Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Horeca / recreatie Hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs

Hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs

De studie Hoger Hotelonderwijs (voorheen: Hogere Hotelschool) is een brede en internationaal georiënteerde managementopleiding. In tegenstelling tot de mbo-variant ligt het accent niet op de uitvoerende taken in de bediening, maar op de taken van een manager. Denk aan het aansturen van personeel, het organiseren van een evenement en het meedenken over marketing en sales.

Maartje Eradus studeert Hoger Hotelonderwijs bij de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Ze doet nu haar afstudeerstage bij het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau, waar ze meehelpt om congressen naar Amsterdam te halen. Deze stage heeft ze via een stagebureau bemachtigd. Maartje was al vanaf haar tienertijd actief in allerlei baantjes in de horeca. Ze heeft heel wat uren achter bars en toonbanken gestaan.
“Na de middelbare school ben ik de mbo-opleiding Commercieel Medewerker Marketing en Communicatie gaan volgen. Hier heb ik verschillende stages gelopen, zoals medewerker op de marketingafdeling van het Frits Philips Muziekcentrum. De eindstage liep ik op de PR-afdeling van Center Parcs. Ondertussen was ik door een vriendin al enthousiast geworden om aan de NHTV internationaal hoger onderwijs te gaan studeren. Tijdens deze opleiding heb ik stage gelopen in Barcelona, bij het vijfsterren business hotel Princesa Sofia. Dat was heel uitdagend, omdat ik niet veel Spaans sprak toen ik vertrok. Maar dat is goedgekomen en ik heb een geweldige tijd gehad. Ik heb er gewerkt bij de front office-afdeling, waar ik heb leren omgaan met klachten van gasten.”   

Wat kun je ermee worden?

Niet alleen in hotels werken mensen die bezig zijn met dienstverlening in gastvrijheid. Met een opleiding Hoger Hotelonderwijs kun je dan ook terecht bij congrescentra, toeristische bedrijven, restaurants en cateringbedrijven. Ook hotelorganisaties hebben tegenwoordig een zogenaamd back office dat ervoor zorgt dat het bedrijf blijft draaien. Hier zijn allerlei functies te vervullen, zoals marketing manager, pr-medewerker, personeelsadviseur, enzovoort.

Wat is je kans op een baan?

Hoger Hotelonderwijs is een brede opleiding en de studenten staan bekend als hardwerkend en sociaal vaardig. Daarom heb je als afgestudeerde een goede kans op een baan. Dat hoeft niet eens per se in het hotelwezen te zijn. Je bent breed inzetbaar omdat je veel hebt geleerd over human resource management, marketing en sales. Ook heb je een goede dienstverlenende en klantgerichte houding ontwikkeld, wat veel werkgevers aanspreekt.

Wat is het carrièreperspectief?

In de hotelbranche kun je ver doorgroeien. De meeste hotels horen tegenwoordig namelijk bij grote internationale concerns waar er goede gelegenheid is om hogerop te komen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

Je kunt deze opleiding in voltijd-, deeltijd- of duale vorm volgen. Dit verschilt overigens per hogeschool. Niet allemaal bieden ze een deeltijdopleiding aan. De voltijdopleiding duurt vier jaar. Studenten die al een mbo-vooropleiding horeca-ondernemer/ -manager hebben gedaan, kunnen een verkort studietraject volgen (een of anderhalf jaar korter). Ook bij andere verwante vooropleidingen zoals restaurateur en afdelingsmanager is een verkorte vorm vaak mogelijk. Informeer hiernaar bij de studieadviseurs van de hogescholen. De deeltijd- en duale vorm duren meestal een half tot anderhalf jaar langer dan de voltijdopleiding. Tenzij je kunt aantonen dat je elders verworven competenties hebt. Daarmee kun je de studie wel met anderhalf jaar bekorten. 

Wat doe je tijdens de opleiding?

Dat Hoger Hotelonderwijs een managementopleiding is, merk je aan de lesonderwerpen:

Ook leer je managementvaardigheden die je van pas komen in andere sectoren dan de horeca:

Daarnaast is er, vooral in de eerste twee jaren, ook aandacht voor de meer horeca-inhoudelijke lesonderwerpen, zoals:

De meeste opleidingen Hoger Hotelonderwijs hebben twee stages van een half jaar, waarvan ten minste één stage in het buitenland. Voorbeelden van stageplaatsen zijn:

Veel tweede stages zijn bij marketing- en salesafdelingen van hoofdkantoren van hotels. Ook lopen veel vierdejaars studenten stage bij de human resource (HRM) afdeling. Je laatste stage bepaalt hoe je je specialiseert binnen de opleiding. Ga je stage lopen in de congres- en evenementenwereld, in het toerisme, of kies je voor een internationale stage?

Hoe zwaar is het?

Maartje Eradus, studente aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda: “De studiedruk kent pieken en dalen. Omdat je veel projectmatig werkt in groepen, ben je erg betrokken bij wat je doet en dat motiveert vanzelf om hard te werken. Ik heb de studiedruk nooit als te hoog ervaren.”

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

Vwo

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende toelatingseisen stellen; laat je hierover goed informeren bij de hogeschool van jouw keuze. 

Heb je geen van bovenstaande diploma’s en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen. Slaag je voor deze toets, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Dan is deze opleiding waarschijnlijk iets voor jou. Bezoek eens een opleiding- en/of selectiedag van een van de hogescholen.

Wat is het profiel van de studenten?

Studenten Hoger Hotelonderwijs steken graag de handen uit de mouwen en doen dat graag te midden van collega’s en gasten. Veel studenten hebben op hun cv een lange lijst van baantjes in de detailhandel of horeca. Er zijn weinig beginnende studenten Hoger Hotelonderwijs die nog nooit ‘terras hebben gelopen’. En is dat niet het geval, dan stonden ze wel in de keuken van een restaurant of als verkoper in een kledingzaak. Bij het intakegesprek wordt hier ook naar gevraagd, hoewel het geen vereiste is.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Aanbevolen website

Auteur: Erik Weijers

http://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/horeca-recreatie/hoger-hotelonderwijs Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2018 ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger