Salarisadministrateur

Als salarisadministrateur zorg je ervoor dat de salarissen van de medewerkers van een bedrijf correct en tijdig worden betaald. Je zorgt er ook voor dat de hieraan gerelateerde loonbelastingen en afdrachten worden overgemaakt aan de overheid. Dat is een precies werkje en daarom houd je een nauwkeurige administratie bij.

Wat zijn je taken als salarisadministrateur?

  • Je verzamelt, verwerkt, controleert en archiveert gegevens voor het uitbetalen van de salarissen.
  • Je wijzigt relevante informatie in een geautomatiseerd salarisverwerkingssysteem.
  • Je zorgt ervoor dat de lonen, belastingen en afdrachten correct en op tijd worden overgemaakt.
  • Je treft voorbereidingen voor de aangifte loonheffingsafdracht.
  • Je beantwoordt vragen van medewerkers over hun loonstrook.

Waar werk je als salarisadministrateur?

Als salarisadministrateur kun je gaan werken op de (salaris)administratie van een bedrijf of instelling. Je kunt ook aan de slag bij een accountantskantoor of speciaal salarisadministratiekantoor. Dan doe je de salarisadministratie van een aantal bedrijven.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Accuratesse. Het is belangrijk dat je heel precies en nauwkeurig werkt, want als je de lonen te laat betaalt of te weinig overmaakt, dan is dat heel vervelend voor de medewerkers. Je zorgt er graag voor dat alles klopt en goed loopt. Je vindt het leuk om dingen tot achter de komma uit te zoeken.
  • Goed in cijfers. Om je werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je goed kunt rekenen en cijfers juist kunt interpreteren.
  • Computervaardigheden. De computer is je rechterhand tijdens het werk. Je gebruikt speciale software om de gegevens netjes te ordenen en te bewaren.
  • Integriteit. Als salarisadministrateur weet je precies hoeveel iedereen binnen een bedrijf verdient; van de schoonmaker tot de directeur, maar je gaat correct om met deze vertrouwelijke informatie. 
  • Je werkt graag samen met anderen, maar ook zelfstandig kom je er prima uit.

Natascha Lion Sjin Tjoe, salarisadministrateur: "Aan het eind van het jaar houden veel managers gesprekken met hun medewerkers. Soms krijgen ze extra salarisverhoging of een speciale beloning. In december geven bedrijven hun mensen sowieso vaak wat extra’s voor de feestdagen. Dat moeten wij wel allemaal precies weten. Ons salarisadministratiekantoor werkt voor een heel stel klanten. Dat zijn bedrijven die hun salarisbetaling mooi aan ons overlaten. Dan hebben ze er zelf geen zorg over. Ze moeten alleen wel aan ons doorgeven als er dingen veranderen. We willen alles op tijd doorvoeren in de computer. Anders staat de telefoon roodgloeiend aan het eind van de maand. Want alles met het salaris ligt heel gevoelig. Als mensen niet genoeg uitbetaald krijgen, weten ze je meteen te vinden."

Hoe word je salarisadministrateur?

De mbo-4-opleiding Salarisadministrateur leidt je op voor het beroep van salarisadministrateur. Gemiddeld duurt deze opleiding twee tot vier jaar. De opleidingsduur wordt door de school zelf bepaald en is ook afhankelijk van je vooropleiding en eventuele werkervaring.

Wat ga je verdienen?

Het startsalaris van een salarisadministrateur ligt tussen de €1550 en €1750 bruto per maand (bron: mbowijzer.nl).

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als je blijft doorleren en over de juiste competenties beschikt, kun je leiding gaan geven aan een afdeling of voor jezelf beginnen als zelfstandig salarisadministrateur.

Welke beroepen lijken erop?

Werk je graag met cijfers, dan spreken de volgende beroepen je wellicht ook aan:

Past werken in de financieel-administratieve sector helemaal bij jou en ambieer je een functie op hbo-niveau, dan kun je denken aan:

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Financieel Salarisadministrateur