Opleiding tot sales manager

Een opleiding tot sales manager als zodanig bestaat niet. De meest gangbare opleiding voor aanstaande sales managers is Commerciële Economie. Een diploma CE aangevuld met aantoonbare ervaring in verkoop en management geeft je een uitstekende uitgangspositie om te solliciteren naar een functie als sales manager.

Andere hbo-opleidingen

Voor sommige van deze opleidingen geldt dat zij grotendeels dezelfde propedeuse hebben als Commerciële Economie. Mocht je via een van deze studies naar een verkoopfunctie willen doorgroeien, dan is het slim wat keuzevakken over verkoop ernaast te volgen.

Ook met een universitaire achtergrond, bijvoorbeeld een economische studie als Bedrijfskunde, kun je een functie krijgen als sales manager.

Cursussen en trainingen 

  • De opleidingen van het NIMA worden het meest aanbevolen voor een carrière in de marketing of sales. De NIMA/SMA Sales A en B cursussen leiden je op tot professioneel verkoper. Met behulp van deze diploma's kun je in heel veel verschillende verkoopfuncties terecht.  Met NIMA Sales-C kun je behalve sales manager ook key account manager worden, dat wil zeggen dat je verantwoordelijk bent voor de grote klanten.
  • Verder zijn er nog een aantal particuliere instituten die opleidingen verzorgen. LOI Hogeschool biedt bijvoorbeeld een driejarige hbo-opleiding Sales aan. Bij Hogeschool Noteboom kun je Business and Communication gaan studeren. Je kunt via verschillende instellingen ook alleen de module Inleiding Commerciële Economie volgen.

Auteur: Michiel Klinkhamer

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Commercieel Sales manager Opleiding tot sales manager