Wat voor baan moet ik nu zoeken? Ik weet het niet meer!

Loopbaanadviseur Frederike Dekkers reageert op de vraag van Mindfield, die niet meer weet wat hij moet gaan doen en daardoor behoorlijk in de put zit. Onderstaand de loopbaanvraag die hij stelde in het forum.


Wat voor baan moet ik nu zoeken? Ik weet het niet meer!

Ik weet niet meer wat ik met mijn werk aan moet! Ik zie mijzelf al helemaal in de goot belanden, zonder vriendin en zonder enige toekomstperspectieven. Ik ben 25 jaar en heb een mbo-4-diploma voor multimedia vormgeven. Ik heb me drie jaar beziggehouden met 3D-animatie en daarna op videomontage.

Nadat ik mijn diploma had behaald heb ik 2 jaar als video-editor gewerkt. Uiteindelijk werd ik het achter de computer zitten helemaal zat en ben ik een particuliere camera-opleiding op het Mediapark in Hilversum gaan volgen. Vervolgens heb ik nog eens 2 jaar als cameraman gewerkt. Na 2 jaar was ik er helemaal op uitgekeken. Vervolgens heb ik allerlei uiteenlopend (omdat ik geen idee had wat ik wilde doen) uitzendwerk gedaan, zoals deur aan deur verkoop, plantsoenendienst, bouw, koerier, kantoorwerk, horeca. Allemaal variërend van 3 maanden tot 2 dagen.

Ik werk nu als fotograaf en dat werk is het voor mij helemaal. Het is alleen seizoenswerk en in oktober houdt het weer op. Nu moet ik dus weer voor heel iets anders gaan kijken. Ik ben nu verschrikkelijk depressief want ik weet echt niet wat ik moet gaan doen of wil gaan doen. Ik heb geen stabiel leven, geen normaal inkomen en wellicht daardoor ook een heel zwaar leven en geen relatie.

Ik zie het echt niet meer zitten. Ik heb me in september nog ingeschreven voor een hbo-opleiding Verpleegkunde, maar na drie weken ben ik er super depressief alweer mee gestopt. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen en heb het idee dat ik maar wat om me heen sla. Heeft iemand suggesties? Ik hoor het heel graag!

Mindfield


Antwoord van Frederike Dekkers op de loopbaanvraag van Mindfield

Je bent 25 jaar en je hebt gewerkt als cameraman, video-editor en fotograaf. Je bent begonnen aan de hbo-opleiding Verpleegkundige en daar weer mee gestopt. Nu ben je bang dat je in de goot belandt. Euh... wat heb ik gemist? Hoe kom je tot die conclusie? Wat gebeurt daar in jouw hoofd?

Belemmerende overtuigingen

In NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) wordt een onderscheid gemaakt tussen de wereld en onze kaart van de wereld: ons wereldbeeld. Dit wereldbeeld bestaat uit alles wat wij weten en geloven over de wereld. In de loop van ons leven vormen we overtuigingen op grond van wat we meemaken en meekrijgen uit onze omgeving. Veel van die overtuigingen voelen niet als een overtuiging, maar als ‘de waarheid’. Dit alles bepaalt hoe je denkt en dus hoe je de dingen interpreteert en hoe je je voelt. Dat bepaalt weer hoe je handelt en wat je uitstraalt. En dat heeft weer een groot effect op je omgeving. Ons wereldbeeld werkt dus als een filter op onze waarneming. Hierdoor trekken we bepaalde conclusies. De vraag is nu: welke conclusie helpt jou het meeste?

Feit:                Je bent 25 jaar en hebt gewerkt als video-editor, cameraman en fotograaf.
Conclusie 1:    Dat wordt nooit wat met mij, ik krijg nooit een stabiel leven en daardoor nooit een vriendin.
Conclusie 2:    Ik ben heel veelzijdig en heb al veel ondernomen in mijn jonge leven.

Feit:                Je bent begonnen aan de hbo-opleiding Verpleegkunde en je bent na 3 weken gestopt.
Conclusie 1:    Ik ben een slappeling, het wordt nooit wat met mij (enzovoort).
Conclusie 2:    Wat ben ik dapper dat ik dit heb ik geprobeerd, nu weet ik dat dit (op dit moment) niet bij me past en kan ik weer verder gaan.

