Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2006 Wil ik wel carrière zoals iedereen carrière ziet?

Wil ik wel carrière zoals iedereen carrière ziet?

Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van EmMetjes. Dit was de vraag van EmMetjes:


Wil ik wel carrière zoals iedereen carrière ziet?

Als ik iemand over carrière hoor praten zien ze zichzelf later allemaal op een hoge functie in het bedrijfsleven bij een bekende multinational.
Je zou je bijna gaan afvragen of je wel carrière kunt maken zonder dit te willen.

Ik ben vorig jaar afgestudeerd en nu werkzaam als 'manusje van alles'. Tja, mijn arbeidscontract geeft geen omschrijving, daar kan ik ook niets aan doen. Het komt erop neer dat ik generalistisch ben opgeleid en nu ook werkzaam ben op vele vlakken; juridisch, P&O, administratief, verkoop, inkoop, export etc. Het is een klein MKB-bedrijf, vandaar de veelzijdigheid.

In eerste instantie vond ik dit heel leuk. Kon advies geven en veranderingen uitvoeren. Maar nu alles eigenlijk langzaam aan op orde is, zie ik er weinig uitdaging meer in. Ik zoek meer diepte en vind (denk ik) de juridische en financiële kant erg leuk. Het probleem is alleen dat ik niet juridisch ben opgeleid.

Afijn, dan kun je toch gewoon weer de schoolbank in gaan? Ja, dat klinkt makkelijk, maar is dat dan ook echt datgeen wat ik leuk vind? En is het niet gewoon het oplossen van problemen dat ik leuk vind. Moet ik misschien 'probleemoplosser' worden en als de problemen opgelost zijn gewoon naar een nieuw bedrijf met nieuwe problemen gaan?

Nog even terug naar het aspect carrière. Voor mij is dit niet de hoogst mogelijke positie behalen, maar uitdaging behouden in je werk. Ik 'moet' iets op te lossen hebben. En dat je dan door groei steeds hogerop komt is het gevolg daarvan, maar niet mijn hoofddoel. Het kan in mijn ogen ook zijn dat je een ander vakgebied gaat betreden en hier kennis in gaat opdoen.

EmMetjes

Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van EmMetjes

Wat goed dat je zo kritisch durft na te denken over wat voor jou belangrijk is. En dat je daardoor niet zomaar meeloopt met de grote meute.

Het is jouw leven en jij moet zorgen dat je er het beste uithaalt. Het beste voor jou! Uit jouw verhaal blijkt duidelijk dat uitdaging voor jou van groot belang is om het naar je zin te hebben in je werk.

Uitdaging is een van de acht carrièreankers. De carrièreankers zijn waarden die een baan voor jou al dan niet de moeite waard maken. Het gaat dan niet zozeer om werkinhoud, arbeidsvoorwaarden of organisatiecultuur, maar om persoonlijke behoeftes die maken dat jij je werk bevredigend vindt.

De acht carrièreankers zijn:  

Wil je lekker werken, dan is het van belang dat je werk tegemoetkomt aan jouw “top 3” van carrièreankers. Anders gaat het wringen.

En dat, EmMetjes, is bij jou duidelijk aan de hand. Zo te horen is uitdaging jouw hoogste carrièreanker. In ieder geval zit hij in jouw “top-3”. En in je werk kun je geen uitdaging meer vinden. Het is routine geworden.

Voor jouw persoonlijk welbevinden is het dus van belang dat je weer op zoek gaat naar uitdaging. Zo niet, dan zal het leiden tot ontevredenheid, apathie en op den duur mogelijk zelfs tot burn-out: niet zozeer door overspanning maar juist door onderspanning.


Maar zover is het nog niet. Wat moet je nu doen?
  1. Ga voor jezelf na wat voor jou uitdaging inhoudt. Wanneer is het er wel en wanneer niet? Waar zit het omslagpunt? Wanneer ervaar je optimale ‘flow’?
  2. Ga vervolgens op zoek naar de overige twee van jouw top 3 carrièreankers. Wanneer voel jij je gelukkig in je werk? Wanneer word je onrustig, wat ontbreekt er dan aan? Als je nadenkt over jouw ideale baan, aan welke carrièreankers moet die dan voldoen? Als je moet kiezen tussen bijvoorbeeld Levensstijl en Ondernemingsgerichte creativiteit, welke van de twee is voor jou dan meer van belang?

       Kom met behulp van (een aantal van) deze vragen tot jouw persoonlijke top 3.

  1. Zie je mogelijkheden bij je huidige organisatie om weer uitdagingen in het werk te krijgen? En de rest van jouw top 3, hoe zit het daarmee? Ga dit voor jezelf na. Maar praat er ook over met iemand die jou en jouw werksituatie kent. Vraag of hij/zij mogelijkheden ziet die jij wellicht over het hoofd ziet. Misschien brengt die je tot nieuwe inzichten.
  2. Zie je nog mogelijkheden, dan is het tijd om met je ‘baas’ - die in jouw geval waarschijnlijk ook de eigenaar van het bedrijf is - te gaan praten. Om tot een situatie te komen waarin je wel weer toekomt aan je carrièreankers.
  3. Zie je geen mogelijkheden meer, dan zul je elders op zoek moeten gaan naar die uitdaging. Dit kun je al dan niet in overleg met je ‘baas’ doen, dat ligt aan jullie verstandhouding.


Het kan heel goed zijn dat je elke paar jaar op zoek zult moeten gaan naar “een nieuw bedrijf met nieuwe problemen”, zoals je zelf zegt. Het kan ook zijn dat je bij een groot bedrijf terechtkomt, waar meer mogelijkheden zijn om van taken/verantwoordelijkheden te wisselen, zodat de uitdaging blijft. Beide opties zijn prima, zolang jij je er maar goed bij voelt.

Tot slot nog één opmerking over wat je kunt en doet. Je noemt jezelf ‘manusje van alles’. Het klinkt mij geringschattend in de oren en ik heb de indruk dat je er ook zo tegenaan kijkt. Daar moet je wat aan doen!

Je bent van alle markten thuis, bent de rechterhand van de eigenaar, zorgt voor het reilen en zeilen van de onderneming....Kortom, een gouden kracht!

Dus:

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/loopbaanadvies/loopbaanvragen/2006/juli Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2018 ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger