoires zoals een plastic tasje of een goedkoop plastic horloge
  5. schilfertjes roos op de schouders van dat dure maatkostuum

Kleren maken de vrouw

Als vrouw heb je veel meer keuze als het om nette kleding gaat. Je kunt onder andere kiezen voor een mantelpakje of een pantalon met jasje en stemmige blouse. Ook kun je veel meer accessoires inzetten: make-up, oorbellen, ringen, halsketting, handtas, sjaaltje. De belangrijkste regel is dat je je zakelijk en smaakvol kleedt waarbij je vooral kleuren en accessoires zorgvuldig op elkaar afstemt. Kies één opvallend accessoire; zo onthoudt de sollicitatiecommissie je beter. En het is een leuk gespreksonderwerp.

De top-vijf van foute vrouwenkleding:

  1. te korte rok of te diep decolleté: hoe meer je laat zien hoe minder serieus je overkomt
  2. te strakke kleding waar bh of onderbroek zich onder aftekenen
  3. blote of harige benen; een pantykleur die niet bij de kleding past of een ladder in de panty; schoenen met open tenen
  4. een overdaad aan sieraden, eau de cologne of make-up
  5. slordig kapsel; uitgegroeid haar bij kleurspoeling

Tip – etiquette

Help, je bent uitgenodigd voor een formele gelegenheid en er gelden kledingvoorschriften. Wat zijn tenue de ville, avondkleding en black tie? Raadpleeg een etiquetteboek om te zien wat voor kleding je wanneer en op welke manier moet dragen, of vraag het na bij een kledingverhuurbedrijf.

Auteur: Arjen Ligtvoet

Je bent hier: Home Carrière Zelfmarketing Kleren maken de man (m/v)