Wat de waarheid is, hoe de wereld ‘echt’ in elkaar zit, kunnen we niet altijd achterhalen. We kunnen wel ons wereldbeeld (onze subjectieve ervaring) onderzoeken. Door onderscheid te maken tussen de feiten en jouw conclusies, wordt duidelijk hoe jij naar de wereld kijkt en hoe jij jezelf ziet. Als een conclusie je beperkt of je een onnodig rotgevoel geeft, kan dat wijzen op een belemmerende overtuiging. Dat is dus iets dat voor jou ‘waar’ is, terwijl je er ook heel anders naar zou kunnen kijken. Je kunt dus denken: ‘Als ik nu niet meteen de juiste baan vind, gaat het vast nooit meer lukken.’ Persoonlijk krijg ik dan ook meteen pijn in mijn buik. Door bijvoorbeeld te denken ‘Ik neem de tijd, want het komt vast wel goed’, krijg je een heel ander gevoel. Een positieve of neutrale houding geeft meer mogelijkheden en meer keuzevrijheid. Problemen worden dan eerder uitdagingen en je creativiteit komt tot leven.

Lijstjes maken

Nu terug naar jouw situatie. Jij hebt het gevoel dat je klem zit. Om te beginnen kun je heel simpel lijstjes maken. Schrijven, liefst met de hand, is een goede manier om inzicht te krijgen. Het zet de zaak in beweging, geeft structuur en dat geeft weer meer rust. Neem je de tijd om dit te doen, dan ga je daarna veel effectiever zoeken. En heel veel tijd hoeft het niet te kosten. Niet te veel nadenken, gewoon opschrijven wat er in je opkomt. Als je dat handig vindt, kun je ook een wekker gebruiken. Neem 15 minuten per vraag.

  • Wat waren voor jou de plus- en minpunten van het werk en de opleidingen die je hebt gedaan? Kijk zowel naar het vak (fotograaf, cameraman, editor, verpleegkunde) als naar de omgeving; fotograaf of cameraman kun je in veel verschillende situaties zijn.
  • Wat waren de redenen dat je bent weggegaan? Kreeg je ruzie? Ging je je vervelen? Moest je te veel op je tenen lopen? Zijn er overeenkomsten?
  • Hoe heb je tot nu toe keuzes gemaakt? Waar liet je je door leiden? Koos je rationeel of gevoelsmatig? Wie had er invloed op je mening? Welke overtuigingen speelden hierbij een rol? Wat wil jij vermijden en bereiken in je werk? Afwisseling en creativiteit? Of zijn zekerheid en structuur belangrijker? Maak een top 5.
  • Wat waren momenten dat jij in je kracht was, lekker in je vel zat? Wat zijn de overeenkomsten?

Ideale baan?

Je schrijft dat je als fotograaf eigenlijk de ideale baan had. Wat maakte deze baan zo ideaal? En waarom moet je dan nu weer iets totaal anders gaan doen? Het lijkt me logischer dat je iets zoekt dat in het verlengde ligt van je werk als fotograaf. Er is bijvoorbeeld vaak werk voor schoolfotografen. Je zou natuurlijk ook freelance kunnen gaan werken. Als je echt verlangt naar zekerheid zou ik het je niet aanraden. Vaak kun je freelancewerk het beste opbouwen naast een parttimebaan. Een mogelijkheid is natuurlijk ook om werk te zoeken dat je al redelijk makkelijk afgaat, bijvoorbeeld als cameraman. Dat geeft dan tijd en ruimte om daarnaast verder te zoeken naar jouw ‘ideale baan’ of te starten als zelfstandige

Vergeet niet dat je ook nog jong bent. Het is een cliché, maar niet te ontkennen. Zie dit als de tijd om jezelf te leren kennen en ervaring op te doen. Als je het zo bekijkt, bestaat er geen verkeerde keuze. Het is ook de vraag of je moet streven naar de ideale situatie. Er zal altijd verandering blijven in je leven: klein of groot, gewild of ongewild. Misschien is dat wel de grootste uitdaging: je thuis voelen temidden van verandering.

De Liefde

Als laatste nog jouw idee dat je geen relatie zult vinden omdat je geen vaste baan hebt. Dit klinkt behoorlijk deprimerend. Misschien zijn je kansen op geluk in de liefde groter als je lekker in je vel zit en misschien kan een leuke baan daarbij helpen. Maar wie weet vind je eerst de grote liefde en lukt het daardoor sneller om leuk werk te vinden. Waarom je op dit moment geen stabiele relatie hebt kan zo veel redenen hebben: een negatief zelfbeeld, verlegenheid, te hoge eisen, bindingsangst. Of je hebt gewoon nog niet het geluk gehad om diegene tegen te komen met wie jij in zee wilt gaan. Je kunt geduld oefenen of het lot een handje helpen door via internet te zoeken. Maar stop met het trekken van conclusies waarmee je jezelf onnodig de put in praat. Als dit niet lukt en je blijft je depressief voelen, zoek dan professionele hulp.

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2007 Wat voor baan moet ik nu zoeken? Ik weet het niet meer!