Beeld-beroepen

Goede verhalenvertellers zijn ’t allemaal: de beroepsbeoefenaars die zich in de mediawereld met beeld bezighouden. De vertelwijze is echter verschillend. Zo gebruiken een fotograaf en regisseur de celluloidfilm of digitale opnameapparatuur om hun verhaal op te tekenen. Terwijl een scenarioschrijver de tekstverwerker of eenvoudig schrijfblok hanteert. Allen beschikken over een ongekende creativiteit: ze denken niet in woorden, maar in beelden.

Fotografen schrijven met licht. Dat doen ze met hun camera's, maar ook maken fotografen steeds vaker gebruik van de computer om hun foto's te bewerken. Fotografen werken in dienst van anderen als illustrator om teksten aan te vullen. Ook zijn ze actief als kunstenaar - één foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Of ze opereren als verslaggever voor een krant.

In de radio- en televisiewereld zijn alle taken strikt verdeeld. Als de presentator presenteert, is de cameraman aan het filmen. Ook achter de schermen zijn de taken goed van elkaar gescheiden. Als producer ben je de onmisbare spin in het web achter de schermen van televisie- en radioprogramma's.

Als regisseur vertel je verhalen met behulp van beeld. Dit kunnen zowel fictieve als waarheidsgetrouwe verhalen zijn. Bij het vertellen van je verhaal word je geholpen door een crew. Jij geeft ieder crewlid aanwijzingen over hoe hij het verhaal in beeld moet brengen; je hebt het overzicht en weet als geen ander wat en hoe je iets wilt vertellen. Bij film- en televisieproducties ben jij de artistiek eindverantwoordelijke.

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Beeld-beroepen