2007

"Loopbaanvragen van de maand" in 2007.

Waarschijnlijk ben ik één van de velen die op zoek is naar een nieuwe baan, maar wat die baan zou moeten zijn? Hoe kom ik er nu achter wat ik leuk vind? Zijn er mensen die zich in mijn verhaal herkennen en tips kunnen geven?

Ik ben bijna klaar met mijn opleiding en nu is het dus bijna zover: ik moet een baan gaan zoeken. Maar ik heb geen ervaring in het bedrijfsleven! Wat is de norm qua werkdruk? opdrachten? Overwerk? Wat is het verschil tussen DTP’er, creatief DTP’er of vormgever (alle vacatures lijken op elkaar)? Als ik klaar ben met een opdracht, moet ik dan wachten of als een schoolmeisje mijn vinger opsteken? Wat is een 9-tot-5 mentaliteit eigenlijk? Wat moet ik eigenlijk wel kunnen en wat kan ik gerust vragen? Wanneer word je geacht de namen van je collega’s te kennen? Hoort een offset printer zo vreemd te ruiken?

Op latere leeftijd heb ik de smaak van studeren te pakken gekregen. Door familieomstandigheden heb ik mijn vroegere studies niet voltooid. Op jonge leeftijd ben ik begonnen met werken, maar zonder enig diploma. Nu volg ik – met success - een aantal hbo-opleidingen (o.a. theologie, Godsdienst Pastoraal Werk (GPW) en Godsdienstonderwijs (GL)). Ik ben 53 jaar en werk momenteel ver onder mijn niveau. Dit roept bij mij de nodige frustraties op. Hebben mijn studies nog wel enige zin? Heeft verder solliciteren nog wel zin? Ik word dikwijls afgewezen omdat ik of te oud zou zijn, of omdat ik te weinig ervaring zou hebben. Ik beschik over de nodige organisatorische, pedagogische en didactische vaardigheden. Wie helpt mij op weg?

Momenteel zit ik nogal met twijfels. Ik kom door gewoon solliciteren blijkbaar niet aan de bak. Op functies waarop ik door het uitzendbureau word voorgesteld, ontvang ik - door gebrek aan werkervaring - steeds een afwijzing. Nu krijg ik het aanbod om bij een bedrijf te gaan werken dat AOW-uitkeringen checkt. Het heeft werkelijk helemaal niks met mijn opleiding te maken, behalve dan dat ze hbo-opgeleiden zoeken. Het spreekt mij absoluut niet aan. Het is niet meer dan een administratieve baan, heb ik zo het idee. Maar ik heb nu ook helemaal niks, behalve dan mijn bijbaan in de supermarkt waar ik nu maar wat werk zodat ik niet thuis zit. Waarom is het zo moeilijk voor mij om aan een baan te komen? Ik dacht dat ze zaten te springen om hoger opgeleiden? Of stond er in de kleine lettertjes bij dat dat alleen bij ict-ers het geval is? Ik weet nu niet wat ik aan moet met mijn 'loopbaan'. Moet ik maar tijdelijk dat werk als ‘uitkeringenchecker’ gaan doen en blijven solliciteren? Ik heb eerder zoiets geprobeerd en ben ik na 3 dagen gillend weggerend (figuurlijk dan). Ik wil graag werk, maar wel graag iets waar ik plezier in heb en wat me aanspreekt. Wat is nu wijsheid? Ik ben opgeleid als commercieel econoom en zou graag als marketeer aan de slag gaan. Het liefst bij een bedrijf in de consumentenelektronica. Ik doe wel werkervaring op, maar is dat nou relevante werkervaring? Ik heb zo mijn twijfels en zou graag advies krijgen van iemand.

Ik wil graag zwanger worden, maar ik zou heel graag weer een opleiding volgen (ik heb afgelopen zomer mijn mbo SPW 4 afgerond). Nu zou ik heel graag naar creatieve therapie willen gaan. In mijn woonplaats kan dit alleen voltijd. De vraag is: kan ik dit combineren? Kan ik zwanger een voltijd opleiding volgen? En hem daarna afronden? Ik weet heus dat je eigen discipline moet hebben, maar ik weet dat er heel veel verandert als je zwanger raakt.

Ik ben 24 jaar en heb nu zo'n 5 jaar werkervaring. Mijn HBO opleiding office management heb ik helemaal afgerond en vond ik op zich erg leuk om te doen. Het punt is nu dat ik in mijn huidige baan niet echt tevreden ben. De werkzaamheden zijn naar mijn idee te licht voor mij, ik ervaar nergens uitdaging. Maar welk beroep past dan wel bij mij? De elementen die ik nu heel leuk vind om te doen in mijn werk zijn eigenlijk commerciële dingen. Ik begrijp dat jullie geen pasklaar antwoord hebben, maar hoe kom ik erachter wat ik leuk vind om te doen? Ik heb het idee dat mijn interesses zo breed zijn dat ik alles leuk vind. En dan heb ik nog een vraag; mijn vriend en ik zouden graag kinderen willen krijgen. Over een jaar of twee zou dat een perfect moment zijn. Als ik nu een studie doe voor een ander beroep, is dat wel nuttig? En ik moet wel inkomen inbrengen, dus alleen maar gaan studeren is echt geen optie. Hebben jullie daarvoor ook advies?

Ik werk met jeugdigen met gedragsproblemen en ben nu weer volop aan het solliciteren. Probleem is dat ik weinig natuurlijk overwicht bezit. Weet iemand hoe je je overwicht vergroot, behalve door het opdoen van ervaring op je werk en fitnessen? Ik kom te lief over, ben wel al consequenter geworden.

Ook al weet ik dat tegenwoordig bijna niemand zijn hele carrière op dezelfde plaats blijft zitten, krijg ik het gevoel per definitie onbetrouwbaar gevonden te worden voor wat betreft mijn ambitie of motivatie.

Na een rustige(re) tijd ben ik weer op een punt aangekomen dat ik van carrière wil veranderen. Ik heb verschillende mogelijkheden, maar hoe kom ik er nu achter wat de beste keuze is?

Ik weet niet meer wat ik met mijn werk aan moet! Ik zie mijzelf al helemaal in de goot belanden, zonder vriendin en zonder enige toekomstperspectieven.

Het lijkt af en toe alsof ik een konijn ben die je met een stok een wortel moet voorbinden. Kennelijk is de stok kapot of de wortel op, ik wil verder.

Ik merk dat ik toch wel veel moeite heb met de grote verantwoordelijkheid die bij mijn nieuwe functie komt kijken. Ik ben zelf erg perfectionistisch en ook nog eens een controlefreak, waardoor het allemaal extra lastig voor me is. Ik vraag me nu af of dit werk wel echt bij me past. Ik merk nu al dat mijn energie behoorlijk verminderd is en ik wil uiteraard een burn-out voorkomen.

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2007