Fotovakschool en Fotoacademie

De Fotovakschool en de Fotoacademie zijn dé instituten voor wie een serieuze carrière als (commercieel) vakfotograaf ambieert. Beide scholen zijn particuliere instellingen en bieden opleidingen aan op mbo- en hbo-niveau. Een vereiste bij deze opleidingen is dat je beschikt over een professionele foto-uitrusting. Tevens moet je beschikken over de nodige fotografie-ervaring. Het presenteren van een portfolio is veelal een standaard onderdeel in de aanmeldingsprocedure.

De Fotovakschool biedt sinds september 2016 ook een hbo-opleiding aan die je de fijne kneepjes van het film- en audiovisuele vak bijbrengt. De opleiding heet Film en Audiovisuele Media, maar staat in het Croho onder de naam Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie.

Fotovakschool

Aan de Fotovakschool kun je fotografie-opleidingen op verschillende niveaus volgen: basis, mbo en hbo. Ze worden zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden. De Fotovakschool is de enige particuliere hogeschool met een erkende voltijdse hbo-opleiding op het gebied van fotografie: de hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie. Dit houdt in dat je studiefinanciering ontvangt en wanneer je de opleiding met succes afrondt je een diploma Toegepaste Fotografie ontvangt en de titel Bachelor of Design mag voeren. Start je op mbo-4-niveau, dan kun je binnen de Fotovakschool doorstromen en heb je in zes jaar zowel een erkend mbo- als hbo-diploma op zak. Alle opleidingen aan de Fotovakschool zijn breed. Dat betekent dat de vakmatige kant, de inhoudelijke aspecten, studio en locatie, mens, object en ruimte, de organisatorische- en de ondernemerskanten van de beroepsuitoefening aan de orde komen. Autonoom vakmanschap, staat in elke opleiding voorop. Je kunt de opleiding van de Fotovakschool volgen op verschillende locaties: Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Eindhoven.

Fotoacademie

De Opleiding tot Fotograaf van de Fotoacademie is een opleiding op hbo-niveau die zich vooral richt op de ontwikkeling van een eigen visie en karakter waarbij de techniek het gereedschap is om je ideeën vorm te geven. De opleiding duurt tussen de tweeënhalf en vijf jaar, afhankelijk van de studievorm en de afstudeerrichting die je kiest. Rond je de opleiding met succes af, dan ontvang je een diploma van de Fotoacademie. De opleiding van de Fotoacademie kun je alleen volgen in Amsterdam.

Wat kun je er mee worden?

Afhankelijk van het specialisme dat je tijdens je opleiding hebt gekozen, kun je als fotograaf op verschillende manieren aan de slag: van persfotograaf tot portretfotograaf en van medisch fotograaf tot modefotograaf. Ook kun je aan het werk als specialist op het gebied van visuele communicatie, marketing, PR en reclame.

Wat is je kans op een baan?

Een vacature voor een fotograaf is lastig te vinden, de meeste afgestudeerde studenten werken dan ook als zelfstandig fotograaf. De hoeveelheid werk die je hebt zal in belangrijke mate afhangen van je portfolio en je eigen kracht in het netwerken.

Tijdens de erkende opleidingen van de Fotovakschool loop je officiële stages. Daarin doe je werkervaring op en leert het werkveld jou kennen als (aankomend) fotograaf. Stages loop je bij erkende leerbedrijven (mbo) of bij een bedrijf naar eigen keuze (hbo).

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Creativiteit is een van de belangrijkste eigenschappen waarover je als fotograaf moet beschikken.
  • Je moet kritisch zijn, maar ook zelf kunnen omgaan met kritiek. Je moet goed kunnen waarnemen, maar er ook tegen kunnen dat anderen jouw werk bekijken en van commentaar voorzien. Zo kun je niet volstaan met te zeggen dat je een foto mooi vindt; je moet je mening kunnen onderbouwen.
  • Je moet een actieve en nieuwsgierige houding hebben en geïnteresseerd zijn in alles wat er in de maatschappij gebeurt.
  • Technisch inzicht is onmisbaar. Je werkt veel met apparatuur en (computer)systemen.
  • Commerciële vaardigheden zijn van belang. Veel fotografen moeten zelfstandig hun geld verdienen.
  • Zelfstandigheid. Je moet keuzes durven en kunnen maken op inhoudelijk gebied, bij het benaderen van onderwerpen en vaststellen van thema’s, in je beeldtaal en bij de gebruikte technieken.

Hoe lang duurt het?

