Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Media Beeld Producer

Producer

In de radio- en televisiewereld zijn alle taken strikt verdeeld. Als de presentator presenteert, is de cameraman aan het filmen. Ook achter de schermen zijn de taken goed van elkaar gescheiden. Als producer ben je de onmisbare spin in het web achter de schermen van televisie- en radioprogramma's. Je bent een organisatorische duizendpoot en daarmee eigenlijk een voor het publiek onzichtbare manager.

Bart Rademakers, producer bij een productiebedrijf voor radiocommercials:
"Werkelijk alles wat nodig is om een radiocommercial te maken, wordt door mij geregeld. Niet alleen organiseer ik dat er een geluidsstudio beschikbaar is, ik zorg er tevens voor dat er mensen zijn die de commercial inspreken. Ook overleg ik met het reclamebureau welke muziek 'eronder komt' en handel ik meteen de rechten en honoraria af."

Wat doet een producer?

Rollen

Waar werk je als producer?

Als productieleider ben je werkzaam bij of voor regionale, publieke of commerciële radio- of televisiestations. Je kunt ook werken bij televisie/filmproductiemaatschappijen. Veel producers werken op project- of freelance basis. Opdrachtgevers zijn dan reclamebureaus of productiebedrijven. In dat geval werk je samen met zogenaamde creatieven: medewerkers die voor ideeën zorgen en scenario's schrijven.

Wat is je plaats in de organisatie?

Je werkt samen met de uitvoerend producent die de dagelijkse leiding heeft over de eindredactie, de productieleiding en de regie. Vanuit je functie heb je veel contact met de partijen die diensten en producten leveren die nodig zijn voor de productie. Denk aan locaties, materialen, personeel, infrastructuur zoals gas, water en licht, decors, vergunningen, enzovoorts. In sommige gevallen geef je leiding aan productiemedewerkers/assistenten.

Wie is je baas?

Of je nu in loondienst bent of als freelancer werkt, je werkt altijd voor een producent. Dat is de overkoepelende 'manager' die het grote geheel van een productie aanstuurt. Deze stuurt bijvoorbeeld ook de regisseur aan.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Wat onderscheidt een topproducer van een gewone producer?

Een topproducer is succesvol in het uitvoeren van grote en complexe projecten en werkt samen met vooraanstaande producenten. Denk aan een productie zoals The Voice of Holland, waarbij televisie wordt gecombineerd met interactie met het publiek, bijvoorbeeld via een sms-actie.

Hoe word je producer?

De Nederlandse Filmacademie, een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heeft een vierjarige hbo-opleiding met acht afstudeerrichtingen, waaronder 'productie'. Jaarlijks wordt bij deze richting een klein aantal studenten toegelaten. Je wordt opgeleid tot producer, uitvoerend producent of productieleider. De aanmeldingsprocedure omvat een gesprek met een toelatingscommissie waarbij je je eigen werk moet kunnen laten zien.

Verder kun je bij de Media Academie in Hilversum losse cursussen volgen.

Voorbeeldloopbaan

Jeffrey van Oldshoorn begon tien jaar geleden als stagiair bij RTL. Hij verzorgde de schriftelijke communicatie rondom een nieuw televisieprogramma over cruiseschepen. Omdat hij nauw samenwerkte met het productieteam, werd zijn interesse voor het productiewerk gewekt. Hij volgde drie cursussen aan de Media Academie. Daarna heeft hij zich ingeschreven bij de Nederlandse Filmacademie, waar hij na een strenge selectie werd toegelaten. Na zijn studie heeft hij enkele jaren gewerkt voor drie verschillende productiemaatschappijen. Onlangs is hij voor zichzelf begonnen. Hij produceert nu in opdracht van commerciële en publieke omroepen informatieve programma's en levert daarnaast via een nieuw bedrijfje formats (ideeën voor nieuwe televisieprogramma's).

Caspar Duindorp, producer bij sportprogramma:
"Afgelopen jaar heb ik de dagelijkse productie van televisie-uitzendingen van de Tour de France verzorgd. Dat is ontzettend leuk, want je zit met een team van tientallen mensen op allerlei locaties. Ik heb bijvoorbeeld de reis voorbereid. Je bent echt een manusje van alles: ik moest één van de campers besturen, het reisschema bijhouden en de locaties voorbereiden."

Wat ga je verdienen?

In loondienst, bij een productiebedrijf, heb je iedere maand een vast inkomen. Wanneer je op freelancebasis werkt, wordt het inkomen verdiend met een zogenaamde mark up: een percentage van de totale projectsom. Bij een commercial van bijvoorbeeld € 60.000 kan de mark up vastgesteld zijn op bijvoorbeeld twintig procent. Tegenover deze wat hogere verdienste staat de onzekerheid dat er niet altijd werk is. Er zijn wel veel mogelijkheden om vacatures en tijdelijke projecten te vinden.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Van de studenten die afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie heeft het overgrote deel (78 procent) direct een baan. De Filmacademie staat hoog aangeschreven en oud-studenten zijn vaak betrokken bij film- of televisieproducties die (inter)nationale prijzen winnen. Met een diploma van een andere (kunstzinnige) opleiding - zoals de Academie voor Beeldende Kunsten - is de kans op het vinden van een baan aanzienlijk kleiner.

Welke beroepen lijken er op?

Aanbevolen websites

Auteur: Erik Bouwer

https://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/beeld/producer Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger