Wo-opleiding Economie en Bedrijfseconomie

Hoe komt het dat landen zo verschillen in economische groei? Waarom zijn producten van bekende merken zo'n succes? Wie of wat zorgt daar eigenlijk voor? Je ziet het: de universitaire opleiding Economie en Bedrijfseconomie is breed: je bestudeert niet alleen macro-economische vraagstukken, maar leert ook hoe ondernemingen zijn georganiseerd en hoe kostprijzen tot stand komen. Met de kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding opdoet, kun je (bedrijfs)economische vraagstukken en problemen op een gedegen manier analyseren en bijdragen aan de oplossing ervan.
Je kunt de opleiding Economie en Bedrijfseconomie aan verschillende universiteiten volgen. Daarbij heb je bij de meeste universiteiten de keuze uit een Nederlandstalig of Engelstalig programma.

Economie vs. bedrijfseconomie
In de algemene economie staat het functioneren van (internationale) markten en de rol van de overheid centraal. In de bedrijfseconomie draait het om de interne huishouding van een onderneming en het functioneren van bedrijfstakken. Het gaat hierbij niet alleen om de financiering van bedrijven en de berekening van kostprijzen, maar ook om de bedrijfsorganisatie. Typische bedrijfseconomische vraagstukken zijn bijvoorbeeld: Waarom kopen consumenten bepaalde producten of merken? Wat is een goede prijs voor product X?

Wat kun je ermee worden?

Als afgestudeerde econoom kun je op veel plaatsen aan de slag, onder meer bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen, multinationals, maar ook bij gemeenten, het Centraal Planbureau, de EU en de Wereldbank.

Functies die je kunt uitoefenen zijn:

Je kunt in loondienst werkzaam zijn, maar ook als zelfstandige je diensten aanbieden.

Werken als onderzoeker

Na het behalen van je mastertitel kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit en promoveren. Je doet dan onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie duurt drie jaar. In aansluiting op deze basis kun je kiezen voor een masteropleiding van één of twee jaar en je specialiseren of aan het werk gaan. 

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste en tweede jaar van de opleiding maak je kennis met de grondbeginselen van de algemene economie (micro-, macro- en internationale economie) en de bedrijfseconomie (financiering, accounting, marketing en management & organisatie). Daarnaast krijg je steunvakken als wiskunde, statistiek en ict. Je volgt hoorcolleges en neemt deel aan werkcolleges en practica.

In het derde jaar kun je steeds meer je eigen accent leggen op de studie. Je kiest een specialisatie en volgt keuzevakken, binnen of buiten de eigen faculteit of bij een andere (buitenlandse) universiteit. Je sluit de bachelorfase af met een scriptie. Rond je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Vervolgens kun je op zoek gaan naar een baan, maar je kunt ook verdergaan met een masteropleiding en je specialiseren. Je kunt kiezen voor een master die in het verlengde ligt van de opleiding, zoals Accounting and Finance, Economics of Management and Organisation, maar je kunt ook kiezen voor een educatieve master of een programma gericht op economie in combinatie met ICT, zorg of techniek. Deze masters duren een jaar. Ambieer je een baan als onderzoeker, dan kun je kiezen voor een researchmaster. Deze duurt twee jaar. De master wordt afgesloten met een onderzoeksscriptie. Rond je je masteropleiding met succes af, dan ben je Master of Science (Msc).

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de opleiding Economie en Bedrijfseconomie toegelaten als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:

  • vwo-diploma met profiel Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid, Cultuur en Maatschappij met wiskunde A of B.
  • propedeusediploma van een hbo- opleiding en een wiskundecertificaat op vwo-6-niveau.
  • bachelor- of masterdiploma van een hbo-opleiding en een wiskundecertificaat op vwo-6-niveau.

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, dan kun je deelnemen aan het colloquium doctum. Slaag je voor dit toelatingsexamen, dan kun je je alsnog inschrijven.

Economie en Bedrijfseconomie is al jarenlang een heel populaire opleiding. Een aantal universiteiten hanteert daarom een numerus fixus. Dit houdt in dat er jaarlijks een beperkt aantal eerstejaars tot de opleiding wordt toegelaten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je affiniteit met cijfers?
  • Kun je goed met je geld omgaan?
  • Ben je secuur?
  • Overzie jij de grote lijnen? 
  • Ben jij resultaatgericht?

Vraag jij je daarnaast wel eens af hoe markten werken, hoe een economie groeit en hoe nieuwe producten in de markt worden gezet, dan is de opleiding Economie en Bedrijfseconomie wellicht iets voor jou.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?


Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Financieel Wo-opleiding Economie en Bedrijfseconomie