Salaris

Het salaris is een belangrijk gegeven op je carrièrepad Het is verstandig om een realistisch beeld te hebben van je waarde op de arbeidsmarkt.

Waarom is het belangrijk om je waarde te weten?

  • Bij sollicitaties. Wanneer je een (nieuw) baan op het oog hebt, is het van groot belang te weten welk salaris je kunt vragen en hierover kunt onderhandelen. Vooral als je een hoger dan gemiddeld salaris vraagt, moet je daar een goed verhaal bij hebben. Te hoog inzetten is funest, je potentiële werkgever schat je dan in als onrealistisch: “die leeft in een andere wereld”. Een te laag salaris vragen is net zo desastreus omdat je dan de indruk wekt niet van jezelf overtuigd te zijn.
  • Bij beoordelingsgesprekken en bij interne functiewisselingen. Je moet actie ondernemen als je salaris niet overeenkomt met wat je waard bent. Bij een verzoek om loonsverhoging sta je sterker als je kunt beargumenteren waarom je salaris nu te laag is. Misschien is het tijd voor een andere baan als je periodiek ondanks goede beoordelingen nauwelijks de inflatie bijhoudt. Zorg bij een interne functiewisseling altijd voor duidelijkheid over het salaris voordat je in de nieuwe functie begint. Als je meer verantwoordelijkheden krijgt of gaat werken op een hoger niveau, is een flinke salarisverhoging reëel. Neem geen genoegen met vage toezeggingen als: “Nou, als het goed gaat, dan zit er volgend jaar vast wel een verhoging in”. Maak SMARTe afspraken: “Als ik x, y en z doe, dan krijg ik er met ingang van september bruto honderd euro per maand bij”.

Tip – salaris zegt niet alles

Bekijk het volledige arbeidsvoorwaardenpakket. Misschien dat je bij je huidige werkgever drie uur per week in de tijd van de baas een studie volgt die je bij een andere werkgever in je eigen tijd zou moeten doen.

Bepaal je waarde

De makkelijkste manier om een idee van je waarde te krijgen is door je salaris te vergelijken met werknemers die ongeveer dezelfde opleiding en ervaring hebben. Op internet helpen diverse websites je bij het maken van dergelijke salarisvergelijkingen. De meeste websites kijken naar opleidingsniveau, werkervaring, leidinggevende ervaring en de branche waarin je werkt. De vergelijkingen zijn meestal niet bijzonder gedetailleerd en geven daarom slechts een indicatie. Deze salarisindicatie moet je aanpassen aan je ervaring en aan persoonlijke omstandigheden. Begin met een inventarisatie van je speciale vaardigheden. Als je over werkervaring beschikt die niet heel gangbaar is (je hebt bijvoorbeeld een complex project tot een goed einde gebracht), dan kun je je salaris naar boven bijstellen.

Probeer op zoveel mogelijk manieren een idee te krijgen van je waarde en kijk of de uitkomsten ongeveer op hetzelfde uitkomen. Als je heel diverse uitkomsten krijgt, moet je de redenen daarvan zien te ontdekken. Ben je iets vergeten of heb je ergens een fout gemaakt? Het kan ook dat dezelfde functie per branche verschillend beloond wordt. Zo heeft een controller met vijf jaar ervaring in dienst van een multinational waarschijnlijk een veel hoger salaris dan diezelfde controller als werknemer van een zorginstelling.

Je verkrijgt verschillende indicaties door:

  • te praten met vrienden en studiegenoten
  • een site als loonwijzer te raadplegen
  • na te vragen wat een normaal salaris voor jou in een bepaalde branche en functie is
  • cao’s op te vragen om je salaris met andere branches te vergelijken
  • bedrijven te bellen en te vragen wat iemand met jouw opleiding en ervaring daar zou verdienen

Heb je een duidelijk beeld van je waarde en komt dit niet overeen met je huidige salaris, dan kun je met je werkgever in gesprek gaan en onderhandelen over een hoger salaris.

    Aanbevolen websites

    • Cursus onderhandelen over je salaris - Met deze online cursus leer je hoe je effectief kunt onderhandelen over je salaris. Je leert hoe het onderhandelingsgesprek verloopt, wat de regels van het spel zijn en hoe je lastige vragen kunt pareren. Ook krijg je tips voor je houding en je gedrag als onderhandelaar.
    • Salaris - Wat is een redelijk salaris? Hoeveel wil je verdienen? Wat blijft er netto over van een bruto salaris? Informatie over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden.

    Auteur: Arjen Ligtvoet

    Je bent hier: Home Carrière Zelfmarketing Salaris