Ik wil iets anders, maar ik weet niet wat

Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van ‘Barbamama’. Onderstaand de loopbaanvraag die zij stelde in het forum.


Ik wil iets anders, maar ik weet niet wat.

Na het afronden van de PABO heb ik vijf jaar in het speciaal onderwijs gewerkt. Om dat werk te kunnen doen, moest ik naast mijn werk de opleiding 'Kinderen met auditieve en/of communicatieve beperkingen' volgen. Deze heb ik ook afgerond. Maar toch ben ik in april 2007 uit het onderwijs gestapt en heb ik een overstap gemaakt naar de kinderopvang. Ik heb gesolliciteerd op de functie van unitmanager, maar omdat ik daar geen ervaring in heb (en geen managementopleiding heb gevolgd), moest ik beginnen als groepsleidster. Ik heb toen bewust de keuze gemaakt om deze stap terug (is een mbo-baan) te doen om wel snel daarna door te kunnen stromen. Nu heb ik afgelopen week gesolliciteerd op de functie van trainee unitmanager bij deze kinderopvangorganisatie. Ik ga er een beetje van uit dat ik word aangenomen (omdat ik in maart van dit jaar op eenzelfde functie heb gereageerd. Toen werd ik afgewezen, omdat ik zwanger was en dus vlak na de start afwezig zou zijn voor 16 weken). Maar bij de functie trainee unitmanager hoort een managementopleiding: management in de zorg. Met mijn achtergrond duurt deze opleiding 2,5 jaar en gedurende die tijd ben je trainee. Ik ben verplicht minimaal 20 uur te werken naast de opleiding. Dit komt dus neer op een fulltime baan (20 uur werken, een dag naar school en een dag zelfstudie), maar ik ben ook moeder van twee kinderen en ik wil ook graag van hen genieten. Nu twijfel ik dus enorm wat ik moet doen.

Ik wil niet terug voor de klas (ik heb stembandproblemen, dus kan dat daardoor al niet meer doen). Ik wil niet fulltime aan de slag, want ik wil er zijn voor mijn kinderen (ik vind 3 dagen ideaal, maar wil eventueel wel tijdelijk 4 dagen bezig zijn, vanwege bijvoorbeeld een studie).
Ik twijfel aan een baan binnen deze kinderopvangorganisatie, omdat ik de opleiding mis om in een korte periode een leukere (hogere) functie aan te kunnen gaan en ik mijn huidige functie  van groepleidster ook niet lang meer wil doen (geen uitdaging). Maar wat wil ik wel?

Ik zie het als een droom om voor een goed doel te werken (helaas zijn veel vacatures voor vrijwilligerswerk). Misschien wel een goed doel starten, maar hoe? Ik durf niet zomaar in het diepe te springen, maar wil wel werk waarop ik me volledig kan storten. Ik weet dat ik er dan ook heel veel plezier in zal hebben. Maar een baan waarin ik met terminale kindjes werk lijkt me ook fantastisch of in een kindertehuis of iets dergelijks. Maar ook dat weet ik niet zeker.

Wat is voor mij nu de slimste en beste stap? Heeft iemand een goede tip?

'Barbamama'


Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van ‘Barbamama’

Dag 'Barbamama',

Wat jij omschrijft komt bottom-line neer op een duivels dilemma. Je wilt je volledig kunnen storten op je werk, maar daarnaast wil je tijd hebben voor je kinderen. Voor dit soort lastige afwegingen is er de dilemma-methode (Uit het boek: Omgaan met dilemma’s. Werken met polariteiten in begeleidingstrajecten. Van Rob Hogewoning en Maria Noordman). Hij werkt als volgt.

Stap 1: Beschrijf je dilemma en benoem de tegenpolen die elkaar schijnbaar uitsluiten

In jouw geval ziet dat er als volgt uit:

  • Ik wil een baan waar ik me volledig op kan storten

tegenover

  • Ik wil tijd hebben voor mijn kinderen

Stap 2: Benoem de voors en tegens van beide keuzemogelijkheden

In jouw geval bijvoorbeeld:

  • keuze voor werk: voldoening, kunnen groeien etc./uitputtig, schuldgevoel etc.

  • keuze voor kinderen: ze zien opgroeien, een goede moeder zijn etc./saai, kwaliteiten onbenut etc. 

