Flow in je werk

Wie kent het niet: dat heerlijke gevoel van ergens helemaal in op te gaan en de tijd te vergeten. Een gevoel van inspiratie en heerlijk bezig zijn. Dat gevoel heet 'flow' of 'absorptie'. Na afloop van een activiteit waarin je flow ervaart, voel je je helemaal voldaan. Wat zou het fijn zijn om dat gevoel regelmatig in je werk te ervaren. Helaas is dat zeldzaam: de meeste mensen zijn blij als ze weer naar huis mogen. Wil je plezier in je werk hebben, streef dan naar een baan waarin je met regelmaat flow ervaart.

Kenmerken van flow

Volgens Mihaly Csikszentmihalyi - die het begrip muntte - heeft het gevoel van Flow 8 kenmerken:

  1. Je hebt een duidelijk doel;
  2. Focussen: concentratie en doelgerichtheid;
  3. Verlies van zelfbewustzijn: je gaat volledig op in de activiteit en vergeet jezelf;
  4. Verlies van tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij;
  5. Directe feedback: succes en falen bij de activiteit zijn meteen duidelijk;
  6. Evenwicht tussen de eigen vaardigheid en de uit te voeren activiteit: de bezigheden zijn uitdagend maar niet te moeilijk om met succes uit te voeren;
  7. Een gevoel van autonomie over de activiteit;
  8. De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

Hoe zorg je voor flow?

Het gevoel van flow ontstaat als je:

"Basically, I no longer work for anything but the sensation I have while working."

- Albert Giacometti (beeldhouwer)

Het loont de moeite om ervoor te zorgen dat je werk aan deze elementen voldoet. Veel mensen zijn op zoek naar uitdagend werk. Maar let op: werk is alleen een uitdaging als je de juiste vaardigheden bezit om die uitdaging aan te gaan. Klopt de uitdaging niet met je vaardigheden, dan leidt dat tot allerlei, vaak onplezierige gevoelens:


Variabelen flow


De optimale ervaring (flow) doet zich voor wanneer beide variabelen maximaal zijn. Om maximaal te kunnen genieten van je werk is het belangrijk om de flow-elementen tot carrièredoel te maken en te bepalen hoe die elementen voor jou het best ingevuld kunnen worden. Doe dus het volgende:

Stel vast wat je vaardigheden zijn

Onderken je talenten. Wees eerlijk en zet de dingen op een rijtje waar je goed in bent en waar je plezier in hebt. Lever daarover bewijs aan jezelf. Zet op papier hoe je eerder in je leven blijk hebt gegeven van de vaardigheid die je zegt te bezitten.

"The full use of your powers along lines of excellence."

- definitie van 'geluk' door John F. Kennedy (1917-1963)

Eigenschappen die je misschien als negatief beoordeelt, kunnen ook positief zijn. Als je denkt: ‘ik kan slecht in een team werken’, is de positieve kant daarvan wellicht: ‘ik kan heel goed zelfstandig werken’. Belangrijk: wees eerlijk! Beschouw iets als een vaardigheid als je daar ook echt goed in bent. Zonder eerlijkheid bereik je geen flow!

Vraag ook aan vrienden, kennissen en familie welke positieve eigenschappen zij jou toedichten. Soms herken je je eigen talenten niet omdat die voor jou vanzelfsprekend zijn.

Kom je er niet uit, overweeg dan een beroepskeuzetest. Een goede beroepskeuzetest geeft je niet alleen informatie over welke beroepen er bij je passen, maar verschaft ook inzicht in welke vaardigheden je bezit.

Vraag je af waar voor jou de uitdaging ligt

Vraag je af waar je nieuwsgierig naar bent, hoe je jezelf ziet in de toekomst (bijvoorbeeld over vijf jaar, of over vijftien jaar) en wat je graag gedaan wilt hebben als je tachtig bent. Dromen en ambities geven je belangrijke informatie over wat jij een uitdaging vindt.

Bepaal je doel voor de korte termijn en de lange termijn

Een doel is iets wat je zelf wilt en niet iets wat anderen je opleggen. Formuleer een persoonlijke visie en bedenk waar je over vijf jaar wilt zijn en maak dat tot je doel. Maak een loopbaanplan en stel vast welke dingen je op de korte en de lange termijn moet doen om je doel te halen. Doe bijvoorbeeld een cursus of een opleiding als je constateert dat je vaardigheden tekort komt.

Belangrijk criterium: ervaar je flow tijdens de cursus of de opleiding, dan zit je waarschijnlijk op de goede weg. Is dat niet zo, stel dan je doelen bij. Laat het ervaren van flow ook een doel op zich zijn!

Neem het heft in handen

Voel je geen marionet van je baan of je omgeving. Als je het gevoel hebt een vaardigheid te missen die belangrijk is voor het verwezenlijken van je uitdaging, zoek dan naar scholingsmogelijkheden of activiteiten waarmee je die lacune kunt opvullen. Wil je je baan beter laten aansluiten bij je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten, dan kun je gaan jobcraften.

Stel je plannen bij als je merkt dat je je interesse verliest.

Zorg voor feedback

Praat met anderen en vraag wat ze van je doelen en prestaties vinden. Zoek naar mogelijkheden voor verbetering. Weet waar je staat en kijk regelmatig of je vooruitgang boekt in het bereiken van je doelen. Stress is het tegenovergestelde van flow. Beschouw stress als een signaal dat je het roer moet omgooien.

Het loont de moeite om ervoor te zorgen dat je werk alle flow-elementen bevat. Hoewel je niet elke minuut van de dag flow zult ervaren (een gevoel van flow bestaat meestal maar voor een paar uur achter elkaar), zul je veel meer voldoening uit je werk halen. Het zal je vaker een geluksgevoel opleveren.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

  • Flow - Psychologie van de optimale ervaring, Mihaly Csikszentmihalyi
    Dit boek is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek naar het fenomeen. Het onthult hoe de flowtoestand te bereiken is, door jezelf doelen te stellen en uitdagingen aan te gaan.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Flow in je werk