Kan ik kinderen krijgen combineren met leren of werken?

Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van Aylin die graag zwanger wil worden, maar zich afvraagt of ze zwangerschap en opvoeding kan combineren met een opleiding. Onderstaand haar (iets ingekorte) vraag die ze stelde in het forum.


Kan ik kinderen krijgen combineren met een opleiding?

Ik wil graag zwanger worden, maar ik zou heel graag weer een opleiding volgen (ik heb afgelopen zomer mijn mbo SPW 4 afgerond). Nu zou ik heel graag naar creatieve therapie willen gaan. In mijn woonplaats kan dit alleen voltijd. De vraag is: kan ik dit combineren? Kan ik zwanger een voltijd opleiding volgen? En hem daarna afronden?
Ik weet heus dat je eigen discipline moet hebben, maar ik weet dat er heel veel verandert als je zwanger raakt.

Wat mijn gevoel zegt? Serieus, ik weet het niet meer: wel niet, wel niet, wel niet, aan alles zit een voor- en nadeel. Daarnaast werkt mijn vriend ergens waar hij het niet echt meer naar zijn zin heeft en verdient hij ook niet bakken met geld.
Het is moeilijk. Je moet eigenlijk een keuze maken, je wilt het heel graag, toch wil je nog meer. En als je er niet voor kiest loop je misschien het risico dat het nooit meer kan, een kleine.

Aylin


Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van Aylin

Je stipt een belangrijk onderwerp aan: kinderen combineren met leren en/of werken.

Hoe doe je dat, wat komt er allemaal bij kijken, hoe doe je het samen? Je probeert rekening te houden met de komst van een kindje, maar dan is het nog maar de vraag of het lukt. Hoe ga je om met die onzekerheid?

Heel ingewikkelde materie! Voor vrouwen én voor mannen, overigens. De vrouw zit uiteraard met de periode van haar zwangerschap en haar zwangerschapsverlof, wat het voor haar nog iets ingewikkelder maakt. Maar het kiezen voor kinderen, de hoop dat het lukt, de combinatie kinderen en leren/werken en de organisatie eromheen (wie is wanneer thuis, welke hulp schakel je in, wie brengt wanneer de kinderen waar naartoe, en als ze ziek zijn...), dat doe je samen. En voor welke vorm je ook kiest, ook díe keuze maak je samen.

Jij zit nu met de onzekerheid van zwanger willen worden, maar het lukt nog niet. Dat is een zware periode. Wij zijn inmiddels gewend dat we van alles en nog wat kunnen plannen en zelf in de hand hebben. En uitgerekend zo’n belangrijk onderwerp – het krijgen van kinderen – hebben we helemaal niet in de hand. Het vraagt een balans van aandacht eraan schenken en ook verder gaan met je leven. Het enige wat je kunt doen is leven naar je wens (niet roken, niet drinken, gezond leven, eventuele medische ingrepen als je daarvoor kiest) en hopen dat je wens vervuld wordt. En vervolgens natuurlijk het zó regelen dat áls je kindje komt, jullie leven zo geregeld is dat het zo prettig mogelijk is voor iedereen.

En op dat punt sta jij nu: hoe ga ik het regelen? Je wilt ook wel een opleiding volgen, je vriend heeft het in zijn werk niet echt naar zijn zin, en hoe zit het met het geld. En ik proef zelfs ook opnieuw de vraag: wil ik nú wel een kind?

Tijd om de dingen goed op een rij te zetten, eerst voor jezelf en vervolgens samen met je vriend.

Tips bij het kiezen voor de combinatie kinderen en leren/werken

 1. Als je de zorg wilt delen met je partner: kies je partner daarop uit! 
 2. Als je partner daar anders over denkt, besluit dan of je kinderen én de volledige zorg voor hen aankunt en of je dat wilt met deze partner. Denk niet dat hij/zij er wel in verandert als je baby er eenmaal is. Je zult in de meeste gevallen van een koude kermis thuiskomen en dat is rampzalig voor jou én je kindje!
 3. Maak een lijstje van dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Geef ook aan hoe belangrijk je ze vindt: welke staat op 1, op 2? Enzovoort. Laat jouw partner hetzelfde doen en leg dan deze lijstjes naast elkaar.
 4. Bespreek waarom je die zaken belangrijk vindt. Je kunt bijvoorbeeld in eerste instantie denken dat je 'veel geld verdienen' belangrijk vindt, maar als je erover doorpraat blijkt misschien dat je het belangrijk vindt om een ruim budget te hebben om te besteden. 'Veel geld verdienen' is dan één oplossing, maar je zou bijvoorbeeld ook een minder goed betalende baan kunnen hebben als je in een goedkoper huis ging wonen.
 5. Bekijk open en creatief hoe je die dingen die jullie heel belangrijk vinden in jullie leven kunnen regelen en combineren. Waarschijnlijk weet je de oplossing(en) niet in één keer, dus neem er de tijd voor. Vraag ook eventueel vrienden en/of familie om mee te denken over oplossingen. Maar geef niet te snel op: als je iets belangrijk vindt, dan kun je er ook een oplossing voor bedenken.
 6. Zorg ervoor dat je dit hebt gedaan voordat je kindje er is, sterker nog: voordat je zwanger wordt.
 7. En tot slot: vaak zijn er allerlei mensen om je heen die je graag willen helpen bij van alles en nog wat. Betrek ze erbij, dat maakt het leuker, lichter en geeft ook meer mogelijkheden.

Ten slotte nog deze vragen en tips:

 • Waarom moet je in je woonplaats studeren? Misschien kun je wel deeltijd studeren op korte reisafstand.
 • Maak een afspraak met een decaan van de opleiding en vraag hoe ze ermee omgaan als iemand zwanger wordt. Vaak krijg je aanvullende taken voor de tijd dat je met zwangerschapsverlof bent.
 • Zoek uit hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld met de werkverdeler.
 • Laat je vriend beslissen of hij met deze baan een kind wil krijgen, of dat hij eerst een andere baan wil vinden.
 • Leg niet je leven stil omdat je zwanger wilt worden. Het kan een hele tijd duren, soms lukt het nooit. Maak twee scenario’s: wat ga ik doen als ik zwanger word en wat ga ik doen als ik niet zwanger word?

Kortom, leef nu en ben voorbereid op wat komen gaat.

Er zijn in ieder geval wat interessante boeken over dit onderwerp:

 • Brzesowsky, Nicoline en Irene Geerts. Zo doet ze dat. Werkende moeders aan het woord.
 • Reneman, Alette. Kind en carrière. Alles over werken en moederschap.

Lees ook het artikel Carrière en kinderen.

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2007 Kan ik kinderen krijgen combineren met leren of werken?