Hoe creëer je natuurlijk overwicht?

Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van Nicky, die graag wil weten hoe ze meer overwicht creëert. Hier volgt de vraag die ze stelde in het forum.


Hoe creëer je natuurlijk overwicht?

Ik werk met jeugdigen met gedragsproblemen en ben nu weer volop aan het solliciteren. Probleem is dat ik weinig natuurlijk overwicht bezit. Weet iemand hoe je je overwicht vergroot, behalve door het opdoen van ervaring op je werk en fitnessen? Ik kom te lief over, ben wel al consequenter geworden.

Groetjes,

Nicky


Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van Nicky

Natuurlijk overwicht creëer je niet. Je hebt het – zoals het woord al zegt – van nature. Het heeft te maken met het magische, ongrijpbare: charisma, uitstraling of hoe je het ook noemt. Maar niet getreurd! Je kunt op verschillende manieren wel steeds meer groeien naar een staat van overwicht. Maar daar dadelijk meer over.

Eerst moet me nog wat van het hart. Want: waarom maak jij het jezelf zo moeilijk?

  • ‘Jeugdigen’ is al niet een gemakkelijke doelgroep.
  • ‘Jeugdigen met gedragsproblemen’ is al een héél stuk moeilijker.
  • Werken met jeugdigen met gedragsproblemen als je geen natuurlijk overwicht hebt, dat is vragen om moeilijkheden!

Dus: wat beweegt je nu precies? Wat wil je precies bereiken of bewijzen door deze moeilijkheden op te zoeken? Dat moet je eerst voor jezelf op een rijtje zetten.

Overwicht creëren

Dan het thema overwicht. Overwicht straal je enerzijds uit door non-verbale communicatie – je lijf, je houding, je stem, je toonhoogte – anderzijds door verbale communicatie: de woorden die je gebruikt. Minimaal 70% van onze communicatie is non-verbaal, dus niet met woorden.

Een grote, gespierde kerel zal gemakkelijker overwicht uitstralen dan een klein, schriel mannetje. Maar het zit ‘m ook in je houding: loop rechtop, kijk mensen recht in de ogen aan, maak contact, sta stevig met je voeten op de grond, laat je armen en handen rustig hangen en beweeg ze rustig. Friemel of draai niet met je handen en verstop ze ook niet.

Ook de toonhoogte van je stem is belangrijk: spreek vanuit je buik– dat geeft een diepere stem en meer lucht dan wanneer je vanuit je borstkas ademhaalt –, spreek in een rustig tempo en goed hoorbaar zonder te schreeuwen, en gebruik geen vragende, maar een vertellende toon.

Zoals ik al eerder zei, creëer je ook overwicht door je woordgebruik:

  • Gebruik de ik-vorm als je iets duidelijk wilt maken. Dus: ‘Ik wil’, ‘Ik vind’ in plaats van ‘je wilt’, ‘je vindt’).
  • Gebruik korte, duidelijke zinnen met actieve werkwoorden.
  • Voorkom verkleinwoorden en maak dingen niet kleiner door woorden te gebruiken als ‘misschien’, ‘het zou kunnen’ en ‘als het kan’.

Maar meer nog dan dit alles bestaat uitstraling vooral uit dat wat je van jezelf denkt en vindt. En dat wat je van de ander denkt en vindt. Dát straal je uit. Mag je er zijn van jezelf? Ben je goed zoals je bent? Durf jij op jezelf te vertrouwen? Heb jij diep van binnen de overtuiging dat mensen naar jou willen luisteren? Dat wat jij te vertellen hebt, de moeite waard is? Dat je anderen wat te leren hebt? Iemand met overwicht heeft als basisuitgangspunt: ‘Ik ben oké en jij bent oké’.

Als dat niet zo is, dan krijg je nooit, maar dan ook echt nooit overwicht. Dan ben je namelijk té druk bezig om jezelf te overtuigen. En natuurlijk overtuig je een ander niet als je zelf niet overtuigd bent! En daarmee kom ik terug op mijn eerste vragen aan jou: wat beweegt je om te willen werken met deze doelgroep? Wat moet je bewijzen? En aan wie?

Misschien wil je het écht en moet je alleen nog die overtuiging ‘aanraken’, dat wil zeggen: er achter komen waarom jij zeker weet dat jij dit kunt en dat dit is wat jij wilt. Als je daarachter bent, dan straal je dat ook uit en heb je je overwicht. Maar misschien wil je het niet écht, maar wil je het omdat het stoer is, of omdat je je verplicht voelt om te helpen, of omdat (je denkt dat) iemand anders het van je verwacht, of omdat... Als dat zo is, dan kun je bodybuilden wat je wilt, maar komt het overwicht nooit!

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2007 Hoe creëer je natuurlijk overwicht?