Combiprofiel

Ben je een techneut in hart en nieren, maar spreek je toevallig vloeiend Frans? Ben je natuurkundedocent op het vmbo, maar schrijf je elke week ook een artikel voor een jongerenblad? Misschien ben je dan wel goud waard. Mensen die een ‘vreemde’ combinatie van vaardigheden of ervaringen bezitten, zijn zeldzaam. Juristen zijn er in overvloed, ingenieurs zijn ook geen zeldzaamheid. Maar wie jurist is én ingenieur, die is waarschijnlijk de uitgelezen kandidaat voor een vacature voor patent-engineer bij een octrooibureau.

De techneut die vloeiend Frans spreekt is uiterst geschikt als supportmedewerker bij een Nederlands bedrijf dat machines op de markt brengt in Frankrijk. En de natuurkundedocent met de vlotte pen? Die is inmiddels wetenschapsjournalist.

Als je een combiprofiel hebt, ben je in twee schijnbaar ongerelateerde dingen goed. Dat maakt je de ideale kandidaat voor specifieke functies.

Een combiprofiel verkrijgen

Een combiprofiel ontstaat vaak toevallig. De hierboven genoemde techneut had misschien een Franse moeder. De natuurkundedocent deed ooit ‘voor de lol’ een schrijfcursus bij de volksuniversiteit.

Maar echte carrièretijgers zetten bewust hoog in: die doen twee opleidingen, omdat ze de mogelijkheden zien van zo'n unieke combinatie. Jurist én ingenieur word je niet toevallig, daar kíes je bewust voor.

Een afgestudeerde sportleraar schoolde zich om tot programmeur. Jarenlang programmeerde hij boekhoudprogramma's. Nu maakt hij softwareprogramma’s waarmee loopanalyses en trainingsschema’s voor hardlopers kunnen worden gemaakt.

De huidige bachelor/master-structuur biedt veel mogelijkheden om een combiprofiel te verwerven. Er zijn ‘brede’ bachelors ontwikkeld, die tot doel hebben multidisciplinair op te leiden. Studenten volgen een major (een groot keuzevak) om zich in een tweede studie te verdiepen.

Vaak ook ontstaat een combiprofiel in de loop der jaren door werkervaring. Mensen die een opleiding hebben gedaan op een terrein waar de banen niet voor het opscheppen liggen, zullen vaak in een baan in een heel ander vakgebied terechtkomen, al dan niet na de nodige omscholing. Na jaren blijkt dan toch het vak van de eerste keuze weer een rol te gaan spelen in het werk.

Heb ik een combiprofiel?

Vaak heb je al een combiprofiel, maar ben je je er onvoldoende van bewust.

Doe het volgende:

  • Maak een uitgebreide cv. Vermeld er ook je hobby’s en andere activiteiten in.
  • Zet plusjes bij de onderdelen die je het leukst vindt/vond om te doen.
  • Bekijk deze cv op een creatieve manier. Welke combinaties ontdek je?
  • Vraag ook andere mensen waar je goed in bent. Ze komen soms met verrassende dingen.

Wie in aanmerking wil komen voor de betere banen, heeft een ‘verborgen curriculum’ gevolgd. Internationale stages, sociëteits-, gala-, lustrum-, almanak- en andere commissies, wereldreizen, bestuursfuncties, vrijwilligerswerk, het opzetten van een eigen bedrijf naast je studie, het met succes afronden van extra vakdiploma’s en (talen)cursussen naast je studie, actief lidmaatschap van een politieke partij, het hebben van een volledige baan naast je studie, maar ook het bespelen van een muziekinstrument kunnen tot de vorming van de topper behoren.
Bert Wams

Gebruik je fantasie. Misschien kom je op ideeën, maar kom je toch op een bepaald terrein scholing te kort. Investeer in een korte opleiding of cursus om de lacune op te vullen. Hoe unieker de combinatie, hoe gewilder je zult zijn voor een specifieke baan. Zorg er wel voor dat je ook inventariseert of er in de arbeidsmarkt behoefte is aan mensen met jouw combiprofiel.

Kom je er niet uit? Vind je te veel dingen interessant of heb je het gevoel steeds in een baan terecht te komen waar je 'iets mist', overweeg dan een beroepskeuzetest te doen. Uit zo’n test kunnen soms verrassende combinaties komen. Je kunt ook advies vragen aan een loopbaanadviseur.

Een combinatieprofiel vergroot je weerbaarheid op de arbeidsmarkt. Is het een (tijdelijk) niet inzetbaar, dan is het andere dat misschien wel.

Een docente zelfverdediging kwam in haar werk veel met doven en slechthorenden in aanraking. Ze leerde zichzelf gebarentaal. Ze verwierf zich een unieke positie in de zelfverdedigingswereld. Inmiddels is ze afgestudeerd als gebarentolk.

Carrièreswitch

Een combiprofiel kan heel nuttig zijn bij een complete carrièreswitch. Dat geldt met name voor mensen die van hun hobby hun werk willen maken. De vaardigheden van het werk dat ze al deden blijkt nuttig te zijn bij hun nieuwe carrière.

Een tekstschrijver kon je midden in de nacht wakker maken voor zijn grote passie: meubels maken en hout bewerken. Nu is hij hoofdredacteur van een tijdschrift over doe-het-zelven.

Voor zo'n carrièreswitch is behalve een combiprofiel ook moed en doorzettingsvermogen nodig.


Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Profiel Combiprofiel