Vervolgens zet je beide keuzemogelijkheden met de voors en tegens tegen elkaar af in een kwadrant:


A
Plus
  • voldoening
  • kick van dingen bereiken
  • voor vol aangezien worden
  • kunnen groeien
B
Plus

  • voldoening
  • kinderen zien opgroeien
  • liefde
  • een goede moeder zijn
Je op je werk stortenVoor je kinderen kiezen
C
Min

  • uitputting
  • schuldgevoel
  • toch nooit genoeg erkenning
  • leegte
  • ruzie met partner
D
Min

  • leegte
  • saai
  • onderbenutten van kwaliteiten
  • geestelijk niet stimulerend
  • gevoel van 'opgesloten' te zitten

De nadelen (C en D) hebben betrekking op de situatie waarin je alleen maar aandacht hebt voor de ene behoefte – je bijvoorbeeld op je werk storten – en de andere – tijd voor je kinderen –  volledig negeert.

Stap 3: Bepaal je positie

Vervolgens bepaal je in welk kwadrant jij je momenteel bevindt. Bij jou is dat wel duidelijk. Je benoemt zelf: ‘geen uitdaging’, ‘niet veel plezier’. Dat zijn dingen die rechtsonder (in D dus) thuishoren: kiezen voor je kinderen ten koste van je carrière.

Stap 4: Benoem onderliggende waarden

Benoem de waarde die achter elke plus en min schuilgaat. Oftewel: wat zoek je als je dat gedrag vertoont, waar komt het op neer? Waartoe wil of doe je het? Bij jou zou dat er als volgt uit kunnen zien:

A
Plus


Groei

B
Plus


Liefde

Je op je werk stortenVoor je kinderen kiezen
C
Min


Erkenning

D
Min


Plichtsbesef


Stap 5: Achterhaal patronen

Als je in je kracht bent, zit je boven in het kwadrant: je ervaart groei en liefde en je vaart er wel bij. Maar iets heeft je naar de onderkant gebracht. Wat was dat? Waardoor ben je van boven naar beneden geschoten? Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn: ik werd belemmerd in mijn groei (bij jou zijn dat wellicht je stemproblemen) en ik heb er vervolgens voor gekozen om maar even niet te groeien. Zoals je ziet heeft dat direct zijn weerslag: je ervaart minder liefde, de positieve kracht, maar bent naar verveling doorgeschoten (naar D dus). Hierdoor doe je dingen uit plichtsbesef, maar niet meer puur uit liefde.

Waarschijnlijk is dit niet de eerste keer dat je dit ervaart en is het een voor jou kenmerkend patroon. Anderen kunnen wellicht hun groei tijdelijk laten zitten en tóch genieten van de kinderen, maar kenmerkend voor jou kan zijn dat het snel gaat wringen en dus doorslaat naar de onderste helft van het kwadrant.

Stap 6: Herbeoordeel je huidige situatie

Wat kun je nu met alle informatie die je hebt verzameld? Tijd om je huidige situatie met het geleerde onder de loep te nemen. Je hebt dus gekozen je groei – tijdelijk – los te laten, maar bent daarmee uit de positieve bovenkant meteen naar beneden in de verveling gestort. Je doet het uit plichtsbesef, maar het leidt tot verveling.

Nu overweeg je de waarde ‘tijd voor mijn kinderen’ los te laten om zo carrière te kunnen maken. Je twijfelt terecht, want wat zal er gebeuren: je schiet meteen naar linksonder. Je zult last kunnen krijgen van: uitputting, schuldgevoel, leegte, het gevoel dat je toch nooit genoeg erkenning krijgt en ruzie met je partner. Niet per se allemaal, maar in meerdere of mindere mate waarschijnlijk wel.

Het is dus zaak voor jou om te bepalen hóe je die voor jou lastige situatie beter kunt hanteren. Hoe erken je beide behoeften? Oftewel: hoe zorg ik dat ik kan groeien én liefde deel en ervaar? Dat is de vraag waar je antwoord op moet vinden. Misschien kan het samengaan: in een baan waarin je kunt groeien en liefde ervaart. Of door een baan te kiezen waarin je kunt groeien, maar daarnaast tijd voor je kinderen hebt. De oplossing zit hem in het én-én: niet kiezen voor het een ten koste van het ander, maar kiezen voor een oplossing waarin allebei jouw behoeften tot hun recht komen. Nu nog verzinnen hóe!

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2008 Ik wil iets anders, maar ik weet niet wat