Hoe kom ik er nu achter wat ik leuk vind?

Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van Mufana. Zij vindt het lastig om te bepalen wat zij leuk vindt. Dit was de vraag die Mufana in het forum stelde.


Hoe kom ik er nu achter wat ik leuk vind?

Als ik dat zou weten. Waarschijnlijk ben ik één van de velen die op zoek is naar een nieuwe baan, maar wat die baan zou moeten zijn?

Even kort iets over mij. Ik ben 24 jaar en momenteel werkzaam als Technisch Specialist voor een groot ICT-bedrijf. Een carrière waarvan ik weet dat deze niet voor het leven is. Mijn mbo-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) heb ik niet afgemaakt omdat ik graag de ICT in wilde. De reden dat ik SPW ben gaan doen, was min of meer een ‘gedwongen keuze’ vanwege dyscalculie (rekenstoornis). Daar een heleboel opleidingen wiskunde in het vakkenpakket hebben vielen deze allemaal af. Op zich heb ik geen spijt van mijn keuze voor de ICT omdat het mij persoonlijk een heleboel gebracht heeft. Maar hoeveel profijt ik er ook van heb gehad, feit blijft dat ik mijn werk niet leuk vind en graag iets anders wil gaan doen.

Op mijn werk heb ik dit ook aangegeven en er is een loopbaantraject gestart. Een aantal weken geleden heb ik een heleboel persoonlijkheidstesten gedaan en vragenlijsten moeten invullen om uit te zoeken wat bij mij past. De uitkomst van deze testen was weinig verrassend. Het gaat altijd de kant uit van Maatschappelijk Werker, Jeugdhulpverlening e.d. Geen banen die het vuur in mij aanwakkeren. Verder heb ik ook niet veel vertrouwen in dit loopbaantraject.

Hoe kom ik er nu achter wat ik leuk vind? Zijn er mensen die zich in mijn verhaal herkennen en tips kunnen geven?

Mufana


Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van Mufana

Je vraagt in het forum ‘Hoe kom ik er nu achter wat ik leuk vind?’, en prompt denkt iedereen met je mee. Niet alleen in het forum, maar ook daarbuiten. Je krijgt zelfs een loopbaantraject van je werkgever aangeboden, maar jij hebt geen vertrouwen in het loopbaantraject en ook alle andere goedbedoelde adviezen helpen je niet echt verder. Tja, da’s balen. Ontzéttend balen!

Maar het is ook niet zo raar, want als ik jouw verhaal goed lees, weet jij best wat je leuk vindt. Je schrijft zelf: ‘Mijn hart gaat sneller kloppen als ik mensen kan helpen’, dus in grote lijnen is ‘het helpen van mensen’ wat jij wilt, wat jij leuk vindt. Dan is je vraag toch beantwoord, zou je zeggen. Nu alleen nog verder uitzoeken welke mensen je wilt helpen en op welke wijze. En dan: op zoek naar een baan!

Maar ik krijg toch sterk het gevoel dat het hem daar niet in zit bij jou. Er speelt nog iets anders mee. Blijkbaar zijn er redenen waarom jij het helpen van mensen niet spannend, niet goed, niet sexy, niet succesvol, niet serieus of wat dan ook, vindt.

‘Wie weet is dat dus toch het pad dat ik moet bewandelen en moet ik er maar aan toegeven’,  zeg je daarover. Dat klinkt niet als: ‘Jippie, ik weet wat ik wil en ik ga ervoor. Ik heb mijn droomrichting gevonden!’

Kortom: het lijkt erop dat jij van jezelf op de een of andere manier niet datgene mag doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Dat klinkt gek, he?
Toch is dat niet zo gek. Mensen hebben allerlei ideeën, opvattingen en beelden over werk en werkgebieden. Over wat goed is en wat niet. Vaak van huis uit meegekregen, maar ook je vrienden en kennissen, school etc. hebben hun invloed op je gehad. Als je vader bijvoorbeeld altijd zei: “Al die mensenredders, mooi hoor, maar daarmee komt er geen geld in het laatje”, dan heeft die uitspraak invloed op jou gehad. Onbewust ben jij gaan geloven dat je met het helpen van mensen geen geld kunt verdienen.

