Hbo-opleiding Commerciële Economie

De hbo-opleiding Commerciële Economie leidt je op voor een baan in een dynamische marketingomgeving. Je krijgt onder andere kennis van productontwikkeling, marktwerking en informatietechnologie. Naast vakken als bedrijfsorganisatie, sales, marketing en communicatie, bevat de studie vooral veel praktijkopdrachten. Zo leer je via een simulatieprogramma je eigen onderneming opzetten. Verder doe je onderzoek naar bijvoorbeeld de markt voor mp3-spelers of ontwikkel je samen met je medestudenten de nieuwe promotiecampagne van Ola.

Je mag na afronding van de opleiding verwachten dat je op managementniveau beslissingen kunt nemen, dat je een antenne ontwikkelt voor wat de trends van morgen zijn, en hoe je je klanten op de beste manier van dienst kan zijn.

Je kunt Commerciële Economie aan meer dan 20 hogescholen studeren. Het merendeel van hen biedt ook een deeltijd en/of duale variant aan.
Avans in Den Bosch biedt de opleiding Business Innovation aan, een sterk aan Commerciële Economie verwante opleiding. De nadruk van deze opleiding ligt op innovatie en creativiteit en is vooral geschikt voor mensen die graag grenzen verleggen en out-of-the-box denken. 

Eva Visscher (23), onlangs afgestudeerd in Commerciële Economie aan de HES:

"We kregen goede begeleiding van de docenten. Een beetje schools, maar zo leer je wel meer. De projecten waren voor mij de grootste uitdaging. Ik kon daarin mijn creativiteit kwijt. Leren hoe je een product op de markt moet zetten, wat daarbij komt kijken en wie je daar voor moet aanspreken, kortom een marketingplan maken, is heel boeiend. Ook mijn stage is goed bevallen. Ik verzorgde de interne communicatie en kreeg behoorlijk wat verantwoordelijkheid. Het was bij de C&A, maar dan wel de afdeling in Mexico!"

Wat kun je ermee worden?

De opleiding bereidt je voor op een groot aantal functies:

Wat is het carrièreperspectief?

Het hangt sterk af van je werkervaring wat voor functie je kunt krijgen met Commerciële Economie. Echte starters beginnen vaak in een ondersteunende functie als bijvoorbeeld junior product manager of assistent inkoper. De meesten stromen na enige tijd door naar banen met meer verantwoordelijkheid. Voor deeltijders die al werken in de commerciële branche is het diploma eveneens een goede opstap naar een hogere functie.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Resultaatgericht. Bij je praktijkopdrachten, bijvoorbeeld het schrijven van een marktonderzoek of een verkoopplan voor (fictieve) bedrijven, probeer je natuurlijk al goede resultaten te behalen. Je kunt vlot plannen en organiseren. Je gebruikt je creativiteit om problemen op te lossen en originele ideeën naar voren te brengen. Je houdt voortdurend je doel voor ogen en probeert dat te bereiken, want je weet dat de druk om te scoren (verkoopresultaten!) hoog is bij banen in de commerciële sector.
  • Samenwerken. Er wordt bij de opleiding sterk gelet op hoe je binnen de groep fungeert. Ben je assertief, humoristisch en extravert, of juist wat stil en neem je niet snel het initiatief? Je vermogen om samen te werken is belangrijk voor je latere beroepshouding, dus hoe je je gedraagt tegenover je collega's en zakenrelaties.
  • Communicatieve vaardigheden. De Nederlandse taal en een andere vreemde taal moet je goed beheersen, want je schrijft veel verslagen en rapporten. Daarnaast zijn je presenteer- en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden voor commerciële banen van belang.
  • Stressbestendigheid. De opleiding test ook je of je met werkdruk kunt omgaan. Een toekomstige commercieel econoom is iemand die heel veel taken tegelijk aan kan (een echte multitasker). Hij wil bovendien zijn (verkoop)doelen halen, en is druk in de weer met het scherp in de gaten houden van de concurrentie en marktontwikkelingen. Dit soort werkzaamheden gaat gewoonlijk gepaard met een aanzienlijke portie stress.
  • Assertiviteit. Bij dat alles hoort ook een flinke dosis durf en assertiviteit. Je durft voor jezelf op te komen in een team. Je weet wat je wilt en zet je plannen door. En je bent niet bang om risico’s te nemen.

Hoe lang duurt het?

