Hbo-opleiding Leisure and Events Management

De oude Grieken wisten het al. Ze hadden geen woord voor werk en spraken over vrije tijd en 'niet-vrije tijd´. Ook in onze drukke wereld wordt vrije tijd steeds belangrijker en dan met name de kwaliteit van de invulling van vrije tijd. Er is zelfs een studie voor.

De hbo-opleiding Leisure and Events Management leidt je op voor een baan in de vrijetijdsindustrie: theaters, concertorganisaties, tentoonstellingen en bijvoorbeeld reisorganisaties. Het begrip ´beleving van vrije tijd´ staat centraal. Meewerken aan allerhande rock- en dancefestivals, de organisatie van de museumnacht, de marketing van een tentoonstelling over die kekke ontwerper… Slechts een aantal voorbeelden van wat je kunt doen na je opleiding. De opleiding wordt door verschillende hogescholen aangeboden.

Wat kun je ermee worden?

Je werkt dan bij theaters en andere culturele instellingen, toeristische organisaties, vrijetijdscentra, congres- en evenementenbureaus, sportcentra, sportbonden of de gemeentelijke overheid.

Wat is je kans op een baan?

De vrijetijdssector is heel afhankelijk van de economische situatie, mensen bezuinigen immers het eerste op uitgaven die met vrije tijd te maken hebben.

Welke competenties komen aan bod?

In opdracht van de HBO-raad, de overkoepelde vereniging van hogescholen in Nederland, zijn door vertegenwoordigers van de opleidingen een aantal competenties benoemd voor de ´vrijetijdsmanager´(want daar word je voor opgeleid).

1. Werken met gasten

De gast is de eindgebruiker van het product of de dienst van de vrijetijdssector. Je moet dus beschikken over gastvrijheid, klantgerichtheid, hartelijkheid, goede omgangsvormen en een gedrevenheid om het gasten naar de zin te maken. Bovendien moeten de producten geld opleveren, dus je combineert dit met commercieel inzicht. Het accent in de opleiding ligt daarom op de uitvoering (of coördinatie) van de dienstverlening en het verkopen ervan.

2. Plannen en organiseren van vrijetijdsproducten

De competentie om vrijetijdsproducten te plannen en organiseren is een van de belangrijkste vaardigheden van de vrijetijdsmanager. Het begrip vrijetijdsproducten (‘events’) wordt gebruikt als een verzamelnaam voor bijvoorbeeld congressen, festivals, pretparken, sportwedstrijden, beurzen, tentoonstellingen, promotieactiviteiten et cetera. De vrijetijdsmanager ontwikkelt concepten voor vrijetijdsproducten, plant deze en zorgt daarna voor uitvoering en eventuele afronding. Denk aan de organisatie van een dancefestival waar duizenden mensen op afkomen. Naast het opstellen van een programma en het benaderen van deejays, moet je van tevoren bedenken waar al die mensen hun auto laten, hoeveel toiletten er nodig zijn en hoeveel eten en drinken er ingekocht moet worden. Er moet zo veel geregeld worden. Dat vraagt om een goede planning, veel inzicht en een groot organisatievermogen en stressbestendigheid.

Ook leer je om internet te gebruiken om klanten te bereiken en met hen te communiceren.

3. De vrijetijdsorganisatie (‘business’) kunnen beheersen

Je moet ook de zakelijke kant van het vak beheersen. De vrijetijdsmanager heeft ook kennis van bedrijfsvoering. Je kunt werken met budgetten (financieel management voeren), een plan schrijven voor je evenement (beleidsplan), mensen aansturen die jouw plan moeten uitvoeren, nieuwe klanten en sponsors binnenhalen door acquisitie te doen. Kortom, je leert het project van concept tot evaluatie te overzien, uit te voeren en aan te sturen. 

4. (Samen)werken met medewerkers in de organisatie

Ook als vrijetijdsmanager ben je onderdeel van een team of je stuurt dit aan. Je leert samen te werken met anderen (bijvoorbeeld door tijdens je studie projecten te doen). Je leert rapporteren over de (deel)projecten die jij onder je hoede hebt. En je leert de ins en outs over leidinggeven.

5. Werken vanuit de organisatie

Als vrijetijdsmanager zul je na je studie je eigen organisatie moeten vertegenwoordigen. Relaties met andere partijen opbouwen en deze beheren zijn daarbij belangrijke onderdelen. Externe betrekkingen onderhouden heet dat met een chic woord. Een aantal van deze partijen zul je ook moeten aansturen, bijvoorbeeld de leveranciers van producten en diensten voor jouw evenement.

6. Managen van je eigen professionele ontwikkeling

Je leert doelen stellen voor je eigen ontwikkeling, jezelf te evalueren. Regelmatig bekijk je of je persoonlijke ontwikkeling volgens plan verloopt en onderneemt actie daarop.

7. Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het beroep

De vrijetijdssector is altijd in beweging. Misschien heb jij wel goede ideeën om de sector te vernieuwen?

Hoe lang duurt het?

De studie duurt vier jaar, zowel in voltijd als in deeltijd. Als je al een baan in de sector hebt, kun je het in drie jaar doen, je hoeft dan geen stages te lopen. Met een vooropleiding Middelbaar Toeristisch en Recreatief Onderwijs op niveau 4 krijg je vrijstellingen, zodat de studie drie jaar duurt.

Wat doe je tijdens je studie?

In het eerste jaar krijg je een beeld van de sector en wat je daarin zo allemaal kunt doen. Je werkt veel in projecten, krijgt les in talen, doet trainingen op het gebied van communicatie en leidinggeven. Zo ontwikkel je je competenties tijdens je opleiding. Meer theoretische vakken zoals vrijetijdskunde, economie, geografie, sociologie, psychologie, automatisering, talen, management en public relations maken ook onderdeel uit van je eerste jaar.

In het tweede jaar tot en met het vierde jaar ligt de nadruk meer op vrijetijdsproducten en het functioneren van de vrijetijdsindustrie als geheel. Je leert zelfstandig onderzoek doen en voert opdrachten uit, soms ook in opdracht van het bedrijfsleven. Ook leer je van alles over projectondersteuning en verdiept je communicatieve vaardigheden met trainingen. Je loopt twee keer stage tijdens je studie. In je laatste stage voer je een afstudeeropdracht uit, schrijft daar een verslag over en presenteert dit mondeling.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot de hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo en vwo

  • Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende toelatingseisen stellen; laat je hierover goed informeren bij de hogeschool van jouw keuze.

Heb je geen van bovenstaande diploma’s en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek 21 + doen. Slaag je voor deze toets, dan ben je alsnog toelaatbaar.

Wat is het profiel van de studenten?

De studenten van de hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement zijn te kenmerken als creatieve, ondernemende levensgenieters.

Hoe weet je of de opleiding iets voor je is?

Herken je jezelf in de volgende eigenschappen?

Kortom: je bent zowel een denker, een doener, als een durfal!

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Horeca / recreatie Hbo-opleiding Leisure and Events Management