Constructeur

Als constructeur ben je degene die tekent en berekent hoe de constructie - ‘de ruggengraat’ - van een bouwwerk eruit moet zien. Je zet het idee van de architect om in beelden. Dit kunnen constructies zijn in de infra/civiele sector, zoals bruggen, viaducten en tunnels, maar ook woningbouw en utilitaire constructies, zoals woningen, kantoren, winkels en fabrieken. Aan de hand van het ontwerp van de architect ontwerp en bereken je welk materiaal gebruikt moet worden, zoals staal, beton, hout, steen en aluminium. Een hele verantwoordelijke baan dus, want met jouw reken- en tekenwerk kan de aannemer een veilig bouwwerk opleveren.

Wat zijn je taken?

De eerste ontwerpen maak je aan de tekentafel, meestal in potlood en stift. Met de liniaal, gum en rekenmachine binnen handbereik. Je begint je berekeningen bovenaan in het gebouw en rekent alle belastingen, vervormingen en stabiliteit uit naar de fundering. Daarna voer je alle gegevens in de computer in. Met behulp van reken- en tekenprogramma’s als Autocad of Revit-structure worden de schetsen gedigitaliseerd en na het berekenen van de juiste maten tot in detail verfijnd in bestek- en werktekeningen. Dit heet ‘detailleren’.

Jeroen Learbuch, laatstejaars wo Bouwkunde, afstudeerrichting Constructief Ontwerpen: "Het beroep van constructeur is zeer gevarieerd door de verschillende gebouwen, constructieprincipes en mogelijke materialen. Het geeft voldoening om een bepaalde tijd aan het ontwerp van een gebouw te besteden, om ervoor te zorgen dat alles veilig is. Het is dan ook een verantwoordelijke baan waarin je zeker moet zijn van jezelf, maar ook moet vertrouwen op het materiaal. Ik ben snel geïntrigeerd door constructies. Mooie ingewikkelde constructies zijn het waard om even te bekijken."

Waar werk je als constructeur?

Een bouwkundig constructeur kan bij verschillende soorten werkgevers terecht. Je kunt gaan werken bij een ingenieursbureau, waar je je bezighoudt met nieuwbouw, verbouw en renovatie, maar je kunt ook in dienst zijn van een grote aannemer of een fabrikant van bouwproducten. Ook kom je constructeurs tegen bij overheidsinstellingen en verzekeringsmaatschappijen. Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen eenmanszaak of bureau starten.

Wat is je plaats in de organisatie?

Meestal werk je op een ontwerp- of tekenkamer en zit je aan je tekentafel of computer te rekenen en te tekenen. Af en toe kom je op de bouwplaats waar je kunt beoordelen of wat je bedacht hebt ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt en bespreek je de problemen waar de aannemer tijdens de bouw tegenaan loopt. Naast de bouwplaats kom je ook regelmatig in de fabriekshal om te inspecteren of de fabricage van de constructieonderdelen goed verloopt. Tijdens dit proces ben je bij een ‘probleemgeval’ vaak het aanspreekpunt.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Cijfermatig inzicht. Een brug of gebouw mag natuurlijk nooit instorten. Je moet heel goed gegevens kunnen analyseren en accuraat kunnen werken; rekenfouten kun je je niet veroorloven.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel. Als constructeur ben je verantwoordelijk voor de deugdelijkheid van je ontwerp. Je moet tegen die druk kunnen en die verantwoordelijkheid ook durven en kunnen nemen.
  • Communicatieve vaardigheden. Je hebt niet alleen contacten met de architect, je voert ook geregeld overleg met de aannemer of bouwopzichter/directievoerder. Je bent door je vakinhoudelijke kennis en ervaring een belangrijke gesprekspartner voor hen. 
  • Vakinhoudelijke kennis. Je hebt ruime kennis over de toe te passen constructiematerialen en je kunt goed overweg met moderne rekenprogrammatuur die gebruikt wordt voor het ontwerpen van bouwconstructies.
  • Je moet zowel zelfstandig als in een team kunnen werken.

Hoe word je constructeur?

Een hbo- of academische opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek biedt een goede basis voor het beroep van constructeur. Is hbo of universiteit te hoog gegrepen? Met de mbo-4-opleiding Tekenaar/Constructeur kun je tekenaar worden en help je de constructeur met het verder uitwerken van de bouwtekeningen.

Hoe vind je een baan als constructeur?

Je kunt een open sollicitatie sturen naar een aannemersbedrijf of reageren op vacatures die je vindt bij algemene vacaturebanken, vacaturebanken voor beroepen in de bouw/infra, zoals bouwvacatures.nl of bij in de bouw gespecialiseerde werving- & selectiebureaus, zoals Continu Professionals.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als beginnend constructeur zul je vooral veel tekenen en rekenen. Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar de functie van hoofdconstructeur. Je taken bestaan dan vooral uit berekeningen maken en berekeningen van anderen controleren. Het tekenwerk komt iets meer op de achtergrond te staan. Je kunt ook groeien in de breedte: je richt je dan bijvoorbeeld op innovaties in constructies.

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Techniek Constructeur