Opleiding tot journalist

Wanneer je als journalist of redacteur aan de slag wilt, is het beschikken over praktijkervaring in het communicatievak een pré. Als je al artikelen hebt gepubliceerd in een dag- of vakblad, vergroot dat je kansen op een baan.

Je kunt je kennis over maatschappij, communicatie en media vergroten door gerichte studies. Met name voor het vak van journalist of redacteur is een brede ontwikkeling en een goede taalvaardigheid van essentieel belang. In de meeste opleidingen voor journalistieke en redactionele functies nemen deze zaken een belangrijke plaats in.

Bij aanvang van een dergelijke hbo-opleiding is het goed om te weten wat voor soort redactionele functies je graag wilt vervullen. Veel hbo-opleidingen zijn gericht op specifieke media (zoals print of internet) of op bepaalde disciplines (zoals marketingcommunicatie, journalistiek of voorlichting).

Een kennismaking met het journalistieke vak is mogelijk via het volgen van een korte cursus, bijvoorbeeld een introductiecursus journalistiek voor de geschreven pers.

Hbo-opleidingen

Het aanbod aan communicatieopleidingen is groot. Wanneer je specifiek tot journalist wilt worden opgeleid, is de keuze echter beperkt. De meeste reguliere communicatieopleidingen duren vier jaar en kennen de BaMa-structuur: eerst bachelor, dan master.

Wanneer je een gerichte opleiding wilt volgen tot journalist, bestaan de volgende mogelijkheden:

  • De hbo-opleiding journalistiek (School voor Journalistiek), deze opleiding is met name geschikt voor het beroep van journalist.
  • De hbo-opleiding Communicatie. Een brede opleiding waarmee je een stevige basis krijgt op het gebied van communicatie. Hierdoor kun je na de opleiding gemakkelijk van richting veranderen, bijvoorbeeld naar marketingcommunicatie of het reclamevak.
  • De hbo-opleiding Journalistiek en Voorlichting, gericht op PR- en voorlichting (bijvoorbeeld via Fontys Hogescholen).
  • Er zijn werkgevers die interne journalistieke of redactionele opleidingen aanbieden.

Hbo-journalistiek

Aan een aantal hogescholen kun je de hbo-opleiding Journalistiek volgen. Met deze journalistieke opleiding raak je thuis in de media en in informatiemanagement. Ook krijg je inzicht in belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en de politiek. De opleiding biedt een goede basis voor beroepen als communicatiemanager, PR-functionaris of woordvoerder, maar is vooral gericht op redactionele journalistiek. Je kunt de opleiding zowel in voltijd als in deeltijd volgen.

Hbo-communicatie

Communicatieopleidingen op hbo-niveau bestaan er in verschillende varianten. Er is de algemene opleiding Communicatie, maar er zijn ook gerichte opleidingen voor bijvoorbeeld communicatiemanagement of informatiemanagement. De opleiding Communicatie leidt je op tot communicatiedeskundige. Aan het einde van de studie weet je precies welk medium geschikt is om een bepaalde boodschap effectief over te brengen. Je hebt dan geleerd communicatieplannen op te stellen, maar je kunt ook evenementen organiseren of voorlichting geven. Er zijn ook andere varianten op de communicatieopleiding, waarbij het accent ligt op informatie en/of management, op voorlichting, of op design en nieuwe media.

Cursussen

Je kunt ook redacteur worden via het gericht volgen van cursussen. Op dit vlak is er een breed aanbod. De meeste hogescholen bieden zeer gespecialiseerde cursussen aan, variërend van 'oog voor nieuwswaarde' tot aan 'onderzoeksjournalistiek'. Onder andere de Hogeschool Utrecht verzorgt een scala aan cursussen.

Auteur: Erik Bouwer

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Journalistiek en tekstredactie Journalist Opleiding tot journalist