Opleiding tot regisseur

De meest geschikte opleiding voor het beroep van regisseur is de hbo-opleiding regie aan de Nederlandse Filmacademie te Amsterdam. De opleiding kent acht studierichtingen: scenario, regie, productie, camera/licht, production design, geluid, montage en interactieve multimedia/visual effects. Je studierichting bepaal je bij aanvang van de opleiding. Binnen de richting regie kies je vervolgens voor fictie of documentaire en word je respectievelijk opgeleid tot regisseur van fictiefilms of van documentaires. 

Andere hbo-opleidingen besteden echter ook aandacht aan het regievak.

Andere hbo-opleidingen

  • Kunstacademie. Zowel de Gerrit Rietveld Academie als de St. Joost Academie bieden een studierichting film aan. De benamingen van de filmrichtingen bij kunstacademies verschillen per instelling. Een overzicht hiervan kun je vinden op de website Filmstart.
  • Hbo-opleiding Film en Audiovisuele Media van de Fotovakschool (in het Croho geregistreerd onder de naam Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie).
  • Hbo-opleiding Media en Entertainment Management. De hbo-opleiding Media en Entertainment Management leidt op tot mediamanager: je leert alles over het gebruik, de functie en de inzet van (massa)media als televisie en radio. Deze opleiding is echter breder dan de Film en Televisie Academie en maakt je ook wegwijs in de  wereld van marketing, reclame en internet. Tijdens de opleiding leer je het medialandschap kennen en analyseer je het mediagedrag. De opleiding duurt vier jaar en daarna kun je aan de slag in beroepen als uitvoerend televisie- of filmproducent, maar ook als promotie- of productmanager, mediaconsulent, event manager, multimediamanager, bladmanager of webmanager.
  • Hbo-opleiding Bachelor in Design Audiovisual Media. Deze opleiding, die aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) wordt gegeven, leidt je op tot specialist op het gebied van videoproductie. Je krijgt inzicht in het totale productieproces en je ontwikkelt vaardigheden en technieken op het gebied van verschillende productiefasen: concept, research, script, productie, technische realisatie en postproductie. De opleiding is niet alleen gericht op de organisatie van een videoproductie, maar besteedt ook veel aandacht aan techniek. Met deze opleiding kun je als specialist in productie en regie aan de slag bij omroepen, bij videoproductiebedrijven of als freelancer.
  • Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie. Deze opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam biedt na een algemene propedeuse van één jaar een driejarige specialisatie Redactie & Mediaproductie aan. Ook met deze opleiding kun je in principe het werkveld van televisieproductie binnen komen.

Cursussen en trainingen

  • Open Studio biedt zowel voor beginners als gevorderden cursussen en opleidingen aan op gebied van televisie maken. Zo is er een basisopleiding Regie-Camera-Montage waarbij je de basisbeginselen van deze drie vakgebieden leert en je uiteindelijk je uitgebreid verdiept in één van de drie. Ook kun je bij Open Studio een oriëntatiejaar volgen voor een hbo filmopleiding. Gedurende een jaar krijg je algemeen theoretische vakken over film en televisie en maak je verschillende videoproducties, die je kunt gebruiken voor het toelatingsexamen van bijvoorbeeld de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA).
  • De Amsterdam Films School biedt de opleiding Regie Fictie. Tijdens deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding doorloop je in tien maanden alle stappen van het filmproces, opgedeeld in vier modules: Storytelling , Cinematografie, Productie en Montage.
  • TV College leidt je op tot televisieregisseur. Tijdens de opleiding komt onder andere het schrijven van een scenario aan bod, leer je communiceren met een crew en maak je kennis met het montagevak.

Auteur: Janine Bruinooge

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Beeld-beroepen Regisseur Opleiding tot regisseur