Wat kunnen vrouwen beter dan mannen?

Vrouwen die het in hun eigen ogen beter doen dan mannen zijn schaars. Vrouwen hebben soms last van gevoelens van onmacht, schaamte en schuld. Toch zijn ze er wel, succesvolle vrouwen die geen last lijken te hebben van die gevoelens. Sterker nog, ze doen hun werk vaak beter dan veel mannen. Wat deden zij om succes te bereiken?

Carrièretijgerin‘Soft skills’

Er zijn vrouwen die de top bereiken door ‘typisch vrouwelijke’ eigenschappen en soft skills te benutten. Vrouwen zijn goede jongleurs: ze zijn in staat meerdere bordjes, kegels en ballen tegelijk in de lucht te houden. Biologisch, traditioneel en sociaal zijn vrouwen dé aangewezen personen die honderdduizend dingen tegelijk doen: van oudsher hebben vrouwen de taak kinderen te verzorgen, mannen, kinderen en genodigden te voorzien van spijs en drank, zorgen voor reinheid in en om het huis etc. Het vermogen om honderdduizend dingen tegelijk te doen heeft zich vertaald in beroepen die vaak als typisch vrouwelijk worden gekarakteriseerd: secretaresse, verpleegster, productieassistente etc. Maar uit de verhalen van vrouwen die de top in het zakenleven bereikten blijkt dat ook zij vaak duizendpoten zijn.

Jeannette van den Ingh - Van Wijk werd in 2004 zakenvrouw van het jaar. Ze is directeur van een bedrijf in de glasindustrie (170 medewerkers). Ze is verder moeder van twee dochters en in haar vrije tijd beeldend kunstenaar. Zij heeft ’s zomers vier maal een eigen beeldentuin op haar woonadres in Bunnik. Daarnaast wordt haar werk vast geëxposeerd in een kleine galerie. Ook schilderijen en teksten rekent Jeannette tot haar kunstzinnig vakgebied.

Leidinggevende vrouwen zijn vaak een spin in het web: vanuit een centrale positie onderhouden ze relaties. Ze doen hun best om ervoor te zorgen dat werknemers tevreden zijn. Ze zijn goed in het geven van complimenten en het uiten van hun waardering.

Scarlett Kwekkeboom, zakenvrouw van het jaar 2001, is directeur van een groot elektronisch installatiebedrijf. In een portret over haar wordt gezegd: "Het uitoefenen van een coachend leiderschap, het stimuleren van de ‘er samen voor gaan’-gedachte en het uitstralen van een positieve instelling zorgen ervoor dat Scarlett haar gestelde doelen weet te bereiken.”

De intuïtie van vrouwen is doorgaans goed ontwikkeld en ze kunnen goed luisteren. Met hun voelsprieten voelen ze aan wat er gebeuren moet, wie of wat aandacht behoeft, wie zorg nodig heeft. Door deze intuïtie zijn vrouwen ook uiterst gevoelig voor sfeer. Het sussen van conflicten, het kalmeren van opvlammende gemoederen (in vergaderingen bijvoorbeeld) wordt vaak door vrouwen gedaan.

Yvonne Swaans, zakenvrouw van het jaar 2005, geeft een voorbeeld van intuïtie en het vermogen om goed te luisteren: “Een bespreking met vrouwen voelt heel anders dan een bespreking met mannen. Er hangt meer spanning in de lucht, alsof de ruimte gevuld met al die emoties en gedachten. Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Luisteren naar wat er in je hoofd omgaat, leidt tot weloverwogen beslissingen.”

Vrouwen zijn sociaal en maatschappelijk betrokken. Voor veel vrouwen is een ‘werken aan een betere wereld’ belangrijker dan ‘werken om veel geld te verdienen’.

Zakenvrouw van het jaar 2000, Annemarie Rakhorst: "Aandacht voor milieu en arbeidsomstandigheden, respect voor de mens en zijn omgeving, maatschappelijk verantwoord ondernemen en geïnspireerd leiderschap leggen de basis voor de toekomst. Bereidheid tot samenwerking, creativiteit en innovatie in combinatie met verantwoordelijkheidsbesef op elk niveau van de samenleving vormen de sleutels tot succes."