De voltijdopleidingen duren tussen de twee en vier jaar. De deeltijdvarianten tussen de twee en vijf jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Fotovakschool

Alle opleidingen van de Fotovakschool zijn opgedeeld in fasen. Je begint met het opdoen van basiskennis die nodig is voor het maken van een (goede) foto. Je gaat in verschillende modules aan de slag met Photoshop, studioverlichting, locatiefotografie en kleur en je maakt kennis met de technische camera. Daarnaast werk je aan verschillende fotoprojecten waarbij je veel ruimte krijgt om de opdrachten naar eigen keuze in te vullen. Daarna, in de verdiepende fase breidt je je kennis uit en leer je deze toepassen. Je krijgt vakken als portretfotografie, belichting, analoge en digitale technieken, montage, cameratechniek en creativiteit. In de laatste fase werk je aan je eindpresentatie en scriptie. Je besteedt veel tijd en energie in de samenstelling van je portfolio en het uitvoeren van verschillende examenopdrachten.

Fotoacademie

Het programma van de Fotoacademie bestaat uit drie fasen. In de eerste twee fases leer je alle basistechnieken van de fotografie en maak je kennis met de verschillende disciplines, bijvoorbeeld modefotografie, portretfotografie, landschapsfotografie en studiofotografie. Gedurende de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan je creatieve ontwikkeling; jouw eigen unieke, persoonlijke stijl van fotograferen. Na de eerste twee fases kies je een afstudeerrichting: creatief vakfotograaf, autonoom fotograaf of journalistiek/documentair fotograaf. Je uiteindelijke keuze bepaalt de invulling van de derde fase en je eindexamen.

Hoe zwaar is het?

De deeltijdvarianten zijn goed te combineren met een baan. Wel moet je bij beide opleidingen vanaf het allereerste begin veel fotografiewerk verzetten. Naast een dag school kun je op nog een volle dag huiswerk rekenen. Laat je goed voorlichten over de opleidingskosten, studiefinanciering of fiscale aftrekmogelijkheden en de bijkomende kosten voor excursies, materiaal en apparatuur.

Welke toelatingseisen zijn er?

Fotovakschool

  • mbo: minimaal vmbo-diploma
  • hbo: diploma havo, vwo, mbo-4. Voldoe je niet aan deze vooropleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een 21+-toets afleggen.

Afhankelijk van de opleiding maakt een intakegesprek en portfolio-onderzoek deel uit van de toelatingsprocedure. Er wordt dan bekeken of je voldoende capaciteiten en inzicht hebt om de studie met succes te kunnen volgen. De studie vereist geen specifieke fotografische voorkennis, maar de opleiding gaat er wel vanuit dat fotograferen je passie is, dat je het prachtig vindt om naar foto’s te kijken en dat je veel gefotografeerd hebt.

Fotoacademie

Tijdens de toelatingsprocedure van de Fotoacademie wordt bekeken of je voldoende capaciteiten hebt om je te ontwikkelen tot uitstekend fotograaf. Dit gebeurt aan de hand van een aantal door jou zelfgemaakte foto's. Ook word je kennis en ervaring op fotografisch en digitaal gebied getoetst. Als richtlijn hanteert de opleiding dat je over minimaal een havo-diploma moet beschikken, maar bij voldoende aanleg kan hiervan worden afgeweken. In bepaalde gevallen kun je vrijstelling krijgen voor het toelatingsexamen, bijvoorbeeld als je het instapjaar of de basisopleiding met goed gevolgd hebt afgerond.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Bezoek je regelmatig fototentoonstellingen en lees je fotovakbladen?
  • Ben je gek op fotograferen en fototechniek?
  • Ben je creatief?
  • Heb je technisch inzicht?
  • Ben je zelfstandig?
  • Wil je jezelf ontwikkelen tot professioneel fotograaf?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is een opleiding tot fotograaf wellicht iets voor jou.

Wat is het profiel van de studenten?

Studenten die kiezen voor één van deze opleidingen zijn zeer serieus met fotografie bezig, bijvoorbeeld omdat ze betrokken zijn bij de maatschappij of zich creatief willen uiten. Sommige studenten komen uit het communicatievak (media-opleiding, etaleren, mode-vormgeving, styling, AV-techniek etc), anderen willen van hun hobby hun beroep maken.

Welke opleidingen lijken er op?

De meeste academies voor beeldende kunsten bieden opleidingen aan op het gebied van visuele communicatie of fotografie. Een belangrijk verschil is dat kunstacademie-opleidingen je opleiden tot beeldend (autonoom) kunstenaar, de Fotovakschool en de Fotoacademie daarentegen leiden je op tot (commercieel) vakfotograaf. In verhouding weegt het eindresultaat - de foto - er zwaarder dan bij een kunstopleiding waarbij het proces meestal belangrijker gevonden wordt.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Taal, media en communicatie Mediastudies Beeld-opleidingen Fotovakschool en Fotoacademie