Voor jou is het dus zaak eerst eens te kijken naar je opvattingen over werk en het helpen van mensen. Pas als jij voor jezelf besluit dat je mag doen waar je blij van wordt, kun je gaan uitzoeken waar je dat precies wilt gaan doen. Maar dat is dan niet meer zo’n grote klus. De volgende oefeningen kunnen je hierbij helpen.

Opdracht 1: Inventarisatie  

 1. Wat versta jij onder het helpen van mensen? Maak een lijst van alle beroepen die je kunt verzinnen waarbij het helpen van mensen centraal staat.
 2. Ken jij mensen die hun beroep hebben gemaakt van het helpen van mensen? Zo ja, wie? Noteer hun namen.
 3. Wiens mening vind jij belangrijk? Welke mensen hebben invloed op jou (gehad)? Dit kunnen mensen zijn uit je huidige omgeving, maar ook mensen uit het verleden. Noteer hun namen.

Opdracht 2: Andermans opvattingen

Neem de namenlijst van oefening 1.3 nog eens door. De volgende opdrachten maak je aan de hand van deze lijst.

 1. Ga voor elke persoon op je lijst na hoe deze denkt over de beroepen die je bij oefening 1.1 hebt genoteerd. Zijn er beroepen die zij ‘beter’ vinden dan andere? Zo ja, waar zit ‘m dat in? Schrijf ook al die redenen op. Bijvoorbeeld: mijn vader vindt een notaris beter dan een bejaardenverzorgster, omdat een notaris geen vieze handen krijgt.

 2. Ga ook voor elke persoon op je lijst uit oefening 1.3 na hoe deze denkt over de personen op je lijst uit oefening 1.2, als ze die kennen. Vinden zij bepaalde mensen op deze lijst ‘beter’ dan andere? Zo ja, waar zit ‘m dat in? Schrijf ook al die redenen op.

 3. Welke uitspraken hebben de personen op je lijst gedaan over jou en wat jij kunt? Bijvoorbeeld:

  • Oma zei altijd: “Mufana, je droomt te veel. Zo kom je niet vooruit in het leven.”
  • Meneer Jansen, leraar Nederlands, zei altijd: “Jij komt er wel, met jouw stel hersens.”

Laat het nu even rusten en leg alle lijsten een paar dagen weg. Ga daarna verder met de volgende opdrachten.

Opdracht 3: Mijn opvattingen

 1. Schrijf nu op hoe jij zelf denkt over de beroepen van oefening 1.1.
 2. Hoe denk jij zelf over de mensen die je hebt genoteerd bij oefening 1.2? Noteer dit.
 3. Wat vind jij dat je goed kunt? Noteer dit. Wees niet te bescheiden!

Opdracht 4: Vergelijking

Leg nu de uitkomsten van opdracht 2 en opdracht 3 naast elkaar en vergelijk ze.

 1. Wat zijn voor jou de belangrijkste verschillen? Maak je top 5.

 2. Wat zijn voor jou de belangrijkste overeenkomsten? Maak ook hiervan je top 5.

Opdracht 5: Conclusie 

 1. Welke meningen van anderen leg ik vanaf nu hierbij naast mij neer?
 2. Wat is mijn mening over werk waarin je mensen helpt?
 3. Wat is mijn mening over wat ik goed kan en waar ik goed in ben?
 4. Mag ik van mezelf werk zoeken waarin ik mensen help als ik dat graag wil?

Zo, nu heb je de weg vrijgemaakt om zelf te kiezen of je werk wilt zoeken waarbij het helpen van mensen centraal staat. En, als je dat wilt, zul je verder moeten uitzoeken, of je:

 • dat wilt doen met je handen of je hoofd (bijvoorbeeld als fysiotherapeut of als lerares)

 • ouderen, kinderen, gezonde of zieke mensen, mannen of vrouwen etc. wilt helpen

 • dat wilt doen in een school, ziekenhuis of in de zakelijke dienstverlening

Je bent hier: Home Carrière maken Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2007 Hoe kom ik er nu achter wat ik leuk vind?