De meeste deeltijd-, voltijd- en duale opleidingen duren vier jaar, bij enkele is dit drie jaar. Aan studiebelasting moet je bij deeltijdonderwijs rekenen op twintig uur per week. De colleges vinden meestal ’s avonds of op zaterdag plaats.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Bij veel van de deeltijdopleidingen volg je een gezamenlijk propedeusejaar met studenten van andere economische richtingen. Via modules als communicatie, sales, marketing, recht, bedrijfseconomie en informatiekunde kom je in aanraking met de verschillende vakgebieden, waaronder Commerciële Economie. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden, kennis van computerprogramma’s en vreemde talen (met name Engels, maar ook Frans, Duits en Spaans). Meteen vanaf het eerste jaar vormen praktijkopdrachten en projecten, die je zowel individueel als in groepjes uitvoert, een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Na de propedeuse specialiseer je je in het vak van de commercieel econoom. Je houdt je bezig met marktonderzoek, financieringsplannen, promotions en reclame. Je leert bijvoorbeeld hoe je een nieuw product moet promoten. Wat voor manieren zijn er om dit product onder de aandacht van het publiek te brengen? En wat zijn de kosten van een advertentiecampagne? Welke keuzes maak je en waarom? Passen bovendien je keuzes binnen het beleid van het bedrijf of de organisatie waar je de campagne voor ontwikkelt? Met dit soort vragen word je voortdurend geconfronteerd tijdens de opleiding.

In het derde jaar is bij de voltijdvariant een stage verplicht, bij deeltijd en duaal wordt de stage via je eigen werk ingevuld. Bij veel deeltijdstudies gaat men uit van een dienstverband van minimaal 20 uur en wordt er bij de opleiding speciale aandacht besteed aan je beroepshouding. Als je baan geen raakvlakken heeft met Commerciële Economie, moet je wel een stageplek zoeken.

In het vierde jaar concentreer je je vooral op het schrijven van je scriptie. Na afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor of Economics (B Ec) achter je naam zetten.

Met het diploma Commerciële Economie heb je onder bepaalde voorwaarden ook recht op vrijstelling voor het NIMA-A en NIMA-B examen.

Bij de deeltijdopleidingen kun je kiezen voor verschillende specialisaties (bijvoorbeeld E-business of Commerciële Sporteconomie) en afstudeerrichtingen. Sommige opleidingen hanteren een major/minor-constructie, terwijl bijvoorbeeld Fontys Hogeschool Eindhoven een tweejarige basisfase ‘Assistent Marketing en Sales Manager’ aanbiedt, waarna je kunt besluiten de hoofdfase Commerciële Economie te gaan volgen.

Hoe zwaar is het?

Per opleiding wisselt dit uiteraard. Op zich is Commerciële Economie goed te doen voor studenten die gedisciplineerd kunnen werken. De zwaarte zit 'm vooral in het druk bezette studieprogramma. Je hebt veel verschillende vakken, plus aardig wat huiswerk. Dat kan best lastig zijn als je niet goed je tijd kunt indelen. Mbo'ers die instromen hebben daarnaast vaak moeite met vakken als statistiek en wiskunde.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Commerciële Economie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie en wiskunde A of B.
  • Economie & Maatschappij: direct toelaatbaar
  • Natuur & Gezondheid met economie of management & organisatie
  • Natuur & Techniek met economie of management & organisatie

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie
  • Economie & Maatschappij: direct toelaatbaar
  • Natuur & Gezondheid met economie of management & organisatie
  • Natuur & Techniek met economie of management & organisatie

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen. Informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Toelatingsonderzoek 21+

Voldoe je niet aan bovenstaande eisen, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ afleggen. Slaag je voor dit examen, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Ga eerst bij jezelf na in hoeverre (een deel van) de volgende uitspraken op jou van toepassing zijn:

Spreekt dit je allemaal aan, maar ben je nog niet zeker, ga dan eens naar een voorlichtingsavond of  bel met een studieadviseur om meer duidelijkheid te krijgen over je keuze.

Wat is het profiel van de studenten?

Van de opleiding is ongeveer een kwart vrouw. Het type student is wel wat je van een ‘sales’ jongen of meid zou verwachten: een uitgesproken mening die ze niet onder stoelen of banken steken, flink assertief en levendig. Aan de andere kant heb je er natuurlijk ook heel bescheiden studenten tussen zitten. De deeltijders hebben naast hun studie meestal een commerciële baan en weten daardoor de theorie vlot naar de praktijk te vertalen.

Met z’n hoevelen ben je?

Bij de voltijdstudie is het vrij massaal: de instroom varieert van 60 tot 450 man in het propedeusejaar. Het studentenaantal krimpt echter na een jaar aanzienlijk in, doordat een deel van hen voor een andere studie of een bepaalde specialisatie/afstudeerrichting kiest. Voor de deeltijders geldt dat je bij de colleges doorgaans met zo’n 40 tot 50 mensen bent.

Welke opleidingen lijken er op?

Auteur: Vera van Dijk

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Commercieel Hbo-opleiding Commerciële Economie