Vrouwen communiceren gemakkelijk. Vrouwen praten veel: omdat dat gezellig is, maar ook omdat zij door te praten hun gedachten ordenen. Bovendien denken vrouwen vaak in termen van 'wij' en zijn ze goed in 'teamwork'.

Scarlett Kwekkeboom in een interview: "Communiceren, daar draait het om. We opereren in een vechtersmarkt. Er is veel concurrentie. Je moet de oplossing zien voordat de klant het probleem ziet. Dat betekent veel bij de klant zitten en weten wat die nodig heeft."

Lef en ambitie

SuperheldinEr zijn ook vrouwen die niet gehinderd worden door het gevoel een ‘aardig meisje’ te moeten zijn. Die maken meer gebruik van eigenschappen die vaak als ‘typisch mannelijk’ worden omschreven: efficiëntie, ambitie en rationaliteit. Wat die vrouwen bijzonder maakt, is dat ze het lef hebben om die eigenschappen in te zetten.

Aletta Jacobs was in 1871 de eerste vrouw die in Nederland werd toegelaten tot de universiteit. Hoe ze dat voor elkaar kreeg? Ze schreef, zonder dat iemand dat wist, als zestienjarige een brief aan Thorbecke, de toenmalige minister van onderwijs. Ze vroeg en ze kreeg. Als dat geen lef is ...

De vrouwen die de afgelopen jaren tot zakenvrouw van het jaar werden uitgeroepen, bezitten allemaal een gezonde dosis lef en een aantal eigenschappen die niet typisch vrouwelijk te noemen zijn:

Over Mariëtte Barnhoorn, zakenvrouw van het jaar 2004: Wat opvalt is haar nuchtere en heldere aanpak. Ja is ja, nee is nee en afspraak is afspraak. Iedereen weet zo wat zij aan haar hebben. Ambitie heeft altijd een rol gespeeld in haar leven, maar niet per se gericht op het halen van de top. Het gaat er haar om haar werk zo goed mogelijk te doen.

Stelling van Ilja van Haaren (zakenvrouw van het jaar 2002) op een internetforum: Je moet de kansen grijpen die je krijgt, en soms die kansen zelf creëren. Vrouwen hebben de neiging te blijven zitten waar ze zitten. Ze zijn te loyaal, te afwachtend en te tevreden. Het glazen plafond zit niet aan de top, maar op de vloer, waar iedereen blijft plakken.

Yvonne Swaans, zakenvrouw van 2005, verklaart haar succes als volgt: “Als ondernemer, vrouw en moeder van twee prachtige kleine meiden van 2 en 5 jaar, is het combineren van werk en privé niet altijd even makkelijk. Maar ik heb al veel bereikt met het organisatietalent dat ik blijkbaar bezit en het lef en de wil om zaken goed af te ronden. Uiteraard kan ik rekenen op de support en de enthousiaste inzet van het fantastische team dat ik om me heen heb verzameld.”

Bronnen

Deze vrouwen werden zakenvrouw van het jaar:

  • Anne-marie Rakhorst (2000)
  • Scarlett Kwekkeboom (2001)
  • Ilja van Haaren (2002)
  • Jeannette van den Ingh - Van Wijk (2003)
  • Mariëtte Barnhoorn (2004)
  • Yvonne Swaans (2005)
  • Esther Raats-Coster (2006)
  • Marlies Dekkers (2007)
  • Francine Houben (2008)
  • Meiny Prins (2009)
  • Marlies van Wijhe (2010)
  • Thecla Bodewes (2011)
  • Jacqueline Zuidweg (2012)
  • Heleen Dura - Van Oord (2013)
  • Ria Joosten (2014)
  • Danny Hollestelle (2015)
  • Viviene van Eijkelenborg (2016)
  • Elske Doets (2017)
  • Aukje Kuypers (2018)
  • Mireille Kaptein (2019)
  • Marinka Nooteboom (2021)
  • Kristel Groenenboom (2022)

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Vrouwen Wat kunnen vrouwen beter dan mannen?